Pretraga

Program za mlade: Upoznajte se s korupcijom. I naravno, borbom protiv nje

A- A+

Korupcija je, svjesni smo svi, jedan od vodećih problema ne samo hrvatskog društva. Ne bi li neke nove generacije donijele vrijeme u kojem korupcija nije poželjna, već spriječena, varaždinski Forum za održivi razvoj Zeleni prozor organizira antikorupcijski program za mlade.

korupcija | ilustracija: Markus Spiske za Unsplash

– Cilj projekta je upoznati sudionike s definicijom korupcije, posljedicama koje korupcija ima na zajednicu i načinima na koje se korupcija manifestira u društvu (uključujući medije, zdravstvo, politiku i obrazovanje), ali ih i potaknuti na razmišljanje o rješenjima i načinima na koje se možemo uspješno boriti protiv korupcije, opisuju organizatori YVi-ja.

Youth Voice for Integrity (YVI) drugo je izdanje programa koji okuplja mlade u starosti od 16 do 24 godine s ciljem poticanja angažmana mladih u borbi protiv korupcije.

Program traje od 2. – 6. rujna 2021. godine u Varaždinu, a organizira ga Forum za održivi razvoj Zeleni prozor uz financijsku podršku Američkog veleposlanstva u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Kolinda stranim novinarima: Korupcija u Hrvatskoj započinje varanjem na ispitima u školi

U prvom izdanju projekta sudjelovalo je 17 mladih iz cijele Hrvatske, koji su po završetku programa prezentirali vlastite, vrlo uspješne i kreativne, inicijative i projekte za borbu protiv korupcije. Zadovoljni ishodom prvog, organizatori su pokrenuli drugo izdanje YVI-ja.

Prvi dio programa Youth Voice for Integrity sastoji se od interaktivnih predavanja i radionica na temu korupcije i borbe protiv korupcije, a koje će održati razni predavači koji su stručnjaci u svojim područjima.

U sklopu drugog dijela programa, najavljuju iz Zelenog prozora, sudionici će dobiti priliku osmisliti vlastite inovativne strategije i inicijative za borbu protiv korupcije, pri čemu će imati mentorsku podršku. Tijekom posljednjeg dana programa, sudionici će predstaviti svoje ideje, a oni koji žele implementirati svoje ideje dobit će mentorsku podršku i nakon završetka programa.

Dodatno, sudionici će kroz slobodno vrijeme imati priliku upoznati grad Varaždin i mlade koji aktivno djeluju u njemu.

Svi troškovi sudjelovanja u programu pokriveni su od strane organizatora. Prijave su otvorene do 17. kolovoza 2021. godine, a svi zainteresirani mogu se prijaviti na sljedećem linku: https://forms.gle/Hg2D8mtUSw67TkDL8. Za dodatne informacije o projektu, može se kontaktirati organizatore na [email protected].