Pretraga

10 zanimljivosti koje niste znali o zdravstvenim studijima

A- A+

Znate li koja zanimanja se ubrajaju u neliječnička zdravstvena? Znate li da neka od njih imaju zaista dugu povijest obrazovanja u Hrvatskoj? U suradnji s Fakultetom zdravstvenih studija Rijeka sastavili smo popis deset najzanimljivijih činjenica o studijima koji obrazuju ove stručnjake. Osim što biste mogli naučiti nešto novo, doznat ćete i kako je studirati na ovom Fakultetu.

Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci

Studenti FZSRI-ja | Foto: Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci

Odabrati zdravstvene studije, odnosno sestrinstvo, primaljstvo, fizioterapiju ili radiološku tehnologiju, znači da ste se opredijelili za plemenitu profesiju. Ako ste ikada boravili u medicinskim ustanovama, u to sve se uvjerili – u tim trenucima, podrška, pomoć i znanje zdravstvenih djelatnika znače sve na svijetu. U isto vrijeme, na njima je velika odgovornost. Svakog dana vide puno pacijenata, a da bi svoj posao mogli kompetentno obavljati, moraju imati široko znanje iz medicine, odličnu sposobnost opažanja i hladnu glavu pod pritiskom.

Sve to su ujedno i ljepote njihovih profesija te razlog zašto se mnogobrojni maturanti odluče za njih. U suradnji s Fakultetom zdravstvenih studija Rijeka (FZSRI) odlučili smo, stoga, istražiti zanimljivosti o zdravstvenim studijima. FZSRI, osim preddiplomskog stručnog studija Sestrinstva, izvode preddiplomske stručne studije Fizioterapije, Radiološke tehnologije i Primaljstva. Osim njih, izvode i sveučilišne diplomske studije: Fizioterapija, Sestrinstvo – promicanje i zaštita mentalnog zdravlja, Sestrinstvo – menadžment u sestrinstvu, Klinički nutricionizam te Primaljstvo.

1. FZSRI je prvi fakultet posvećen neliječničkim zdravstvenim zanimanjima u Hrvatskoj

Fakultet zdravstvenih studija Rijeka osnovan je 2014. godine no kao škola za medicinske sestre ima puno dužu povijest. Ipak, do službenog osnivanja fakulteta, medicinske sestre i tehničari su visoko obrazovanje mogli nastaviti jedino na veleučilišnim stručnim studijima ili na odjelima medicinskih fakulteta. FZSRI je prvi u Hrvatskoj ponudio sveučilišni diplomski studij sestrinstva.

Izdvojeni članak
Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci

[VODIČ] Sve što trebate znati o studiju sestrinstva

2. U Rijeci je djelovala prva javna škola za primalje u Hrvatskoj

Rijeka ima stvarno bogatu povijest obrazovanja zdravstvenih djelatnika. U Rijeci je, naime, djelovala prva javna primaljska škola u Hrvatskoj. Najraniji spomen primaljstva u Rijeci datira čak iz 18. stoljeća. Pronađeni su spisi koji opisuju obrazovanje riječkih primalja oko 1715. godine. One su tada nakon 14-dnevnog tečaja polagale primaljski ispit. Prva službena škola za primalje otvorila se u Rijeci 1786. godine.

3. Na FZSRI je pokrenut i prvi diplomski studij primaljstva u Hrvatskoj

S obzirom na dugu povijest obrazovanja primalja u Rijeci, ne iznenađuje da je upravo Rijeka dobila i prvi diplomski studij primaljstva u Hrvatskoj. Primalje jako dugo nisu mogle nastaviti svoje obrazovanje na fakultetskoj razini, a Sveučilište u Rijeci je prvo pokrenulo preddiplomski stručni studij primaljstva, i to 2011. godine. Nakon toga su pokrenuli i sveučilišni diplomski studij Primaljstva. Primaljstvo je iznimno važno za zdravlje žena i djece, a mogućnost za visoko obrazovanje primalja značajno im doprinose.

Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci

Studenti primaljstva | Foto: Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci

4. Sestrinstvu je praksa iznimno važna, satnica propisana direktivom EU

Praksa je svakom studentu važna jer nas taj dio obrazovanja najviše priprema na tržište rada. Studentima Sestrinstva ona je neophodna, a europska direktiva propisala je da mora iznositi gotovo 2.300 sati. Na FZSRI, praksa se organizira u formi kliničkih vježbi pod mentorstvom iskusnih magistara sestrinstva.

5. Studij fizioterapije je jedan od najpopularnijih među maturantima u Hrvatskoj

Popularnost studija gleda se kao omjer ukupne kvote studenata koji se mogu upisati te broja maturanata kojima je taj studij prvi na listi željenih studija. Te podatke objavljuje Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Na popisima najpopularnijih studija proteklih godina često se nađe studij fizioterapije, a najraniji podaci od ove godine u top 10 najtraženijih studija svrstali su i studij Radiološke tehnologije s FZSRI-ja.

6. Sestrinstvo je deficitarno zanimanje

Sestrinstvo je neupitno potrebno društvu, što nam je nekoliko proteklih godina čvrsto dokazalo. Ova je profesija u Hrvatskoj deficitarna, što znači da je potražnja za zaposlenicima u tom sektoru velika. To je dobra vijest za medicinske sestre i tehničare koji lakše dolaze do posla.

fzsri

Studenti FZSRI-ja | Foto: Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci

7. Sestrinstvo mogu studirati i gimnazijalci

Iako sestrinstvo na FZSRI najviše upisuju oni koji su pohađali srednju medicinsku školu, objasnili su nam, pristižu im i gimnazijalci te oni koji su pohađali druge smjerove. S fakulteta su nam objasnili kako se gimnazijalci brzo snađu i do kraja studija ovladaju svim potrebnim kompetencijama koje im trebaju za obavljanje posla. FZSRI im u tome pomaže tako što im omogući dodatne edukacije s kojima lako premoštavaju neiskustvo s pacijentima i zdravstvenom njegom.

8. Medicinske sestre i tehničari moraju steći jako širok spektar znanja iz medicine

Zbog prirode njihova posla, medicinske sestre i tehničari moraju u malom prstu imati svu širinu medicine. Zbog toga je iznimno važno da faksu upoznaju i usvoje vrlo širok spektar znanja. Studenti Sestrinstva na FZSRI polažu temeljne medicinske predmete koji ih poznaju s građom i funkcijom tijela. Pretklinički predmeti ih uče sve o bolestima i zdravstvenoj njezi, a javnozdravstveni predmeti poučavaju utjecaj okolišnih i društvenih čimbenika na zdravlje. Osim toga, slušaju i općeobrazovne predmete, primjerice strane jezike i komunikacijske vještine.

9. Sestrinstvo kao znanost napreduje i studenti koji ga završe mogu se usavršavati cijeli život u različitim smjerovima

Kao i svaka znanost, i sestrinstvo napreduje iz dana u dan. Nove spoznaje otvaraju i nove mogućnosti za obrazovanje i karijeru ovih zdravstvenih stručnjaka. To je dobra vijest! Svi koji su znatiželjni i vole se usavršavati, a zanima ih sestrinstvo, moći će to činiti tijekom cijelog života. Primjerice, FZSRI nudi sveučilišne diplomske studije Menadžmenta u sestrinstvu ili Promicanje i zaštita mentalnog zdravlja. S njima se možete daljnje specijalizirati i bolje konkurirati na tržištu rada.

fzsri

Studenti Radiološke tehnologije | Foto: Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci

10. FZSRI je prošle godine donio odluku o osnivanju dva nova sveučilišna studijska programa

FZSRI je pokrenuo postupak osnivanja novih studijskih programa. Riječ je o diplomskim studijima Sestrinstvo – Javno zdravstvo te Sestrinstvo – Palijativna skrb, potvrdili su nam s Fakulteta. Osim toga, Sveučilište u Rijeci donijelo je odluku o tome da će preddiplomski stručni studij Sestrinstva postati sveučilišni preddiplomski.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Fakulteta zdravstvenih studija Rijeka