Pretraga

Provjerili smo zaokružuju li poslodavci satnicu ili se drže minimalca k’o ‘pijan plota’

Studentska minimalna satnica za 2023. godinu iznosi 4,38 eura, odnosno 33 kune. Budući da je riječ o značajnom skoku u usporedbi s prošlogodišnjom minimalnom satnicom, odlučili smo ‘baciti oko’ na ponudu studentskih poslova i vidjeti nude li poslodavci veće satnice ili se drže minimalca.

euri

Foto: srednja.hr

Od 1. siječnja 2023. godine, Hrvatska je ušla u eurozonu i zamijenila ‘medeke’ i ostalu družinu – eurima. Budući da je minimalna plaća povećana na 560 eura neto, minimalna studentska satnica od ove godine iznosi 4,38 eura neto, odnosno 33 kune. Podsjetimo, studenti na minimalcu u 2022. dobivali su 29,30 kuna, što znači da im je satnica sada rasla za gotovo četiri kune.

Trgovine se nisu ‘isprsile’ satnicom

Kako bi provjerili zaokružuju li poslodavci na veće decimale ili se drže minimalne satnice kao ‘pijan plota’, odlučili smo provjeriti ponudu poslova na stranicama četiri najveća SC-a u Hrvatskoj te u popularnoj Facebook grupi ‘Tražim / nudim studentski posao’ koja broji gotovo 160.000 članova.

Iako su studenti prije povećanja satnice mogli zaraditi koju kunu više od minimalca radeći u trgovinama, to više nije slučaj. Od nekoliko desetaka oglasa na koje smo naišli, poslodavci za rad u trgovini najčešće nude 4,38 eura. Riječ je uglavnom o poslovima na blagajni, slaganju polica, održavanju higijene prostora i slično.

Tu i tamo se može pronaći oglas gdje se nudi ipak nešto veća satnica, ali to je prava rijetkost. Primjerice, u Plodinama studenti mogu zaraditi 5 eura po satu, dok u prodavaonicama SmartOprema mogu dobiti 4,51 euro. S druge strane, u rubrikama administrativnih poslova već je teže pronaći poslove za minimalac. Tu se satnica kreće od skromno zaokruženih 4,40 eura, pa sve do 6 eura. Više plaćeni administrativni poslovi zahtijevaju naprednije znanje rada na računalu te dobro poznavanje engleskog jezika. Uvjeti su, stoga, nešto stroži od rada u trgovini, pa je tako i satnica veća.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Provjerili smo koliko su studenti spremni za prelazak na euro

Fizički poslovi i dalje dobro plaćeni

Budući da se studenti često zapošljavaju kao konobari, odlučili smo provjeriti kakvo je stanje sa satnicama u ugostiteljstvu. Satnice su, rekli bismo, dosta ‘šarolike’. Idu od minimalca, pa do 5 eura. Ono što nas je začudilo je to da, primjerice, jedan restoran u samom centru Zagreba na Europskom trgu nudi 4,38 eura, dok kafić u blizini Črnomerca nudi studentima 5 eura po satu. Slično je i u Osijeku, gdje jedan od popularnijih noćnih barova Q club nudi minimalnu satnicu.

Studenti dobro znaju da su fizički poslovi plaćeni više od prosjeka, a tako je ostalo i nakon povećanja minimalca. Riječ je uglavnom o selidbama, građevinskim poslovima, istovaru iz kamiona i slično. Fizičke poslove za 4,38 eura nismo uspjeli pronaći. Satnice sežu čak 7 eura, što je dobra vijest za one koji žele zaraditi, a kojima nije problem ‘zavrnuti rukave’. Potrebno je istaknuti i da u grupi za studentske poslove na Facebooku znaju naići kratkotrajni fizički ‘gigovi’ koji su također dobro plaćeni.

No, kao što je slučaj i prethodnih godina, najviše se plaćaju instrukcije i raznorazne poduke. Tu su satnice uglavnom oko 10 eura, ali se od studenta zahtijeva da zna više stranih jezika ili da pak savršeno zna svirati neki instrument.