Pretraga

Neki rektori imaju i vozače: Istražili smo kakav je vozni park hrvatskih sveučilišta

A- A+

U vrijeme kada se govori o uštedama provjerili smo kakvi su vozni parkovi hrvatskih javnih sveučilišta. Pitali smo ih imaju li službene automobile i zašto ih koriste. Odgovori su zanimljivi, a doznali smo i kako tri sveučilišta zapošljavaju službene vozače. Najčešći automobil u rektorskim redovima je Peugeot 508, kojim se vozi čak troje rektora. Najviše vozila imaju na Sveučilištu Sjever, ali ni jedno nisu platili novcem iz državnog proračuna.

srednja.hr

Kako bismo doznali kakvi su vozni parkovi hrvatskih javnih sveučilišta, poslali smo im upit s pitanjima koliko imaju vozila i zašto ih koriste.

Nakon našeg upita nazvao nas je jedan od rektora kako bi nam napomenuo da neki od fakulteta imaju više vozila od cijelog njegovog sveučilišta. Ipak, u ovom smo se tekstu bavili smo vozilima za koje sveučilišta kažu da su njihova.

Zagreb: Tri auta u vlasništvu, dva u leasingu; zaposlen vozač

Sveučilište u Zagrebu kao javna znanstvena organizacija i javno visoko učilište posjeduje ukupno pet automobila, kažu nam iz glasnogovorništva.

Izdvojeni članak

Rektor Boras novcem Sveučilišta uredio luksuzne apartmane u Dubrovniku, u njima ljetuje s obitelji

Tri osobna automobila u vlasništvu su Sveučilišta u Zagrebu. Prvi je Škoda Superb iz 2013. godine koja se koristi se za prijevoz Uprave i stručnih službi Sveučilišta u Zagrebu. Druga dva automobila su Honda HR-V iz 2001. godine te Honda CR-V, iz 2007. godine.

– Oba automobila (Honda HR-V i Honda CR-V) nabavljena su iz sredstava projekta Međunarodnoga istraživačkog centra za kasnu antiku i srednji vijek u Motovunu, kao ustrojbene jedinice Sveučilišta u Zagrebu, te ih navedeni istraživački centar isključivo i
koristi, ističu nam u odgovoru sa Sveučilišta u Zagrebu.

Uz to, Sveučilište koristi dva automobila koja su u najmu putem operativnog leasinga.
Osobni automobil Peugeot 508 iz 2016. godine koristi se za prijevoz Uprave i stručnih službi Sveučilišta u Zagrebu, a dostavni automobil Peugeot Partner, također iz 2016., koristi se za potrebe stručnih službi.

Sveučilište u Zagrebu zapošljava jednog zaposlenika na radnom mjestu vozač.

Zadar: Četiri auta, zaposlen vozač

Sa Sveučilišta u Zadru odgovorili su nam da koriste četiri automobila.

Imaju tri Škode od kojih jedna služi za službene potrebe Ureda rektorice, jedna za službene potrebe Sveučilišta, a jedna za dostavu službene pošte.

Uz to, imaju i Dacia, koja služi za službene potrebe Centra za studentski standard.

Na Sveučilištu je zaposlen jedan službeni vozač.

Split: Dvije Škode, zaposlen vozač

Prof. dr. sc. Željko Radić, prorektor za pravna pitanja i razvoj ljudskih potencijala Sveučilišta u Splitu, kazao nam je kako posjeduju dva službena automobila marke Škoda, od kojih je jedan tipa Superb a drugi Fabia. Oba su iz 2015. godine.

– Automobil Škoda Superb služi isključivo za potrebe rektora i prorektora, a vozi ga službeni vozač čije je to formacijsko radno mjesto. Automobil Škoda Fabia služi kao vozilo za svakodnevnu dostavu i druge operativne dnevne zadaće. Njime u okviru svojih uobičajenih zaduženja i odgovornosti upravljaju djelatnici zaduženi za konkretne zadaće na koje se vozilo upućuje, pojasnio nam je prorektor Radić.

Rijeka: Dva Peugeota,, nemaju ni ne unajmljuju vozače

Sveučilište u Rijeci posjeduje dva službena automobila, a o oba su nam dali vrlo transparentne informacije. Posjeduju Peugeot 508, koji je 2013. godište te ima 176.237 prijeđenih kilometara i Peugeot 308 iz 2009. sa 142.610 prijeđenih kilometara.

– Automobili se koriste isključivo za službene svrhe kao što su službena putovanja članova uprave i drugih zaposlenika, prijevoz na službene sastanke ili za protokolarne potrebe. Sveučilište u Rijeci nema zaposlenog profesionalnog vozača, niti koristi usluge privremenog najma profesionalnog vozača, pojašnjava Željka Ljutić, v.d. rukovoditeljice Ureda rektorice.

Sjever: Zaposlili bi dva vozača, ali sve aute kupili su svojim novcem

Sveučilište Sjever moramo pohvaliti jer nam je osobno odgovorio rektor, prof. dr. sc. Marin Milković.

– Da, posjedujemo službene automobile. Sva su kupljena iz vlastitih sredstava i dotacija (niti jedan iz državnog proračuna), odgovorio je prof. dr. sc.. Milković na naš upit.

Kaže kako nemaju zaposlenih službenih vozača, ali su u dugoročnom planu i po odobrenoj sistematizaciji za to predvidjeli dva radna mjesta (po jedan za svaki grad u kojem djeluje njihovo sveučilište).

Vozila su sljedeća:

Peugeot 508 iz 2014. kojeg vozi rektor,

Mazdu 626 iz 2016., od prorektora,

Renault Scenic iz 2015., od prorektora,

Peugeot 308 iz 2010. – opća namjena (tajništvo i računovodstvo) i dostava u Varaždinu,

Nissan Leaf (električni) – kupljen 2019. kao subvencija Ministarstva zaštite okoliša, odnosno preko Fonda za zaštitu okoliša – opća namjena, tajništvo i dostava u Koprivnici, te za potrebe prorektora u KC. Naime kampus u Koprivnici je „zeleni“ i u njega odlukom grada mogu ulaziti samo električna vozila – imamo i el. punionicu u kampusu, detaljizirao je rektor.

Također, pohvalio se i kako imaju i 20 električnih bicikala te punionicu za iste.

Izdvojeni članak

[Studentska patrola] Čekanje se isplatilo: Menza na Sjeveru, uvjerili smo se, odlična je

Uz to, imaju i 100 običnih bicikla, a sve su ih uspjeli nabaviti kroz EU pregranični projekt u suradnji s gradom Koprivnicom i Sveučilištem Panonia iz Mađarske.

– Imamo i el. punionicu u kampusu u Varaždinu, ali samo za automobile, kaže rektor Milković.

Kaže i kako prema potrebi, ako im nedostaju prijevozna sredstva, u slučaju kvarova ili za studentske sportske udruge ili putovanja većeg broja nastavnika ili studenata, unajme dodatni automobili ili kombi.

Također, kaže kako unajmljuju autobuse za terensku nastavu i studijska putovanja studenata, što zasigurno rade i druga Sveučilišta, ali nam to nisu spomenula.

– Ove godine u planu je nabavka vlastitog kombija za sportsku udrugu te dostavnog kombija za novi studentski restoran u Križevcima, a iduće zamjena službenog vozila rektora istovjetnim ili sličnim – naravno, ukoliko to Središnji državni ured za javnu nabavu RH prethodno odobri, zaključuje rektor Milković.

Dubrovnik: Rektor se vozi sam, ali samo kad ide izvan Grada

Sveučilište u Dubrovniku u svom vlasništvu ima službeno vozilo Opel Insignia, staro 11 godina, koje je prešlo 300.000 kilometara i trenutno nije u voznom
stanju, kaže nam iz glasnogovorništva Sveučilišta.

Uz to, imaju jedno dostavno vozilo u svom vlasništvu i dva dostavna vozila u
leasingu.

Nemamo zaposlenog službenog vozača i rektor Opel Insigniju, kad ide na službeni put, vozi isključivo sam, ističe Buratović Maštrapa.

Napominje kako rektor auto ne koristi za vožnju po Dubrovniku niti da bi s njime išao na posao i s posla.

Pula: Samo dva auta, nijedno za rektora

Iz Ured rektora Sveučilišta u Puli kažu kako imaju samo dva vozila.

Kombi Citroen Nemo VP 1,4I iz 2012. godine koristi Sveučilišna knjižnica za prijevoz knjižnične građe, a automobil Opel Astra Class 5DR Z14XEP iz 2013. koristi se višenamjenski, za potrebe službenih putovanja, prijevoz gostujućih profesora, studenata na natjecanja i slično.

Također ne zapošljavaju profesionalne vozače.

Osijek

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ima dva službena automobila: službeno vozilo za prijevoz i dostavno vozilo.

Izdvojeni članak

Osijek dobio novi diplomski studij: Studenti su ranije prosvjedovali jer nije postojao

– Službeno vozilo za prijevoz koristi se prvenstveno za obavljanje službenih putovanja članova Uprave Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a mogu ga koristiti dekani znanstveno/umjetničko-nastavnih sastavnica uz odobrenje Rektora Sveučilišta, ističu iz Osijeka.

Dodaju kako se dostavno vozilo prvenstveno koristi za dostavu pošte i drugih materijala u okviru Sveučilišta te za nabavke za potrebe rektorata Sveučilišta, a može se koristiti za obavljanje poslova prijevoza za službene potrebe zaposlenika rektorata.

– Sveučilište nema radno mjesto vozača, već je u opisu poslova zaposlenika koji rade u Uredu za tehničke poslove da obavljaju i poslove prijevoza te za potrebe nabavke i dostave pošte za službene potrebe rektorata, zaključuju sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.