Pretraga

Prvi studentski poslovni list ‘Manager’ na životu 19. godina

A- A+

Prvi studentski poslovni list ‘Manager’ održao se na sceni skoro dva desetljeća. Od 1995. godine kada je pokrenut u sklopu Hrvatske studentske asocijacije, do danas izašlo je 90 brojeva. U preko pet tisuća stranica iz malog projekta na zagrebačkoj Ekonomiji ‘Manager’ je prerastao u list koji godinama povezuje profesore, dekane, rektore, ali i studente. Pročitajte kako se razvijao od svibnja 1995. pa sve do danas.

Foto: privatna arhiva/ prvi broj ‘Managera’ (svibanj 1995.)

Skupina studenata na zagrebačkoj Ekonomiji prije 19 godina pokrenula je u sklopu Hrvatske studentske asocijacije (HSA) prvi studentski list ‘Manager‘. U vrijeme pokretanja nisu ni sanjali da će njihov list nakon skoro dva desetljeća dočekati 90. izdanje, preko pet tisuća stranica te postati jedan od najstarijih studentskih projekata na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Najneobičnije novine i redakcija na svijetu

Od projekta do dva desetljeća tradicije

– Kroz brojne stranice našeg časopisa prolazili su profesori, rektori, dekani, prolazili su studenti koji su bili ta nit vodilja, ali i nit povezivanja fakulteta i studenata. Studenti su oduvijek bili pokretači i nositelji različitih ideja i inicijativa, usmjerenih prije svega promjeni postojećeg stanja i novog poboljšanja, napisla je sadašnja postava u svom 90. broju koji je izašao u prosincu 2013. godine. 

Prvi broj ‘Managera’ izašao je u svibnju 1995. godine, a bio je tiskan na 23 stranice formata A3, u crno-bijeloj boji s detaljima ljubičaste boje – boje koja označava Ekonomski fakultet. List u počecima nije bio strukturno podijeljen, ali je pratio mnoge sadržaje koji su se ticali studenata.

– Moram priznati da se ne sjećam razgovora
o nazivu lista, no kad se okrenem i sjetim
tog doba čini mi se da ništa drugo ne bi
bilo primjereno. To je bila sredina 90–tih
godina prošlog stoljeća, vrijeme kad su se
u našoj poslovnoj literaturi pojmovi poput
menadžmenta i menadžera tek probijali.
I svi imalo ambiciozniji studenti vidjeli su
sebe u nekoj poziciji menadžera u samoprojekciji
svoje karijere. Kroz pojam menadžera
prezentirane su poslovne osobine, vještine,
znanja koja smo svi više – manje željeli
u svom poslovnom profilu i nekako se
poistovjećivali s njima, izjavila je za ‘Manager’ Rozalija Trošelj, novinarka pokretačke redakcije ovog studentskog lista.

Izdvojeni članak

Studenti pokrenuli sistem oglasa za pronalazak ljubavi na prvi pogled

Kako ‘Manager’ izgleda 89. brojeva kasnije

Skoro dva desetljeća kasnije, ‘Manager’ se udebljao na 60 stranica, tiska se u boji, postoji u PDF formatute je postao bolji i jači. Urednici i novinari mijenjali su se iz generacije u generaciju, a posljednja postava, kako navode u 90. broju, vratila je tom studentskom poslovnom listu duh koji je započeo s prvom generacijom. 

Svaki novi broj pobuđuje veći interes, raste broj novinara, ali i potpora koju redakcija dobiva od svojih profesora i drugih fakulteta.

– ‘Manager’ je započeo kao jedan san: drago nam je da taj san još uvijek živi i kroz svoje tri rubrike donosi na studentske klupe vijesti iz gospodarstva,
s fakulteta i iz svakodnevnog studentskog života, na kraj je poručila sadašnja postava prvog poslovnog lista koji su pokrenuli studenti.

Foto: 90. broj ‘Managera’ (prosinac 2013.)