Pretraga

Proveli smo dan s brucošima i iz prve ruke doznali kako izgleda prvi dan studiranja

A- A+

Koliko god se veselite brucoškom životu, sigurni smo da osjećate i blagu nervozu, pogotovo jer je početak nastave sve bliže. Znamo da je tako, jer smo i sami bili u vašim cipelama. Zato smo odlučili provesti dan s brucošima američkog koledža RIT Croatia u Zagrebu kojima je nastava počela nešto ranije no većini. Naša je kamera zabilježila kako je protekao njihov prvi dan studiranja te što i sami, otprilike, možete očekivati.

RIT Croatia Student Orientation Day

RIT Croatia Student Orientation Day, kampus Zagreb | Foto: Mislav Mesek

Novi grad, nova lica, novi hodnici, nova pravila – ako uskoro krećete sa studijem, vjerojatno ste svjesni da je promjena koja vas čeka velika. Ipak, ne mora sve biti nepoznanica. Američki koledž RIT Croatia s nastavom započinje ranije nego ostali, a za svoje brucoše organiziraju Orientation Day, kojeg smo posjetili i mi.

RIT Croatia je međunarodni kampus američkog sveučilišta Rochester Institute of Technology koji se nalazi u saveznoj državi New York. Na preddiplomskoj razini RIT Croatia izvodi četiri studija: Međunarodno poslovanjeService managementInformacijske tehnologije i Dizajn novih medija. Kad završe studij, njihovi studenti stječu i hrvatsku i američku diplomu.

RIT Croatia Student Orientation Day

RIT Croatia Student Orientation Day, kampus Dubrovnik | Foto: RIT Croatia

RIT ima ukupno šest kampusa koji se nalaze u SAD-u, Europi (Hrvatska, Kosovo) i Aziji (Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati). Svake godine dio studenata iz Hrvatske odlazi na program studentske razmjene na RIT u SAD-u i Dubaiju, dok tamošnji studenti dolaze na dubrovački i zagrebački kampus RIT-ja.

Naš dan s brucošima RIT Croatia je počeo zajedničkim uvodnim predavanjem i predstavljanjem profesora koji će studentima predavati. Nakon toga, uslijedila su predavanja koja su novopečene studente pobliže upoznala sa svime što ih čeka.

RIT Croatia Student Orientation Day

RIT Croatia Student Orientation Day, kampus Dubrovnik | Foto: RIT Croatia

Što očekivati od prvog dana na studiju?

Čuli smo o američkom sustavu obrazovanja, akademskim pitanjima, ali i temama poput studenskog vijeća i aktinvosti izvan učionica. Prvi dan nema gradiva – on služi kako biste upoznali svoje obveze i prava, ali i duh koledža. Ono što je drugačije u slučaju koledža RIT Croatia je da su sva predavanja, pa tako i ona uvodna, na engleskom jeziku.

RIT Croatia je američki koledž i tu se studira kao u SAD-, što ne uključuje samo drugačiji jezik, već i pristup. Puno je rada na projektima, stručne prakse, studentskih aktivnosti. Po završetku studija, studenti stječu dvije diplome, američku i hrvatsku. Taj se drugačiji pristup vidi od prvog dana, a zabilježila ga je i naša kamera. Kako smo se proveli i kako izgleda prvi dan studiranja, pogledajte u videu ispod.

@srednja_hr Znaš li kako izgleda prvi dan studiranja? Više doznaj u linku na opisu profila ☝ … #srednjaskola #RITCroatia @rit_croatia #studentlife #fyp #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr


Sadržaj je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i RIT Croatia