Pretraga

Profesoricu Alemku Markotić, koja vodi borbu Hrvatske s koronavirusom, odbili su primiti u HAZU

A- A+

Prof. dr. sc. Alemku Markotić svakodnevno gledamo na televiziji i po portalima. Malotko u Hrvatskoj danas ne zna tko je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’, koja vodi borbu Hrvatske s koronavirusom. Iako se mnogi danas dive njezinu radu, kako piše Večernji list, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti prije nešto više od mjesec dana odbila je Markotić primiti za svoju stalnu članicu.

Alemka Markotić | screenshot: HRT

Na izbornoj sjednici u veljači članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u svoje su članstvo odbili primiti prof. dr. sc. Alemku Markotić, javlja Večernji list.

Sve je počelo u prosincu 2019. kada je, doktoricu Markotić, akademik Dragan Dekaris kandidirao da dobije prestižnu titulu akademkinje iz Razreda za medicinske znanosti. Inače, Markotić je već osam godina članica suradnica HAZU.

Jedina žena kandidatkinja

Osim nje, jedine žene, na listi kandidata za nove redovite članove Razreda našlo se još sedam liječnika: Boris Brkljačić, Miro Jakovljević, Bojan Jelaković, Željko Kaštelan, Krešimir Rotim, Željko Sutlić i Siniša Volarević. Ukupno osmero kandidata, a spomenuti Razred, koji inače čini 16 akademkinja i akademika, piše Večernji, imao je pravo na izbor samo triju novih članova.

Čak 15 od 16 akademika Razreda za medicinske znanosti došao je na izbornu sjednicu u veljači. Iako se biralo troje kandidata, dovoljan broj glasova (najmanje devet) dobila su samo dvojica liječnika s Rebra – Bojan Jelaković i Željko Kaštelan.

Doktorica Markotić osvojila je pet glasova te je, s kolegama Borisom Brkljačićem i Sinišom Volarevićem, ušla u drugi krug glasanja, no nitko od njih troje nije osvojilo potrebnih devet glasova.

Nisu primili ni Đikića, dobivaju ogroman novac

Alemka Marković, koja sada vodi borbu Hrvatske protiv koronavirusa, ispred svog imena i prezimena tako ne može staviti titulu akademkinje.

Idući izbor je za dvije godine. Podsjećamo, u HAZU svojevremeno nije primljen ni Ivan Đikić, kojeg je kasnije u svoje članstvo primila i Američka akademija.

Uz titulu, prema zakonu, redoviti članovi HAZU primaju stalnu mjesečnu nagradu u visini prosječnog osobnog dohotka u Republici Hrvatskoj za prethodno tromjesečje, što je trenutno 6.530 kuna.

Također, ako su u mirovini, imaju pravo na dodatak mirovini u visini utvrđene proračunske osnovice u Republici Hrvatskoj za godinu koja prethodi godini u kojoj se ostvaruje pravo na mirovinu. Ove godine tako, akademici u mirovini, na svoju mirovinu, uz spomenutih 6.530 kuna, dobiju i dodatnih 3.326 kuna dodatka.


U našem prvom podcastu ugostili smo profesoricu Natašu Jokić-Begić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Tema je bila psihičko zdravlje u doba korone.

Pojasnila je i zašto je važno da vas roditelji puste spavati:

… kao i zašto je važno održavati rutinu za vrijeme samoizolacije!