Pretraga

Američki student osuđen na 15 godina prisilnog rada u Sjevernoj Koreji

A- A+

 Sud Sjeverne Koreje osudio je američkog studenta Otta Warmbiera na 15 godina prisilnog rada. Warmbrier je uhapšen 2. siječnja ove godine na aerodromu u Pyongyangu nakon što je utvrđeno da je otuđio politički transparent iz hotela u kojem je odsjeo.

YouTube; screenshot

Dvadesetjednogodišnji Warmbier iz američke države Ohio student je treće godine ekonomije na Sveučilištu Virginija. Nakon što je prije dva tjedna snimka njegove iscenirane isprike paradirana po medijima, osuđen je na 15 godina prisilnog rada zbog ‘teških zločina protiv države’, piše Guardian.

Warbier je uhapšen 2. siječnja nakon što je utvrđeno da je iz za strance zabranjenog dijela hotela u kojem je odsjedao otuđio politički transparent. Presuda, koju je objavila kineska novinska agencija, došla je nedugo nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a dogovorilo novi niz sankcija Sjevernoj Koreji zbog nuklearnih testiranja. Suđenje je navodno trajalo manje od sat vremena.

U videu Warbrierova priznanja u kojem uplakan moli za oprost, priznao je kako mu je ‘majka prijatelja iz crkve’ ponudila 10.000 dolara ako se s putovanja vrati s trofejem.