Pretraga

Bivši dekan i profesor iz Zagreba osumnjičeni za manipulaciju u čak 28 nabava: Ovo su detalji

A- A+

Čak 29 osumnjičenika uhićeno u istrazi na Sveučilištu u Zagrebu, odnosno Geodetskom fakultetu, priopćio je Ured europskog tužitelja. Među uhićenima su bivši dekan Almin Đapo i profesor Boško Pribičević, koji su glavni osumnjičenici. Među ostalim, sumnjiče se da su manipulirali u čak 28 postupaka nabave, kroz koje su i sami ostvarivali profit. Sumnja se i da su u vrtoglavih 317 navrata lažirali putne naloge za putovanja kojih nije bilo, ne samo za sebe nego i članove istraživačkog tima.

Bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo

Bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo | screenshot: Danas.hr

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) upravo je objavio detalje akcije u kojoj je prema njihovom nalogu policija uhitila 29 osoba, među kojima je i bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo i profesor tog fakulteta Boško Pribičević. Kako navode, pokrenuta je istraga protiv 29 hrvatskih državljana te jednog trgovačkog društva, zbog sumnje na subvencijsku prijevaru i zlouporabu u postupku javne nabave na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Dekan i profesor osumnjičeni za više prekršaja

– Među uhićenima su dekan Geodetskog fakulteta i profesor istog Fakulteta, zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, zlouporabu u postupku javne nabave, krivotvorenje službene isprave i pranje novca. Do uhićenja je došlo nakon istražnih radnji provedenih u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija i Nacionalnim policijskim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, koje su uključivale pretrage na Sveučilištu u Zagrebu dana 29. lipnja 2023., stoji u priopćenju EPPO-a.

Iz Ureda europskog tužitelja dalje navode da su u razdoblju od svibnja 2019. do studenoga 2023., dekan i profesor na Geodetskom fakultetu organizirali postupke javne nabave za robe, usluge i radove za četiri projekta ukupne vrijednosti od 5.988.300,00 eura, 85 posto sufinancirana sredstvima Europske unije.

– Ta četiri projekta odnosila su se na procjenu rizika od prirodnih katastrofa, studiju o klimatskim promjenama, održivi razvoj morskih ekosustava i snimanje objekata kulturne baštine oštećenih u potresu. Dekan i profesor su postupke javnih nabava organizirali na način da su zlouporabili sredstva projekata i koristili ih za vlastitu korist, pribavivši time sebi i drugima nepripadnu imovinsku korist, stoji u priopćenju EPPO-a.

Izdvojeni članak
Almin Đapo i Boško Pribićević s Geodetskog

Velika akcija: Uhićeni bivši dekan Geodetskog i profesor tog faksa, pod istragom 30-ak osoba

Sumnja se da su manipulirali u 28 postupaka javne nabave i 317 puta lažirali putne naloge

Ured europskog tužitelja sumnja da su glavni osumnjičenici ‘manipulirali u 28 postupaka nabave kako bi se odabrala određena trgovačka društva, obrti i odvjetnički uredi’.

– U zamjenu za odabir tih društava, odgovorene osobe istih su dio uplaćenog novca vraćali dekanu i profesoru, bilo osobno ili plaćanjem radova izvedenih na njihovim privatnim posjedima. U nekim slučajevima ta društva nisu pružala nikakve usluge, u nekim slučajevima usluge su preplaćene, a u nekim su slučajevima javne nabave organizirane na način da ih dobiju točno određena trgovačka društva, obrti ili odvjetnički uredi. Ostali osumnjičenici su, kako se sumnja, sudjelovali u postupcima nabave na način da su podnosili nevaljane ili skuplje ponude, s ciljem da se odaberu ponude društava kojima se pogodovalo, piše u priopćenju EPPO-a.

Nakon dodjele poslova odnosno ugovora, nastavlja Ured tužitelja, ‘odgovorne osobe trgovačkih društava, obrta i odvjetničkih društava su dio tako isplaćenog novca vraćali osobno dekanu i profesoru, a također su vršili plaćanja nevjerodostojnih računa za radove izvedene na njihovim privatnim posjedima’.

– Također postoji osnovana sumnja da su dekan i profesor proveli i postupke nabave za kupnju vozila, čija nabava je također financirana EU sredstvima, a koja vozila nisu korištene za potrebe projekta, već ih je profesor (drugoosumnjičenik) koristio za svoje privatne potrebe te za privatne potrebe jednog drugog zaposlenika Geodetskog fakulteta. Isto tako postoji osnovana sumnja da su EU sredstvima financirali i kupnju motorne brodice, koja nije korištena za svrhe projekta, nego je iznajmljivana u sklopu djelatnosti nautičkog turizma, stoji u priopćenju Ureda EU tužitelja.

Isto tako, dodaju, postoji osnovana sumnja da su dekan i profesor iz istrage prikazivali lažne putne troškove i dnevnice za sebe i 11 članova projektnih istraživačkih timova i stručnih suradnika za putovanja koja nisu obavljena, i to u najmanje 317 navrata.

– Ukupna procijenjena šteta je 2.073.514,46 eura, od čega je šteta za proračun EU 1.715.017,32 eura. EPPO je neovisan ured javnog tužitelja Europske unije, odgovoran je za istragu, kazneni progon i podizanje optužnice za kaznena djela protiv financijskih interesa EU-a, stoji u priopćenju EPPO-a.

Pogledajte naš video o aferama koje u posljednje vrijeme potresaju akademsku zajednicu: