Pretraga

Profesor objasnio kako je baba Vanda zainteresirala studente za računovodstvo

A- A+

Kakvi profesori trebaju biti kako bi bili dobri? Neki će reći da je važno da su duhoviti, ali i da znaju primjere iz stvarnog života pretočiti u gradivo koje žele prenijeti učenicima i studentima. Jedan od tih profesora je i Peter Schmidt, profesor računovodstva na RIT Croatia. On je na primjeru ‘babe Vande’ objasnio kako predaje svojim studentima na konferenciji srednje.hr Obrazovanje na prekretnici.

Peter Schmidt

Peter Schmidt, profesor računovodstva na RIT Croatia | Foto: Niko Gogo

Kako studentima približiti zadatke koje moraju napraviti da bi savladali gradivo? Svi znaju kako je potrebno mladima davati primjere iz stvarnog života, no rijetki to stvarno znaju raditi. Peter Schmidt, profesor računovodstva na RIT Croatia objasnio je kako on to radi uz pomoć ‘babe Vande’.

Računovodstvo u stvarnom životu

Računovodstvo je predmet koji je neodvojiv od stvarnog života i svakodnevnih situacija. No, nije ga uvijek lako predstaviti studentima na način na koji će im biti jasan i pamtljiv. Profesor Schmidt je to odlučio raditi uz pomoć humora, a inspiraciju je pronašao na otoku Olibu.

– Izmislio sam priču sa gospođom koja prodaje rajčice na plaži. Upravo sam bio na otoku Olibu i tamo sam stvarno vidio stol sa rajčicama i onda sam pomislio: ‘To bi se moglo pretvoriti u priču o računovodnstvu’, ispričao je profesor Schmidt.

Izdvojeni članak
Maja Vidović

Kako kvalitetno motivirati učenike i studente? Profesorica na RIT Croatia otkrila je kako ona to radi

Baba Vanda i rajčice

Za priču je dalje poslužila baba Vanda koja prodaje rajčice. Dok studenti računaju koliko će ona zaraditi, upoznaju se s osnovama računovodstva. Tako je profesor Schmidt uz dozu humora studentima uspio približiti svoj predmet.

– Nastala je baba Vanda, i najsmješniji dio prvog sata je kada izračunamo dobit babe Vande. To je jako smiješna priča, jer nitko nema istu dobit kao druga osoba. I već smo u predmetu, objasnio je profesor Schmidt.

@srednja_hr Kakve veze ima baba Vanda i računovodstvo? Profesor Schmidt s @RIT_Croatia objasnio kojim se tehnikama koristi kako bi približio gradivo studentima. O čemu se još pričalo na panelu “Kakvi profesori trebaju biti da budu dobro profesori?” s konferencije Obrazovanje na prekretnici, otkrijte preko linka u opisu profila! 👆 #nastavnici #profesori #RITCroatia #srednjahr #faks #studij #studiranje ♬ Tomatos – FrancescoAccardo

Cijeli panel o vještinama dobrih profesora pogledajte ispod.


Portal srednja.hr održao je konferenciju Obrazovanje na prekretnici. Događaj se održao 7. studenog, a kroz sedam panela i četiri predavanja govorili smo o aktualnim izazovima pred kojima se obrazovni sustav nalazi. Više o konferenciji možete pročitati u rubrici Obrazovanje na prekretnici. Pretplatnici portala srednja.hr, bilo mjesečni ili godišnji, cijelu konferenciju još uvijek mogu pogledati online. Kako biste pogledali snimke s konferencije, pretplatite se putem ove poveznice i postanite dio naše zajednice. Snimke će biti vidljive u rubrici srednja.hr+. O svim pogodnostima pretplate pročitajte ovdje.