Pretraga

Prijemni za Medicinski palo 56 posto kandidata: ‘Za neka me pitanja ništa na svijetu ne bi pripremilo’

U petak su maturanti riješili još jedan prijemni ispit i to na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Rješavali su zadatke iz biologije, kemije i fizike, a za to su imali 180 minuta. Razgovarali smo s troje pristupnika, a oni se slažu da je najzahtjevniji dio bila kemija te da treba dobro rasporediti vrijeme kako bi se sve stiglo riješiti. S faksa su poručili da je od 920 kandidata koji su pristupili prijemnom prošlo njih 402.

medicinski fakultet u zagrebu prijemni

Prijemni ispit | foto: Medicinski fakultet u Zagrebu

– Iskreno, očekivao sam da će mi pasti kamen sa srca nakon prijemnog jer mi je to zadnji ispit prije početka ljeta, ali zbog nekih pitanja, poglavito iz kemije,baš i nije tako. No, mislim da ispit u cijelosti nije bio toliko težak, kazao nam je Željko iz Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac koji je polagao prijemni na Medicinskom fakultetu u Zagrebu u petak.

U srijedu dolaze privremeni rezultati mature, a maturanti su u ovom vremenu čekanja rezultata matura rješavali prijemne ispite. Tako su prijemne, između ostalog, imali studiji logopedije u Zagrebu, logopedije u Rijeci, kineziologije u Zagrebu i Splitu te Učiteljski fakultet u Zagrebu. U petak je na red došao i Medicinski u Zagrebu gdje su pristupnici imali 180 minuta za rješavanje zadataka iz biologije, kemije i fizike. Primjere zadataka možete vidjeti ovdje, a s fakulteta su priopćili kako je od 920 kandidati koji su pristupili prijemnom prošlo njih 402. Ove godine, podsjetimo, upisuje se 300 novih studenata.

‘Ne bi bilo loše uvesti u neku provjeru socijalno-emocionalnih kompetencija’

– Bilo je dovoljno vremena za svakog tko se pripremao. Najteža je bila kemija što je meni bilo neočekivano jer mi kemija inače ide odlično, a fizika s kojom sam imao puno poteškoća kod učenja nije bila toliko teška. Bili su zbilja kreativni pri sastavljanju pitanja i ništa na svijetu ne bi me dovoljno pripremilo za neka od njih. Na nekima sam odgovor doslovce pogađao, a sad vidjet ćemo koliko sreće imam, dodao je Željko.

Na temelju prijemnog maturanti mogu ostvariti do 600 bodova, a kako bi prošli prijemni moraju proći prag. Razredbeni prag za upis je 330 bodova, odnosno potrebno je 55 posto točnih odgovora ukupno kako bi se ostvario prolaz na testu. Uz taj prag, postoji i prag po svakom predmetu koji iznosi 40 posto, odnosno 16 točno riješenih zadataka.

– Mislim da je prijemni dobro sastavljen po pitanju zahtjevnosti. Svaki prijemni bi trebao biti zahtjevan kako bi se odredile nijanse znanja kod pristupnika po kojima se razlikuju. Inače, uspoređivao sam ovaj prijemni kod nas u Zagrebu i neke iz stranih zemalja i shvatio da možda ne bi bilo loše uvesti i neku provjeru socijalno-emocionalnih, ali i kognitivnih kompetencija jer smatram da bi to dalo bolju sliku o tome tko je adekvatan liječnik. Ipak, smatram da bi se ovaj glavni dio koji i naš prijemni ima trebao najviše bodovati, objasnio je Željko.

Izdvojeni članak

Završen prijemni za popularnu logopediju: ‘Do sada mi nitko nije sugerirao da mi izgovor R ne valja’

‘Sva tri predmeta bila su zahtjevna’

Medicinu želi upisati jer voli pomagati drugima, a kako mu idu prirodni predmeti vjeruje da je to ispravan odabir. Medicina ga je počela zanimati zbog anemične bake koja je išla na terapije i čije je nalaze počeo čitati.

– Baš zbog toga razmišljam specijalizirati hematologiju. Matura mi je prošla solidno, strah me rezultata iz fizike koju sam valjda pet noći za redom sanjao zbog njihovih kriminalno teških zadataka. Tješi me to što sam i od drugih čuo da je fizika bila teža od ostalih matura pa se nadam da će svi napisati lošije nego inače, naveo je Željko.

Prijemni je polagala i Marea iz II. gimnazije Zagreb. Ona nam je rekla da iako se 180 minuta čini puno, to na kraju prođe brže nego što netko može zamisliti. Teško joj je procijeniti kako je napisala prijemni.

– Nakon prijemnog bila sam dosta nekako neutralna i bilo mi je drago što sam sve stigla napisati i što je i to završilo. Jednostavno je previše svega, ali nadam se najboljem. Sva tri predmeta bila su zahtjevna i u svakome je bilo pitanja o kojima ste morali malo bolje razmisliti ili jednostavno zaokružiti bar nešto, otkrila je Marea.

Izdvojeni članak
sportašica trči

Na još jednom velikom faksu završen prijemni: ‘Sviđa mi se koncept, mislim da se pošteno ocjenjuje’

‘Zbog vremena neka duža promišljanja treba žrtvovati’

U svakom zadatku na prijemnom pristupnici su imali ponuđeno pet odgovora, a samo je jedan bio točan. Marea smatra da osim znanja prijemni ispituje i organizaciju vremena te prioritiziranje.

– Bitnije vam je skupiti prolaz iz sva tri nego odlično napisati dva predmeta, a jedan pasti tako da se zbog vremena neka duža promišljanja trebaju žrtvovati i trebate pokušati skupiti što više bodova. Na kraju dana svaki zadatak nosi isti broj bodova bez obzira na težinu, dodala je Marea.

Dragan iz Opće gimnazije Pula nakon prijemnog osjećao se ‘slobodno’ jer više nema stresa. Najzahtjevniji dio i njemu je bila kemija, a u samom prijemnom pronalazi niz zamjerki.

– Cijeli test loše je postavljen i složen. Ne sviđa mi se format zbog nepotrebnog gradiva koje se uči ‘badava’. Na primjenom iz medicine trebalo bi se ispitivati znanje usko povezano s medicinskim poljem, a ne koliko je Vinko teži od Marka ako ne sjede na istom razmaku na klackalici, poručio je Dragan.