Pretraga

Promjene na ‘Ekonomiji’ odnose se na studente koji će tek najesen upisivati fakultet

A- A+

Dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Lajoš Žager u razgovoru za srednja.hr izjavio kako će se najavljene promjene modela studiranja odnositi isključivo na studente koji će se tek sljedeće jeseni upisati na EFZG. Za stare studente vrijedit će pravila po kojima su upisali fakultet, a iz uprave očekuju kako će novim studentima studij po novim pravilima biti jednostavniji te da neće imati problema s mobilnosti.

Foto: Dekan EFZG-a Lajoš Žager

Vijest o promjeni modela studiranja na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu podigla je veliku buru. Pozvani kritičari upozorili su kako bi se i ostali fakulteti mogli ugledati na EFZG, što bi u opasnost dovelo cijeli Bolonjski proces, koji se u Hrvatskoj uglavnom neuspješno pokušava provoditi već deset godina.

Prema predsjedniku Studentskog zbora EFZG-a Ivanu Sesaru, većina studenata podržava odluku fakulteta na čiju potvrdu od nadležnih tijela zagrebačka Ekonomija čeka već nekoliko godina. Najavljene promjene krenut će od sljedeće akademske godine pa smo kontaktirali dekana Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Lajoša Žagera kako bi nam odgovorio na neka pitanja koja su se pojavila među njihovim studentima.

Izdvojeni članak

Dekan EFZG-a poništio kazne studenticama zbog kritiziranja referade na društvenim mrežama

Integrirani model već se koristi na Sveučilištu u Zagrebu

– Najavljene promjene isključivo se odnose na studente koji će tek upisati naš fakultet. Pravnici s kojima smo razgovarali istaknuli su kako se ni jedan pravni akt ne može primjenjivati unazad pa tako neće biti ni s ovom promjenom. Osim toga, želim istaknuti kako ovaj naš model uopće nije nešto novo te se integrirani studiji pri Sveučilištu u Zagrebu primjenjuje već nekoliko godina, objasnio je Lajoš Žager i naglasio kako oni pri stručnom studiju još uvijek imaju model s preddiplomskim i diplomskim studijem.

U nastavku nam je dekan zagrebačke Ekonomije potvrdio kako će za sve redovne studente, koji u roku obavljaju sve svoje fakultetske obaveze, studiranje ostati besplatno, odnosno od prve do pete godine sufinancirat će ih Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

– S obzirom na to kako smo ovom promjenom pojednostavili studiranje očekujemo kako će većina studenata u budućnosti kraće studirati pa će i troškovi za državu biti manji, smatraju na EFZG-u.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Dekan EFZG-a o slučaju ‘Referada’: ‘Ako je Stegovno povjerenstvo prekršilo Pravilnik, onda ćemo to razmotriti’

S EFZG-a očekuju da neće biti problema s mobilnosti

Prošlih se dana u medijima i društvenim mrežama upozorava kako će studentima Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, zbog novosti koje stupaju na snagu ove jeseni, biti otežana njihova mobilnost pa će im biti teže pronaći destinacije za studentske razmjene, ali i eventualno prebacivanje na srodne domaće i međunarodne fakultete.

– Naša teza je da će, kao i do sada, veliki broj naših studenata odlaziti na razmjene, ali i da ćemo nastaviti pozitivan trend porasta stranih studenata koji nam dolaze preko Erasmus plus programa. Mi u to sve tek krećemo pa su ovo samo naše pretpostavke, ali ako Pravni fakultet ili zagrebačka Medicina, koji već dugo funkcioniraju po integriranom modelu, nemaju s tim problema, onda očekujemo kako će i naši studenti moći odlaziti i na razmjenu, ali i na diplomske studije srodnih fakulteta. Mi imamo sporazume s brojnim fakultetima u inozemstvu i očekujemo kako ćemo u budućnosti imati i bolju suradnju nego li do sada, izjavio je dekan Lajoš Žager kako očekuju da nikakav problem što se tiče mobilnosti neće postojati.