Pretraga

Video profesora ekonomije širi se internetom: ‘Ti si samo ogorčen jer ne možeš ukrasti pet milijardi’

A- A+

Moguće je da vam je zadnjih dana na TikToku izašao video kako je švercanje u tramvaju zapravo krađa te da su studenti koji to rade ogorčeni jer ne mogu ukrasti više. Ako niste znali, taj govor održao je profesor s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, a tema je li švercanje krađa izazvala je gomilu reakcija i komentara.

Foto: Pixabay, TikTok | Montaža: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Više od milijun pregleda u deset dana prikupio je govor Kasima Tatića, profesora na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. On je na konferenciji ‘IT Reboot’ govorio o mikroekonomskim prilikama za razvoj IT industrije, a viralan je postao zbog svog kratkog govora o krađi i korupciji.

‘Ti nisi protiv krađe’

Naime, profesor je prepričao situaciju kada je studente pitao zašto mrze politiku. Odgovori su bili zbog krađe i korupcije koja je u politici prisutna. No, Tatić tu nije stao pa ih je pitao jesu li studenti nešto ukrali jutros, na što je odgovor dakako bio da nisu. Ali, profesor je spomenuo švercanje u tramvaju gdje je većina studenata ipak podigla ruku i kazala da je to učinila.

– Studenti su rekli da je to samo markica i osamdeset. E, tu sam te čekao. Toliko si mogao ukrasti vjerujući da te nitko neće vidjeti. Ti nisi protiv krađe, ti si ogorčen samo zato što nisi u poziciji da ukradeš pet milijardi. A da te nitko ne ganja, rekao je Tatić u tom videu.

@poliferostoklajcvaj Dobra mu ova baš. #foryou #foryoupage #wisewords ♬ original sound – Ekstaza uma

Video je izazvao lavinu komentara, a jedan od najpopularnijih na Instagramu upravo govori da ‘nikada veću glupost nisam čuo jer da je država uređena, svaki student imao bi stipendiju, plaćenu mjesečnu kartu i onda se ne bi švercali’. Taj komentar dobio je više od 1.000 lajkova na Instagramu. Neki su se složili, dok su drugi rekli kako studenti često imaju dovoljno novaca za kavu ili cigarete te bi taj novac umjesto za to trebali izdvajati za javni prijevoz.

– Čovjek je u pravu sto posto. Svatko krade u skladu sa svojim mogućnostima. Netko ne plaća kartu za prijevoz, netko krade struju, netko krade od poreza, netko krade na ispitu, od grada ili od države. Naši sistemi su duboko korumpirani, a naša svijest je lopovska. Kod nas nije sramota ukrasti, bio je jedan od komentara koji dodatno objašnjava govor profesora.

Izdvojeni članak
zet tramvaj

Kratka horor priča: Slučajno švercanje

‘Uvijek nam je netko drugi kriv’

I ostali komentari potvrđuju da je korupcija vidljiva u svakom dijelu života te da za sve nisu krivi samo političari jer je problem ponekad i u narodu. Na argument da treba povećati plaće pa ne bi bilo korupcije neki su odgovarali da bi se ponovno kralo jer ljudima nedostaje poštenja.

– Danas ne plate kartu, sutra ‘sredi’ sebi ispit, prekosutra kupi diplomu, a onda se zaposli na nekoj funkciji koju sada prezire. To je činjenično stanje većine društva na Balkanu unazad 50 godina. I uvijek nam je netko drugi kriv i uvijek imamo opravdanje. Kreće se od sitnih stvari prema krupnima ako želimo promjene, bio je još jedan od komentara.

Drugi su pak rekli da profesor izjednačava manji prekršaj, što bi bilo švercanje, s težim kaznenim djelima poput korupcije ili krađe veće svote novca. Mišljenja su da treba povećati standard i plaće pa bi studenti tada imali dovoljno novaca i za plaćanje karata, kao i drugih stvari.

– Nije to isto. Ne možeš mi reći da je ukrasti namjerno nešto iz trgovine ili švercati se u tramvaju jednako kada država krade od nas. Apsolutno pogrešno gledište, rekao je netko u komentarima na Instagramu te zapravo opisao stajalište studenata koje je profesor podijelio u svom govoru.

Izdvojeni članak

Studirate u Zagrebu i razboljeli ste se? Provjerite gdje sve možete zatražiti pomoć

‘Ako se promijenite kao pojedinac, društvo ima šanse’

Na istom kanalu na TikToku objavljena su još dva videa profesora s iste konferencije koji broje 300.000 pregleda. U njima naglašava da u sistemu u kojem svi kradu trebamo promijeniti sebe i ne krasti. Objašnjava da za dobivanje informacija treba biti proaktivan te ih valja tražiti izvan svoje zone komfora.

– Društvo je skup pojedinaca. Ako budete čekali da se društvo promijeni da bi vi bili bolji, nećete se nikad promijeniti. Ali ako se vi kao pojedinac promijenite u svemu onome što vam u društvu smeta, onda društvo nekad ima šanse, ako Bog da, da se promijeni, rekao je Tatić u jednom videu.

Tatić je na svom Facebook profilu dobio pohvale za govor, a najavio je i da razmišlja o pokretanju vlastitog YouTube kanala. Javilo mu se i nekoliko studenata koji su njegova predavanja opisali kao živopisna te da im ona, sada kada više nisu studenti, nedostaju. Na stranici Ekonomskog fakulteta u Sarajevu stoji da predaje na katedri mikroekonomije, objavio je nekoliko knjiga i stručnih članaka, a poruka za budućnost mu je ‘ako ne možete promijeniti sistem u kojem živite, sigurno možete promijeniti sistem po kojem živite’.