Pretraga

Prijave za državnu STEM stipendiju u punom su jeku: 6 stvari koje morate znati ako je želite dobivati

A- A+

Osim državnih socio-ekonomskih stipendija za čiju je dodjelu nedavno zaključen natječaj, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i ove godine dodjeljuje stipendije studentima čiji se studiji nalaze u STEM području znanosti. Ove godine Ministarstvo dodijeliti 1.294 stipendije, a iznos za nastavničke smjerove je 600 eura, a ostale 300. Javni poziv za akademsku godinu 2023./2024. je otvoren i traje do 14. studenog.

Foto i obrada: srednja.hr

Studenti čiji se studij nalazi u STEM području i ove se godine imaju prilike prijaviti za državnu STEM stipendiju. Javni poziv je otvoren i traje do 14. studenog, a prijave se vrše isključivo elektroničkim putem, odnosno nikakvu dokumentaciju nije potrebno slati poštom.

Tko se može, a tko ne prijaviti na javni poziv za STEM stipendiju?

Kako stoji u javnom pozivu Ministarstva znanosti i obrazovanja, za ovu stipendiju mogu se prijaviti studenti STEM studija u redovitom statusu koji su hrvatski državljani, oni koji su državljani države članice Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije te studenti u redovitom statusu koji uživaju međunarodnu i privremenu zaštitu u skladu sa Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti, koji su upisani na visoka učilišta u Republici Hrvatskoj na sveučilišne prijediplomske studije, sveučilišne diplomske studije, sveučilišne integrirane prijediplomske i diplomske studije, stručne kratke studije, stručne prijediplomske studije i stručne diplomske studije u STEM područjima znanosti. Popis svih studija čiji studenti u 2023./24. mogu konkurirati za državnu STEM stipendiju možete pronaći ovdje.

U javnom pozivu ne mogu sudjelovati studenti koji su u ovoj akademskoj godini upisali mirovanje prava i obaveza kao ni oni koji već imaju stečenu kvalifikaciju iste razine visokog obrazovanja. Ne mogu se prijaviti niti studenti koji ponavljaju godinu, kao ni oni koji su u radnom odnosu ili obavljaju samostalnu djelatnost obrta ili drugog slobodnog zanimanja.

Izdvojeni članak
stipendija

Objavljena lista studija čijim se studentima dodjeljuje STEM stipendija u 2023. I 24.

Koliko iznosi državna STEM stipendija?

Državne stipendije dodjeljuju se prema odvojenim listama za STEM nastavničke studije i rang-listama prema razini i godini studija svih studenata koji su prijavljeni na javni poziv za ostvarivanje prava na dodjelu državnih stipendija u akademskoj godini za koju se dodjeljuju.

Iznos stipendije ovisi o tome studirate li na nastavničkom smjeru ili nekom drugom STEM studiju. Iznos za nastavničke smjerove je 600 eura, a ostale 300 eura. Stipendija se studentima isplaćuje do 15. u mjesecu i to za devet mjeseci akademske godine.

Kako se prijaviti na javni poziv za dodjelu STEM stipendije?

Kao i za socio-ekonomske, i za STEM stipendiju prijava se podnosi isključivo online putem, kroz posebnu aplikaciju na ovoj poveznici. Student se u aplikaciju prijavljuje unosom AAI@EduHr elektroničkog identiteta, a nakon toga provjerava podatke koji su uneseni u aplikaciju. Ako su oni točni nastavit će ispunjavati prijavu.

U slučaju da su podatci o broju ECTS bodova i težinskom prosjeku ocjena netočni, studenti se trebaju obratiti visokom učilištu. Kada je riječ o brucošima kojima se za STEM stipendiju boduje uspjeh na državnoj maturi, ako podaci o rezultatima mature nisu točni, studenti se moraju obratiti Ministarstvu znanosti i obrazovanja na elektroničku adresu: [email protected].

Prijave na Javni poziv za dodjeljivanje državnih STEM stipendija podnose se do utorka, 14. studenoga 2023. godine do 12:00 sati. Treba naglasiti da se prijave s nepotpunom dokumentacijom, prijave koje ne budu podnesene u propisanome roku, kao i tiskane prijave poslane poštom, neće se razmatrati.

Izdvojeni članak
crno bijela fotografija studentice s kapicom za diplomu s leđa i u boji ruke koje drže novčanice uera

Otvoren natječaj za stipendiju od 500 eura mjesečno na koju se mogu prijavit studenti svih godina

Kako se formiraju rang-liste?

U natječaju je detaljno objašnjeno i kako će se izrađivati rang-liste. Kod brucoša se one formiraju temeljem broja bodova ostvarenih na ispitu državne mature iz Matematike. Kod studenata ostalih godina liste se utvrđuju na način da se broj bodova izračunava na temelju umnoška prosječnog broja ECTS bodova ostvarenog tijekom studija (koji može biti najviše 60 u pojedinoj godini studiranja) i prosjeka svih ocjena studenta u odnosu na prosjek ocjena studija (formula: umnožak prosječnog broja ECTS bodova ostvarenih tijekom studija i aritmetičke sredine količnika težinskog prosjeka ocjena studenta i ocjene izvrstan /5/ i količnika težinskog prosjeka ocjena studenta i prosjeka ocjena studija – zaokruženo na tri decimale).

Rang-liste za studente prve godine diplomskog studija utvrđuju se na način da se broj bodova izračunava na temelju umnoška prosječnog broja ECTS bodova ostvarenog tijekom prijediplomskog studija (koji može biti najviše 60 u pojedinoj godini studiranja) i prosjeka svih ocjena studenta (formula: prosječna ocjena studenta pomnožena s prosječnim brojem ECTS bodova – zaokruženo na tri decimale).

Kako stoji u natječaju, u izračun prosječnog broja ECTS bodova uzimaju se ECTS bodovi ostvareni na trenutačno upisanom studiju podijeljeni s brojem godina studiranja studenta, uključujući i godine studiranja na prethodno upisanim studijima.

Kada će biti poznati dobitnici i koji su koraci nakon objave rezultata javnog poziva za dodjelu STEM stipendija?

Prema pravilniku za dodjelu STEM stipendije, rang-liste dobitnika Ministarstvo mora objaviti najkasnije u roku od 60 dana od zatvaranja javnog poziva. Kada liste izađu, studenti koji su se našli na popisu dobitnika imaju sedam dana da prihvate uvjete stipendiranja u aplikaciji u kojoj su se i prijavljivali.

Ako to ne učine, smatrat će se da su odbili STEM stipendiju. Treba naglasiti da ovu stipendiju ne smijete primati ako vam se već isplaćuje neka druga koja se financira javnim sredstvima, primjerice državna socio-ekonomska stipendija.

Izdvojeni članak
učenje stipendija potprora

Otvoren natječaj za braniteljske stipendije za studente, evo koji su uvjeti prijave

Kada se obustavlja isplata stipendije i mora li se u nekom slučaju vraćati?

Postoje situacije u kojima će vam se isplata STEM stipendije obustaviti. Imate rok od 15 dana da obavijestite Ministarstvo ako ste upisali mirovanje studijskih obveza, ako ste zasnovali redoviti radni odnos (u to ne ulazi rad preko SC-a) ili krenuli obavljati samostalnu djelatnost obrta, kao i u slučaju da obranite završni rad ili diplomirate.

Ako se pak ispišete se faksa, i u tada imate 15 dana da o ispisivanju studija obavijestite Ministarstvo. U tom slučaju ne samo da će vam se obustaviti isplata stipendije, nego morate i vratiti do tada isplaćena sredstva. Isto se događa i ako ostvarite pravo na neku drugu javno financiranu stipendiju, u što ne ulaze stipendije za studentsku razmjenu.

Posebno pravilo odnosi se na one koji su završili nastavnički smjer. Oni su obvezni nakon studiranja zaposliti se u školi na području županije u kojoj im je prebivalište i to najmanje onoliko godina koliko su primali STEM stipendiju, a najmanje godinu dana. Ta obveza prestaje ako ponudu za radni odnos ne dobijete u roku od tri mjeseca. No ako je dobijete i odbijete, morat ćete vratiti sav iznos STEM stipendije koji vam je isplaćen tijekom studija.

U nastavku možete vidjeti cjeloviti tekst javnog poziva za dodjelu STEM stipendija studentima u 2023./2024. godini, a ispod se nalazi i Pravilnik Ministarstva temeljem kojeg se stipendija dodjeljuje. Napomena: ako vam dokumenti nisu vidljivi osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab