Pretraga

Rektor Boras i prorektor Čović bacili bijeli ručnik pred studente: Vraća se filozofija

A- A+

Blokada nastave i izvanredno stanje na Hrvatskim studijima nastavili su se i drugi tjedan. Održana je druga sjednica privremenog Znanstveno-nastavnog vijeća HS-a na kojoj je odlučeno da se kvote za filozofiju vraćaju na 15 mjesta, prema prijedlogu užeg Rektorskog kolegija. Sjednici ZNV-a prisustvovali su rektor Damir Boras i prorektor Ante Čović koji su i predložili vraćanje kvote. Tijekom dana stigla je i odluka o obustavi izbora za Studentski zbor HS-a te se ne zna kada će se održati.

foto: srednja.hr

Blokada je počela ujutro od 8 od kada su ometana sva predavanja, a u jutarnjim se satima odlučivalo o nastavku blokade pa je tako na 7. Studentskom saboru izglasana blokada i za utorak. Nakon održanog Studentskog sabora nastavila se blokada predavanja.

Izdvojeni članak

Uživo: U tijeku je blokada Hrvatskih studija!

Druga sjednica ZNV-a: Kvota za filozofiju vraća se na 15 upisnih mjesta

Na današnjoj sjednici privremenog Znanstveno-nastavnog vijeća raspravljalo se o odluci Senata o ukidanju upisnih mjesta za studij filozofije HS-a. Kako doznajemo od predsjednice Studentskog zbora HS-a Ivane Široki, koja je bila prisutna na današnjem ZNV-u, Rektorski kolegij je donio prijedlog o vraćanju 15 upisnih mjesta za filozofiju, a ZNV je to jednoglasno prihvatio.

Prema Statutu Sveučilišta, Senat na svojoj sljedećoj sjednici taj prijedlog treba i izglasati, kao što je to bio slučaj 14. ožujka kada je Senat odlučio ukinuti upisna mjesta za studij filozofije na HS-u.
ZNV je već izglasao odluku o 15 mjesta za studij filozofije i to na svojoj prvoj sjednici 30. siječnja ove godine. Međutim, Rektorski je kolegij za prošlu sjednicu Senata pripremio prijedlog o ukidanju upisnih kvota.

Izdvojeni članak

Uživo: Drugi dan blokade Hrvatskih studija

Obustavljeni izbori za Studentski zbor HS-a; otkazano predstavljanje kandidata

Još danas smo objavili kako su odgođeni izbori za Studentski zbor Hrvatskih studija, a prema službenom dokumentu Izbornog povjerenstva s Hrvatskih studija, nije određen datum kada će se izbori za SZ održati, njega mora odrediti rektor Boras. Više o toj temi možete pročitati ovdje.

S obzirom na da je obustavljen izborni proces za Zbor Hrvatskih studija, otkazano je i predstavljanje lista i kandidata koje se trebalo održati u dvorani Zagreb u 14.20h. Poslijepodne se nastavila blokada nastave u svim dvoranama u kojima se trebala održati prema rasporedu, a profesori su uglavnom studentima izlazili u susret i prekinuli predavanja uslijed blokade.

Izdvojeni članak

Pernar došao na blokadu Hrvatskih studija, no nitko se nije htio fotkati s njim

Jure Zovko: ‘Od tri odsjeka za filozofiju, najbolji je onaj na Hrvatskim studijima’

Profesor Jure Zovko s Odjela za filozofiju zadarskog Sveučilišta održao je predavanje za studente Hrvatskih studija o povijesti odnosa na toj instituciji kao i o sadašnjim događanjima.

– Hrvatski studiji nastali su kao odgovor na duboko ideologizirane društveno-humanističke znanosti, a HS je odigrao važnu ulogu jer je pridonijelo liberalizaciji znanosti i obrazovanja, u svom je predavanju istaknuo Zovko.

Osvrnuo se i na 2000. godinu kada je Senat pokušao ukinuti upisne kvote za povijest, novinarstvo i psihologiju. Tada su Studiji, prema riječima Zovka, proveli građanski neposluh, ali na demokratski način te dodao da i sada studenti trebaju biti ustrajni.

– Ne dajte se, budite ponosni! Sveučilište nije samo rektorat, Sveučilište su i vaši profesori, Sveučilište ste vi, rekao je Zovko.

Na pitanje studenata zašto se ukida filozofija na Hrvatskim studijima rekao je kako je to van domene zdravog razuma.

– Objektivno, to je pitanje za Vrapče. Jadna je država koja ukida filozofiju, disciplinu koja pomaže pri donošenju prudentnih, pametnih odluka. Budimo iskreni, od tri odsjeka za filozofiju na Sveučilištu u Zagrebu, najbolju edukaciju možete dobiti na Hrvatskim studijima, zaključio je Zovko kao jedan od osnivača HS-a.

Izdvojeni članak

Peti dan blokade obilježen pjesmom: O Hrvatskim studijima piše se i u SAD-u

Studentske udruge s Hrvatskih studija potpisale deklaraciju o neslaganju s ukidanjem kvota za filozofiju

Sedam studentskih udruga s Hrvatskih studija potpisalo je deklaraciju. U deklaraciji navode da ne prihvaćaju ukidanje studija filozofije na HS-u te da će se boriti svim legitimnim sredstvima protiv takve odluke. Cijelu deklaraciju možete pročitati ispod.

U vezi deklaracije i ostalih zbivanja, neki od studenata pozvani su poslijepodne na sastanak sa Studentskim zborom Sveučilišta u Zagrebu.