Pretraga

Prvi zapadnjački student u Sjevernoj Koreji kolegama objašnjavao Eminemove stihove

A- A+

Alessandro Ford prvi je zapadnjački student koji je semestar proveo na Sveučilištu u Sjevernoj Koreji. Iako Sveučilište prima isključivo Ruse i Kineze kad su strani studenti u pitanju, ovaj je osamnaestogodišnjak dobio jedinstvenu priliku učiti korejski u potpuno radikalnoj i sasvim drugačijoj sredini, piše Guardian.

foto: Guardian

Putovanje je organizirao Alessandrov tata, Glyn Ford, bivši zastupnik u Europskom Parlamentu koji se često sa sinom šalio govoreći mu, ukoliko ne pronađe područje koje ga zanima, poslat će ga u Sjevernu Koreju. Svoje je obećanje i održao.

Izdvojeni članak

80 tisuća Korejanaca rastura Gangnam Style

‘Ne mislim da su korejskim studentima isprani mozgovi’

Od kolovoza do prosinca prošle godine, Alessandro je učio korejski na Kim Il-Sung sveučilištu u Pyongyangu. Ford smatra da se cijena školovanja lako može usporediti s onom u Belgiji gdje je pohađao internacionalnu privatnu školu, ali svaka sličnost sustava tu i završava.

Većina studenata na korejskom sveučilištu su, baš kao i Alessandro, djeca političara ili vojnih časnika, ali među njima se našlo i nekoliko studenata iz provincije.

Situacija u studenstkom domu je poprilično spartanska, ističe Ford koji se bunio na zajedničke kupaonice i prekid grijanja usred zime kada temperatura dosegne i do -20 stupnjeva celzijusovih.

– Družio sam se s korejskim studentima i pričali smo pomalo o svemu, ali sam se trudio da to bude iz sjevernokorejske perspektive. Ne mislim da su im mozgovi isprani ideologijom, vjerujem da zaista misle ono što govore, naglasio je Alessandro za Guardian.

Izdvojeni članak

Student iz Singapura u deset dana se zaljubio u Hrvate i Hrvatsku

‘Zašto Eminem ne repa o obitelji i domovini?’

– Kad sam pustio Eminema, kolege su me pitali zašto on repa o sebi, seksu i drogama umjesto o obitelji i domovini. Moj dojam o njima je da su prilično čedni. Vjeruju da je seks prije braka zlo, a i studenti koji su imali ljubavne partnere nikada u javnosti nisu pokazivali znakove nježnosti, ističe Alessandro za spomenuti izvor.

Ponekad se osjećao osamljeno jer nije mogao sudjelovati u sportskim i kulturnim događanjima, a iako je očekivao određenu razinu nadgledanja, ponekad ga je to gušilo. Kaže kako Koreanci nemaju potrebu za samoćom i individualizmom kao zapadnjaci.