Pretraga

Prije 13 godina zagrebački profesor prijavljen za seksualno uznemiravanje: Još uvijek radi na faksu

A- A+

Još 2008. godine istaknuti profesor zagrebačke Građevine prijavljen je upravi faksa za seksualno uznemiravanje studentica. Prijavi su priložene tri anonimne izjave, no 13 godina nakon gotovo ništa se nije dogodilo. Profesor još uvijek radi i predaje studentima. O svemu za Telegram govori umirovljena profesorica Vlasta Szavits-Nossan, koja ga je i prijavila.

zlostavljanje

Foto: pixabay

U jeku vala svjedočanstava o seksualnom nasilju u akademskoj zajednici, Građevinski fakultet u Zagrebu tvrdio je, kao i neki drugi, da nije imao takvih prijava među svojim zaposlenicima i studentima. No, kako Telegramu u razgovoru otkriva Vlasta Szavits-Nossan, umirovljena profesorica zagrebačke Građevine, barem jedna takva prijava upravi je podnesena prije davnih 13 godina.

Izdvojeni članak
filozofski fakultet

FFZG donio odluku o optuženom profesoru kojeg je Boras nagradio: ‘Teško je seksualno uznemiravao’

Prošlo je trinaest godina…

Za detalje bizarne priče potrebno se vratiti u 2008. godinu. Tada kao profesorica zagrebačkog sveučilišta Szavits-Nossan, prenosi Telegram, dolazi u kontakt s pet studentica Građevinskog faksa, gdje je predavala dugi niz godina. Prvo joj se otvara jedna, zatim druga, treća, a priče, uglavnom, nose isti nazivnik – ugledni profesor ih je, navodile su, neprimjereno dodirivao, gledao, prijetio im, čak ih pratio van fakulteta.

Tri studentice su anonimno svoja svjedočanstva i zapisale, a profesorica kojoj su se povjerile, kako je sama ispričala Telegramu, odlučila je to sve prenijeti dekanu. Tada je na čelu faksa bio Mladen Radujković. Szavits-Nossan mu piše o tome, detaljno citirajući odredbe Etičkog kodeksa, a u prilogu dopisa dostavlja mu i anonimne izjave studentica. Od njega traži tek ono što je bio dužan poduzeti, sazvati Etičko povjerenstvo da donese mišljenje o tom slučaju.

Zbog anonimnosti sve stalo

Etičko povjerenstvo, priča umirovljena profesorica za Telegram, uistinu se sastalo, a ona je kao prijaviteljica pozvana na razgovor. Već iz pitanja koja su joj postavljali bilo joj je jasno da su o svemu prvo razgovarali s optuženim profesorom pa im je on stigao izreći i neke, kako ona kaže, “objede” protiv nje. Profesorica, pak, kaže da se većina njenoga razgovora s članovima Etičkog povjerenstva svodila na to da su oni tražili identitet triju anonimnih studentica. Nakon što je ona to odbila, cijela priča je stala.

Članovi tog povjerenstva dali su mišljenje dekanu da se ne može ništa poduzeti jer su iskazi anonimni, a profesorica kaže za Telegram da kao prijaviteljica nije dobila nikakvu informacija o dekanovim daljnjim koracima pa pretpostavlja da je tadašnji čelnik faksa profesor Radujković, prihvatio nalaz Etičkog povjerenstva. Danas mu zamjera što cijeli slučaj nije shvatio ozbiljnije, što se nije zapitao “ima li tu vatre”. Primjerice, istaknula je Szavits-Nossan, “mogao se zapitati bi li možda te mlade žene pristale izaći iz anonimnosti recimo pred Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova”.

Izdvojeni članak
damir boras, drago roksandić

Javio se emeritus optužen za uznemiravanje, Boras: ‘Reagirat ću možda danas, možda sutra, možda preksutra’

Žrtve su razočarane

Profesor kojeg je prije davnih 13 godina prijavila još uvijek radi na Građevini, predaje studentima i studenticama, a to joj, kaže, “teško pada”. Sa studenticama je ostala u kontaktu, i nakon svega su bile razočarane. Same nisu prijavljivale profesora jer su smatrale da su sustav neće ništa napraviti, što je, utvrdila je profesorica Szavits-Nossan, ispalo točno. Osim toga, studentice su držale da je spomenuti profesor osvetoljubiv pa su se i bojale išta učiniti.

Kako je rekla za Telegram, jako ju je pogodilo što ju je sustav tada, u pokušaju da pomogne studenticama da dobiju svoj “komadić prave”, poklopio. I danas je, ističe, šokirana kako se po pitanju seksualnog uznemiravanja stvari rješavaju na zagrebačkom sveučilištu. Tu je istaknula i slučaj umirovljenog profesora, nagrađenog emeritusa, počasne titule koju mu je na svoju inicijativu u konačnici i dodijelio sam rektor Damir Boras. U tom ju je slučaju posebno, rekla je, zaboljelo to što rektor postavlja pitanje je li njegov emeritus zaista kriv, i to nakon što je stručno povjerenstvo donijelo mišljenje da se radilo o opetovanom i teškom seksualnom uznemiravanju.