Pretraga

Preminula poznata glumica i profesorica zagrebačkog faksa: ‘Osvojila je srca mnogih studenata’

A- A+

Tužna vijest da je preminula poznata glumica Koraljka Hrs obišla je Hrvatsku. Posebno su njome pogođeni profesori i bivši studenti zagrebačke Akademije dramske umjetnosti gdje je Hrs godinama predavala na Odsjeku glume. S Akademije se od nje opraštaju dirljivim riječima i porukom da je svojom osobnošću osvojila srca mnogih studenata glume.

Koraljka Hrs

Koraljka Hrs | foto: Akademija dramske umjetnosti/Unsplash

U 82. godini života preminula je dramska glumica i dugogodišnja nastavnica Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Koraljka Hrs. Kako stoji u biografiji Hrs na stranici Akademije, koja se oprašta od nje, završila je gimnaziju na Sušaku nakon koje je upisala studij glume na Akademiji za kazališnu umjetnost u Zagrebu. Diplomirala je kao jedna od najtalentiranijih studentica, a još 1965. dobila je stalni angažman u HNK gdje je ostala do 1993.

Utjelovila je brojne poznate likove

– Tumačila je uloge raznovrsnih žanrova širokoga interpretativnog registra, od mladih naivka i ljubavnica do tragičkih heroina. Minimalnim izražajnim sredstvima, suptilno doziranim humorom ili diskretno prožetim tragičnim suzvučjima stvarala je osebujan lica donoseći nove poglede i na klasičnu i na suvremenu dramsku književnost, navode s Akademije.

Teško je pobrojati baš sve uloge u kojima se istaknula, ali među njima su Lisette (Veliki smiješni rat), Honey (Tko se boji Virginije Woolf), Agnès (Škola za žene), Nina (Galeb), Estelle (Iza zatvorenih vrata), sedam različitih uloga (jednočinke Zabune), Petrunjela (M Dundo Maroje), Ofelija (Hamlet), Hermija (San ivanjske noći)… Glumila je, navode s Akademije, u filmovima Bravo maestro, U raljama života i Zločin u školi.

Izdvojeni članak

Preminula profesorica i poznata romanistica koju su klasičari voljeli: ‘Neka joj je laka hrvatska zemlja’

Osvojila je srca brojnih studenata ADU-a

– 1993. godine postaje docenticom na Odsjeku glume Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu gdje ostaje sve do odlaska u mirovinu. Svojom neposrednošću, briljantnim uvidima, britkošću, humorom, prijateljskom podrškom i toplinom osvaja srca mnogih generacija studenata glume, navode s ADU-a.

Nekoliko lijepih riječi uime studenata i nastavnika posvetila joj je Ivana Buljan Legati.

– Iza najudaljenije zvijezde i svetišta najčvršćega sna: Teško da će itko u našem postupnom napredovanju znati tako jednostavno biti s nama, bez potrebe da otkrhne išta od međusobna postojanja, da povrijedi ono najljepše što je mašta mogla dati. Hvala ti, draga Koraljka, stoji u objavi na webu Akademije.

Od Hrs se putem društvenih mreža oprostila i jedna od naših najpoznatijih glumica, Ornela Vištica, kojoj je Hrs također predavala glumu.

– Voljela sam posebno Koraljku… Naša profesorica glume. Uvijek duhovita, dobronamjerna, stilizirana, puna iskustva. RIP, napisala je Vištica na Facebooku.

Na pročelju HNK izvješena je crna zastava nakon smrti Koraljke Hrs | Foto: Ramona Ščuric | srednja.hr