Pretraga

Gdje pronaći literaturu u vrijeme kad su sve knjižnice zatvorene?

A- A+

Bibliotekarstvo odavna nije samo slaganje knjiga po policiama. Metode katalogizacije i predmetizacije, koje su razvili knjižničari, pomogle su organizirati sveukupno ljudsko znanje ne samo u fizičkom, već i u digitalnom obliku. U vrijeme kada su vrata fizičkih knjižnica zatvorena, a digitalne knjižnice pokazuju svu svoju funkciju, mi vam donosimo gdje pronaći stručnu literaturu.

izvor: Facebook stranica Knjižnica Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Scribd, online platforma s nekoliko milijuna knjiga, što romana, što publicističkih djela, ali i audioknjiga te časopisa, odlučila je svima pokloniti 30-dnevni besplatni pristup svim svojim izdanjima.

– Vjerujemo da je čitanje najmoćniji alat koji imamo za povezivanje i djeljenje ljudskog iskustva, pojasnio je Trip Adler, osnivač i direktor Scribda.

Ako ste član Knjižnica grada Zagreba i znate svoj PIN, više od 600 naslova domaćih i stranih autora, od kojih je dobar dio novijeg datuma, možete čitati putem aplikacije ZaKi Book.

No, što je sa stručnom literaturom?

Počnimo s Nacionalnom i Sveučilišnom knjižnicom.

Dobar dio građe NSK već je digitaliziran. Na njihovim stranicama tako možete pronaći Digitalne zbirke NSKStare hrvatske novineStare hrvatske časopise, ali i druge vrijedne stvari.

U pisanju seminarskim i završnih radova svakako vam mogu poslužiti Nacionalni repozitorij završnih i diplomskih radova i Nacionalni repozitorij disertacija i znanstvenih magistarskih radova,

Tu je i Hrvatski arhiv weba, koji prikuplja podatke s hrvatskih web stranica pa možete vidjeti kako je koja stranica izgledala u ključnim i zanimljivim trenucima ne tako duge internetske povijesti.

Hrvatski znanstveni i stručni časopisi dostupni su na Hrčku. Portal hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa trenutno broji 490 časopisa s 217.940 objavljenih radova s cjelovitim tekstom. Navalite!

Naravno, tu su i baze podataka.

 


U našem prvom podcastu ugostili smo profesoricu Natašu Jokić-Begić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Tema je bila psihičko zdravlje u doba korone.

Pojasnila je i zašto je važno da vas roditelji puste spavati:

… kao i zašto je važno održavati rutinu za vrijeme samoizolacije!