Pretraga

Razgovarali smo sa studentima koji studiraju u Karlovcu: Ističu zanimljive studije i puno terenske nastave

A- A+

Odabir studija u manjem gradu, kao što je Karlovac, za neke studente je dobitna kombinacija. Grad u kojem do skoro svega što ti treba možeš doći pješke i gdje se život odvija na nešto drugačiji način, zapravo je odličan izbor za studiranje kako bi se potpuno mogao usredotočiti na faks. U Karlovcu je moguće studirati na Veleučilištu u Karlovcu gdje je moguće odabrati između čak šest preddiplomskih studija. Razgovarali smo s nekoliko studenata koji su s nama podijelili svoja iskustva studiranja na ovom jedinom visokom učilištu u Karlovcu.

Veleučilište u Karlovcu | foto: VUKA

Veleučilište u Karlovcu u tom gradu održava nastavu već 23 godine, a kroz to vrijeme postali su suvremeno učilište s čak osam preddiplomskih studija. Tako je danas tamo moguće upisati studije Lovstvo i zaštita prirode, Mehatronika, Prehrambena tehnologija, Sigurnost i zaštita, Strojarstvo, Ugostiteljstvo.

Razgovarali smo s nekoliko studenata koji su s nama podijelili svoje iskustvo studiranja na Veleučilištu u Karlovcu.

Jedna od njih je studentica Tamara Ljikar, koja studira Pivarstvo na studiju Prehrambene tehnologije.

Studij Prehrambene tehnologije na VUKA odabrala sam jer mi leže prirodni predmeti poput kemije, biologije, matematike i slično. Uz to, istražila sam traženost prehrambenih tehnologa na tržištu rada te zaključila kako bi mi upravo ovaj studij omogućio dovoljno znanja, vještine i prakse za područje prehrambene tehnologije. Odabrala sam smjer Pivarstva jer mi se činio zanimljivijim, ali ni s Mljekarstvom ne bih pogriješila. Studijem sam jako zadovoljna, a osim redovne nastave na Veleučilištu su se održavali i razni projekti na kojima smo mogli sudjelovati. Osim toga, imamo puno različitih mogućnosti za razmjenu/mobilnost studenata, tj. Erasmus program na kojem možemo odraditi stručnu praksu te slušati i polagati određene kolegije, uvela nas je u priču Tamara.

Tamara Ljikar, studentica Veleučilišta u Karlovcu | foto: privatna arhiva

Kao i Tamara, na studiju Prehrambene tehnologije studira i Daniel Novosel, koji je uz faks radi full-time.

– Pošto sam ja za stalno zaposlen u Jastrebarskom, otvorila mi se mogućnost daljnjeg školovanja od strane poslodavca koji mi je i sam preporučio VUKA. Radi blizine i putovanja sam odabrao to veleučilište. Pošto se tvrtka u kojoj radim bavi prehrambenim proizvodima logički je bio odabrati smjer Prehrambenu tehnologiju kako smjer mojeg daljnjeg obrazovanja. Sa studijom sam i više nego zadovoljan do sada, rekao nam je Daniel.

Uz teoriju i praksa

Budući da se radi o stručnim studijima, logično je za očekivati da će studenti imati velik broj praktične nastave. To su nam potvrdili i sami studenti. Među njima je i studentica Lucija Danilović, koja je nakon preddiplomskog studija upisala i specijalistički diplomski studij Strojarstvo na Veleučilištu u Karlovcu.

– Nastava je ovisno od predmeta do predmeta podijeljena na teorijski i praktični dio, tj. laboratorijske vježbe. Laboratorijske vježbe se izvode u nastavnim kabinetima i laboratorijima Veleučilišta. Laboratorij u kojem mi najčešće boravimo je laboratorij za ispitivanje materijala. Također, profesori znaju organizirati odlazak u obližnje firme u Karlovcu kako bismo mogli vidjeti i samu primjenu onoga što smo prethodno naučili na nastavi, rekla nam je Lucija.

Lucija Danilović, studentica Veleučilišta u Karlovcu | foto: privatna arhiva

Zanimljivu praktičnu nastavu ima Tomislav Zrinski, inače student studija Lovstvo i zaštita prirode i, kako kaže, zaljubljenik u lovstvo. Između ostalog, rekao nam je kako je stekao nova znanja iz lovstva što mu je vrlo važno.

– Što se tiče praktične nastave, u nju možemo uvrstiti i dio vježbi te kompletnu terensku nastavu. Ovisno od predmeta do predmeta radimo laboratorijske vježbe iz predmeta kao što su organska kemija i biokemija ili opća biologija. Važne vježbe su svakako one iz anatomije i fiziologije, gdje se upoznajemo sa svim kostima pojedinih životinja, što znatno olakšava učenje, ali i samo polaganje ispita. Terenska nastava odvija se iz kolegija kao što su Zaštita prirode, Uređivanje lovišta, Uzgoj krupne divljači i dr. Takav način nastave je od iznimne važnosti jer na terenu imamo priliku vidjeti stvari koje ćemo i sami morati raditi po završetku studija. Ispravno upravljanje lovištima ili bilo kojom od kategorija zaštićenih područja iznimno je odgovoran posao, a upravo terenska nastava nas najbolje priprema da ga možemo kvalitetno raditi, rekao nam je Tomislav.

Profesori koji te oblikuju za profesionalni život

Naravno, zanimalo nas je i kakav je odnos profesora i studenata, budući da je taj odnos možda i najbitniji za studente. Bivša studentica Dina Botta, koja je također završila studij Lovstvo i zaštita prirode, kaže kako su neki profesori posebno utjecali na njezino obrazovanje i kasniju karijeru.

– Mislim da je odnos studenata i profesora jako dobar. Profesori su većinom neposredni, susretljivi i spremni pomoći. Istakla bi prof. Slijepčevića, koji je prepoznao moju volju i želju te me često uzimao sa sobom na terenske obilaske te prof. Dumića i Pintura, koji su uvijek imali vremena za pomoći, otkrila nam je Dina.

Dina Botta, bivša studentica Veleučilišta u Karlovcu | foto: privatna arhiva

Kako su nam rekli i naši ostali sugovornici, profesori na Veleučilištu u Karlovcu su susretljivi, prilagodljivi studentima, otvoreni za konzultacije, pitanja i pomoć. Studentica Tamara je naglasila i kako profesori točno prepoznaju tko je više zainteresiran za pojedinu temu pa mu se posebno posvete.

S njome se slaže i Daniel.

– Odnos studenata i profesora je odlučna što se tiče moje strane, uvijek su od pomoći i ne treba se bojati pitati ukoliko nije nešto jasno vezano za novo gradivo. Pošto je Prehrana manja na VUK-i profesori znaju imena studenata, pogotovo onih koji su dobri ili onih koji su loši, rekao nam je Daniel.

Nismo mogli ne upitati naše sugovornike gdje se vide u budućnosti, u smislu karijere, i koliko ih na to priprema studij.

– U ovome trenutku teško se opredijeliti za vrstu posla koju želim raditi po završetku studija. Studij lovstva i zaštite prirode više je nego kvalitetan odabir da pripremi osobu za poslove poput lovnika, provoditelja lovnogospodarske osnove ili nadzornika, otkrio nam je Tomislav.

Dobra podloga za poduzetničke pothvate

Neki studenti imaju i poduzetničku notu pa tako razmišljaju i o pokretanju svog biznisa.

– Rado bih upisala i diplomski studij prehrane, no nažalost još ga nema na VUKA. Po završetku studija definitvno se želim baviti nekim od polja prehrembene tehnologije. Za početak voljela bih posao u manjoj ili većoj industrija, a kada budem stekla dovoljno i znanja i iskustva pokrenula bih vlastitu proizvodnju. Smatram da me Veleučilište u Karlovcu vrlo dobro priprema, a na meni je da nadograđujem stečeno znanje, rekla nam je studentica Tamara.

No, kako smo već i spomenuli, među našim sugovornicima ima i onih koji već rade u svojoj struci. Tako se Dina, koja je završila Lovstvo i zaštitu prirode, zaposlila u Nacionalnom parku Risnjak, i kako kaže, tamo pronašla svoj raj.

– Sada radim u NP Risnjak, na slovensko-hrvatskom projektu Carnivora Dinarica. To je projekt koji se bavi velikim zvijerima pa mi je VUKA taman došla za to budući da smo dosta vremena i prakse posvetili velikim zvijerima i mnogo sam na VUKI naučila o tim temama. Isto tako, išla sam na međunarodnu studentsku razmjenu u Sloveniju i tamo radila s ekipom koja se također bavi veliki zvijerima te tako ostvarila dosta kontakata. Danas mi to mnogo znači i moji nekadašnji profesori i mentori su danas moji suradnici. Svima koji se dvoje oko upisa na VUKA preporučila bih da slijede svoju “crtu”, da upišu ono što ih baš zanima, da se trude i rade na sebi jer će se to kad-tad isplatiti, rekla nam je Dina.

Koliko ga je Veleučilište u Karlovcu dobro pripremilo za posao, otkrio nam je i studenti diplomskog studija Strojarstva Karlo Mateša.

– Studij strojarstva u Karlovcu bih preporučio svima koje zanima industrija, proizvodnja i općenito tehnologija. Profesori su vrhunski stručnjaci, pristupačni i uvijek spremni pomoći studentima. Po završetku preddiplomskog studija nastavio sam sa specijalističkim stručnim studijem te počeo raditi preko student servisa u laboratoriju za ispitivanje materijala koji mi je upotpunio stečeno znanje na preddiplomskom studiju i motivirao me na daljnji rad, usavršavanje i učenje. Smatram da je Veleučilište u Karlovcu odlično priprema svoje studente za buduće poslove i nove izazove, otkrio nam je Karlo.

Karlo Mateša, student Veleučilišta u Karlovcu | foto: privatna arhiva

„Studentski dom u Karlovcu je prekrasan!“

S Karlom se slažu i ostali sugovornici, koji su mahom spominjali kako su studiji na Veleučilištu u Karlovcu zanimljivi te da, ako pronađeš „svoju nit“ možeš daleko dogurati. Također, ističu kvalitetnu i poticajnu atmosferu te, kako smo već i spomenuli, pregršt terenskih nastava i prakse.

– Svima koji žele upisati neki od studija na VUKA preporučujem prije svega da budu strpljivi i uporni, da kontinuirano uče i obavljaju akademske obaveze jer zaista studiji nisu prezahtjevni te će uz malo truda studiranje proći vrlo brzo i „bezbolno“. Kada se sve zbroji, zaista dobijemo širok spektar znanja unutar ovog područja. Terenske nastave i stručna praksa su izrazito zanimljive jer kretajući se unutar samog pogona i proizvodnje možeš stvoriti realniju sliku procesa koji se odvijaju te imaš priliku pitati pitanja i čuti iskustva od ljudi koji već dugo rade ovu vrstu posla. Također, studentski dom u Karlovcu je prekrasan, a uskoro će krenuti gradnja i drugog studentskog doma i studentske menze. Tako da je, osim kvalitetnog obrazovanja, studentima osiguran i kvalitetan studentski standrad. Osim toga, obnova zgrade Veleučilište je pri kraju te će studenti Prehrane dobiti nove laboratorije, koji će biti jako dobro opremljeni i moram priznati da sam zavidna budućim generacijama studenata koji će u njima proizvoditi Studentsko pivo i sir!, zaključila je Tamara.

Daniel Novosel, student Veleučilišta u Karlovcu | foto: privatna arhiva

_________________________________________________________________

Tekst je nastao kao dio native studije portala srednja.hr i Veleučilišta u Karlovcu.