Pretraga

Provjerili smo jesu li mjere higijene u dva zagrebačka studentska doma podignute na najvišu razinu

A- A+

Sva predavanja na fakultetima su obustavljena na dva tjedna, odnosno održavat će se online nastava. Mnogi studenti napustili su studentske domove, no postoje oni koji su ipak odlučili ostati u svojim sobama. U četvrtak je izdana preporuka Sveučilišta u Zagrebu: studentski domovi  dužni su podignuti mjere higijene na najvišu razinu te povećati dostupnost dezinficijensa. Sastavnice su dužne osigurati dostupnost dezinficijensa te organizirati pojačanu dezinfekciju prostora sukladno uputama HZJZ.  Svi dobro znamo da je teorija jedno, a praksa drugo, stoga smo se obratili studentima koji žive u zagrebačkim studentskim domovima, koji su nam rekli da se situacija nije znatno promijenila.

foto: Ani Kolleshi za Unsplash

U najvećem hrvatskom studentskom domu, Stjepan Radić ilitiga popularna Sava, postoje paviljoni u kojima se dijele kupaonice na katu, te oni gdje se dijele na dvije sobe. U paviljonima gdje se sve dijeli na katu, postavljene su upute za pravilno pranje ruku te jedan dezinficijens u kupaonici, dok i dalje nema wc papira, već studenti pojedinačno nose.

U paviljonima gdje se o kupaonicama brinu studenti, ostavljene su samo upute o pravilnom pranju ruka te jedan dezinficijens u kuhinji.

Zabrinjavajuće je stanje u studentskom domu Ante Starčević, poznatijem pod imenom Šara, gdje osim uputa za pranje ruku nema ničega. Kupaonice se također dijele na dvije sobe pa je na samim studentima da higijenu drže na visokoj razini, no nema nikakvog dezinficijensa ni u kuhinji. Jedino što je rečeno studenima jest da im nitko ne smije dolaziti u posjete.

Studentski domovi su sigurno među pogodnijim mjestima za širenje bilo kakve zaraze, pa je pitanje hoće li ovo biti dovoljno u slučaju da se pojave zaraženi slučajevi u domovima.