Pretraga

RIT Croatia i Valamar daju ti priliku za osvajanje pune stipendije za američki studij Service Management

A- A+

RIT Croatia i turistički lider Valamar Riviera imaju dobre vijesti za sve kojima upravljačka karijera u turizmu zvuči privlačno. Otvoreno je natjecanje u kojem nagrađuju budućeg turističkog lidera ili lidericu punom stipendijom u vrijednosti od 25.600 eura, a uz to dodjeljuju još četiri vrijedne stipendije!

RIT Croatia

Foto: RIT Croatia

Stipendira se četverogodišnji američki studij Menadžment u turizmu, hotelijerstvu i uslužnim djelatnostima (Service Management) koji se izvodi u Dubrovniku na engleskom jeziku, a studente priprema za stručne i upravljačke pozicije u područjima ekonomije i turizma. Dodjeljuju jednu punu stipendiju u iznosu od 25.600 eura, jednu od 19.200 eura, te tri u iznosu od 12.800 eura. Pobjednik glavne nagrade osvaja i prednost u RIT Global Scholar programu, poziv na članstvo u Eta Sigma Delta međunarodnom udruženju najboljih studenata na studijskim programima iz turističko-hotelijerskih smjerova, te prioritet zapošljavanja kod otvorenih studentskih poslova na RIT Croatia i kod poslodavca Valamar Riviera. Uz spomenuto, pobjednika očekuje i posjet Valamaru i razgovor s njihovim predstavnikom.

Kako biste se prijavili, do 1.4. morate ispuniti zadanu dokumentaciju te napisati i poslati esej. Donosimo pravila i kako se prijaviti, no zanimalo nas je i o kakvom je studiju točno riječ. Zbog toga smo razgovarali sa studenticom Noemi Markić te voditeljem studija, Kevinom Walkerom, kao i Teom Cegrna, direktoricom odjela za ljudske potencijale Valamara, partnera natjecanja.

Kome je namjenjeno natjecanje?

Turizam, izrazito dinamična i rastuća industrija, brzo je usvajao tehnološke inovacije i prilagođavao se promjenama na tržištu, a prošlogodišnji izazovi samo su naglasili tu karakteristiku.

RIT Croatia i Valamar traže mlade ljude koje zanima rad s ljudima, putovanje i upoznavanje drugih kultura – neovisno o tome žele li raditi u marketingu hotela u Dubaiju, razvijati obiteljski biznis ili osmisliti sljedeći Airbnb. Od prijavljenih kandidata se traži znatiželja i želja za relevantnim i korisnim znanjima koja mogu primjeniti na konkretne zadatke i poslovne probleme te time nastaviti razvijati sektor uslužnih djelatnosti.

Jedan studij + dvije diplome = internacionalna karijera

Nastavni program i standardi studija usklađeni su sa studijskim programom Hospitality and Tourism Management sveučilišta RIT koji se izvodi u SAD-u, što studentima omogućuje stjecanje hrvatske i američke diplome. Program studija je multidisciplinaran te nudi kombinaciju praktičnog iskustva i teorijskog znanja iz područja ekonomije, turizma i hotelijerstva.

Zanimalo nas je i što budući studenti mogu očekivati od studija Service Managementa, stoga smo se obratili Noemi.

– Najveća prednost studiranja na RIT Croatia je međunarodno priznata američka diploma i studiranje na engleskom jeziku. Upravo je to prednost jer nam povećava šanse na današnjem tržištu rada, obzirom da obje diplome pomažu u zapošljavanju i razvoju karijere diljem Europe i svijeta, rekla nam je Noemi.

Obrazovani turistički stručnjaci su traženi

Visokoobrazovani stručnjaci koji su sposobni odgovoriti na sadašnje i buduće izazove industrije turizma prijeko su potrebni i traženi, a doprinose i ekonomskom razvoju cijele zemlje. Od Tee Cegrne, Valamar Riviera, odjel za ljudske potencijale, doznali smo o potrebama zapošljavanja stručnjaka u turizmu.

– Kao i u drugim branšama, i u turizmu se poslovi jako razlikuju pa zaista ima prostora da se razni profili ostvare u svojoj profesionalnoj karijeri. Kao branša u kojoj je potrebna visoka razina razumijevanja trendova i potrošačke psihologije, turizmu su potrebni kvalitetni i obrazovani ljudi koji će moći napraviti veliki iskorak prema još kvalitetnijoj usluzi, novim tehnologijama te smjeru održivog turizma prema kojem Hrvatska teži, poručila je.

Upravo zato su se uključili u ovaj projekt, doznajemo od Cegrne. Cilj Valamara je pronaći buduće studente željne konkretnih znanja, koji će svojim idejama i inovacijama dalje razvijati turističku industriju.

– Takve mlade ljude treba mentorirati, usmjeravati te im pomoći da razviju svoj puni potencijal, zaključila je.

Kevin Walker RIT Croatia

Kevin Walker, voditelj studija studij Menadžment u turizmu, hotelijerstvu i uslužnim djelatnostima (Service Management) | foto: RIT Croatia

RIT Croatia priprema studente za turizam i uslužne djelatnosti budućnosti

Sa sugovornicima smo kratko popričali i o utjecaju pandemije na turizam u Hrvatskoj jer nas je zanimao osvrt stručnjaka koji su iz prve ruke osjetili posljedice krize. Cegrna je istaknula kako je taj sektor dokazao svoju fleksibilnost, što je posebno važno budućim studentima koji u trenucima neizvjesnosti biraju svoje buduće karijere.

– Turizam je i u ovoj krizi pokazao koliko je fleksibilan te kako se brzo može prilagoditi promjenama. Iako su turizam i ugostiteljstvo jedna od najpogođenijih industrija COVID-19 krizom, sezona 2020. pokazala je uspjeh u izvlačenju maksimuma iz takve situacije, rekla je Cegrna.

Voditelj studija Kevin Walker se složio i dodao kako je vrlo važno sada izvući lekcije za budućnost te da je pandemija izvrsna prilika za učenje.

– Iako je možda prerano zaključiti koje će sve značajne promjene zateći turističku industriju i općenito uslužni sektor, jedno je sigurno: promjene u spomenutom sektoru neizostavan su dio budućnosti. Kako se onda najbolje pripremiti na promjene? Jedan od pristupa, koji je ujedno zastupljen na RIT Croatia, uključuje stjecanje osnovnih, prenosivih znanja i vještina koje se mogu koristiti u različitim poslovnim okolinama i situacijama, rekao nam je.

Fokus na praktično

Više od 2.500 diplomanata ovog studija ima uspješne globalne karijere, rekli su nam iz RIT Croatia. Nastavnik Walker istaknuo je kako je upravo kombinacija „soft“ i „hard“ vještina, izravnog kontakta s poslovnom zajednicom te fokus na podučavanje prenosivih vještina i kompetencija koje omogućuju poslove u različitim branšama.

Kontakt s poslovnom zajednicom važan je ne samo za buduće globalne karijere studenata, već i u pripremanju studenata za stvarne poslove koji ih čekaju na tržištu rada. Studenti su tijekom studija obvezni odraditi 800 sati stručne prakse, što im osigurava vrijedno profesionalno iskustvo i prednost prilikom zapošljavanja.

U Hrvatskoj i diljem svijeta, studenti ovog studija praksu izvode u tvrtkama poput Cinestar, Direct Booker, Dorchester Collection, Falkensteiner Hotels and Resorts, Hilton Podgorica, Heritage Hotel San Rocco, HTP Korčula, La Bagnaia Golf & Spa Resort Siena-Curio Collection by Hilton, Maistra, Maslina Resort, Saint Ten Hotel, i Valamar Riviera d.d.

RIT Croatia je prvi organizirao događanje umrežavanja poslodavaca i studenata, i to prije više od 20 godina. Riječ je o Danu karijera (Career Education Day), događanju koje okuplja predstavnike nekih od najuglednijih tvrtki iz Hrvatske i regije te koje se isključivo za njihove studente organizira jednom godišnje. Cilj događanja je profesionalno usmjeravanje studenata i pružanje informacija koje će im pomoći u planiranju i izgradnji njihovih karijera. To je izvrsna prilika za susret s predstavnicima tvrtki, održavanje intervjua, pronalazak stručne prakse, sezonskih poslova, pa čak i stalnog zaposlenja, rekli su nam iz RIT Croatia.

Ove godine će Career Education Day biti održan online, trajat će četiri dana pri čemu će dovesti čak 120 kompanija iz cijelog svijeta: Hrvatske, Crne Gore, SAD-a, Grčke, Njemačke, Mađarske, Velike Britanije, Italije, Španjolske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovačke, Danske i Poljske.

Career Education Day RIT Croatia

Career Education Day na RIT Croatia, fotografija je iz veljače 2020. | foto: RIT Croatia

Predavači s bogatim iskustvom

U stjecanju vještina važnih za tržište rada, Noemi je istaknula i činjenicu da su predavači stručnjaci s bogatim radnim iskustvom.

– Predavači koji nam prenose svoje znanje su osobe visokog obrazovanja i bogatog iskustva u raznim industrijama i sektorima te svojim svakodnevnim trudom pomažu nam razviti vještine i znanja koja su bitna poslodavcima kako bi nakon završetka studiranja postali stručnjaci za poslove koje smo odabrali, rekla nam je.

Noemi je potvrdila i da su turizam i uslužni sektor dinamične industrije te da budući studenti trebaju biti spremni na neprestanu prilagodbu i promjene kroz koje industrija prolazi, ali da ih RIT Croatia priprema upravo na to. Od nastavnika i akademskih savjetnika dobivaju veliku podršku i individualiziran pristup, doznali smo od Noemi.

– Nakon vrlo kratkog vremena svi smo postali jedna velika obitelj na koju se uvijek možemo osloniti i tražiti pomoć u pronalasku pravog puta. Svojim nas radom i trudom svakodnevno oblikuju u odgovorne mlade ljude, zaključila je Noemi.

Osvojite vrijedne stipendije

Ako vam se sviđa ideja o studiju koji promiče razumijevanje svih ključnih elemenata turističke djelatnosti kroz inovativne načine izvođenja programa, i to u međunarodnom okruženju u Dubrovnika koji je prepoznat kao jedna od top destinacija svjetskog turizma, razmislite o prijavi na natjecanje.

Pobjednik će dobiti punu stipendiju od 25 600 eura, prednost u RIT Global Scholar programu, članstvo u ESD udruženju te prioritet kod otvorenih studentskih poslova na RIT Croatia i kod poslodavca Valamar Riviera.

Kako biste se prijavili, do 1.4.2021. morate poslati potrebnu dokumentaciju i napisani esej na zadanu temu, a sve o tome pronađite na web stranici.

_________________________________________________________

Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i RIT Croatia.