Pretraga

Prvi put u Hrvatskoj učenici mogu upisati smjer tehničara za robotiku: Škola izrađuje i nastavne materijale

Tehnička škola Sisak od iduće školske godine uvodi novo zanimanje – tehničar za robotiku. Tako će se ukupno 22 učenika već ovog ljeta moći upisati u taj novi smjer za koji škola priprema posebne nastavne materijale. Kako smo doznali od nastavnika ove škole, očekuje se velik interes prema novom zanimanju.

robot tehnička škola sisak

Tehnička škola Sisak | foto: Tehnička škola Sisak

U Tehničku školu Sisak od početka iduće školske godine dolazi novo zanimanje – tehničar za robotiku. Prvi put će se u Hrvatskoj izučavati za taj smjer, a kako nam je rekao nastavnik strojarske skupine predmeta te škole, Dario Vuić, za novi smjer očekuje se veliki interes.

‘Očekujemo vrlo velik interes’

– Prilikom pisanja projekta ‘Regionalni Centar kompetentnosti u Sisačko-moslavačkoj županiji prema novim i inovativnim znanjima i vještinama’ prepoznali smo robotiku kao područje puno potencijala pa smo odlučili stvoriti novo zanimanje koje će unaprijediti sustav obrazovanja, kazao nam je Vuić.

Tehničari, odnosno tehničarke za robotiku bave se robotskim manipulatorima i mobilnom robotikom. Ispituju, ugrađuju i umjeravaju robotsku opremu, surađuju s inženjerima pri razvoju robotskih uređaja i aplikacija kombinirajući pritom primjenu znanja i vještina iz strojarstva, elektrotehnike i računarstva.

– U prvi razred planiramo upisati 22 učenika te očekujemo vrlo velik interes. Zadnje dvije godine provodili smo Zimsku školu robotike za učenike osnovnih škola gdje su učenici pokazali zanimanje za područje robotike. Nama poznate reakcije su vrlo pozitivne, učenici i roditelji pokazuju velik interes prema robotici, rekao nam je Vuić.

Uz izradu samog zanimanja Tehnička škola Sisak radi i na 15 kompleta nastavnih materijala za smjer tehničar za robotiku. U to spadaju udžbenici i ostali nastavni materijali poput prezentacija, materijala za vježbe i setova ispitnih pitanja uz 60 sadržaja virtualne i proširene stvarnosti.

Izdvojeni članak
tehnička škola čakovec

Tehničar za mehatroniku smjer je koji bira sve više osmaša: ‘Struka je vrlo tražena, često imamo upite poslodavaca’

Tehničari za robotiku programiraju kontrolere i upravljaju alatima

– Izradit će se udžbenici koji će pokriti područja industrijske robotike, mobilne robotike, programiranja robota, umjetne inteligencije, pogonskih sustava robota, PLC i mikroupravljača, robotskih konstrukcija, održavanja robota i puštanja u rad robota, spomenuo je Vuić.

Osim što primjenjuju znanja iz strojarstva, elektrotehnike i računarstva, budući tehničari za robotiku instaliraju, testiraju, nadziru, održavaju, umjeravaju i popravljaju upravljačku, senzoričku, pogonsku, elektromehaničku i komunikacijsku opremu. Također, popravljaju robote ili perifernu opremu i održavaju robotske sustave.

– Oni programiraju programibilne logičke kontrolere (PLC) i upravljaju alatima, robotima i automatiziranim strojevima i transporterima. Obavljaju preventivno ili korektivno održavanje robotskih sustava, sastavljaju komponente te pravilno i sigurno koriste potrebne alate. Usto, sudjeluju u ocjenjivanju učinkovitosti i pouzdanosti robotskih sustava, testiraju performanse, dokumentiraju postupke i rezultate te sudjeluju u razvijanju različitih primjena robota, poput robotskih aplikacija, zaključio je Vuić.

Nedavno smo održali podcast o nadolazećim upisima u srednje škole u kojem smo pričali sa stručnjakom iz CARNET-a, a pogledati ga možete u nastavku:

Kako izračunati bodove i doznati sve o školi koju želite upisati?

Uz pomoć našeg Kalkulatora bodova saznajte koliko bodova prilikom upisa možete očekivati. Na profilu svake srednje škole možete izračunati bodove koji su vam potrebni za upis baš te škole. Ovim kalkulatorom možete izračunati koliko ćete bodova imati na temelju ocjena iz osnovne škole, a možete i vidjeti koliko je minimalno bodova potrebno za upis škole te prosječan broj bodova upisanih učenika. Kako ga koristiti pogledajte u videu na našem TikToku:

@srednja_hr Provjerite hoćete li upisati željenu srednju školu! #srednjaskola #skola #kalkulator #srednjahr #upisusrednju #fyp #foryoupage @komar989 ♬ BGM perfect for item description – Mi-on(みおん)

A u pronalasku srednje škole koja je baš za vas pomoći će vam i naše Online predstavljanje škola. Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video, kontakti.