Pretraga

S Ilice na ulicu: Pučka pravobraniteljica predlaže da se istarski studenti presele na drugu lokaciju

A- A+

Klub studenata Istre već se više od 50 godina nalazi u Ilici 13. No njihovo djelovanje u centru grada smeta stanarima obližnjih zgrada, koji su se zbog buke požalili i pučkoj pravobraniteljici. A ona ih je, doznaje Glas Istre, odlučila podržati. Kako je vlasništvo nad prostorom od Grada Zagreba preuzela država, a Ministarstvo državne imovine ih planira iseliti, studentima preostaje nada da će Istarska županija kupiti prostor koji koriste. Iz Kluba su nam samo rekli kako nisu u mogućnosti išta komentari jer još uvijek nisu dobili nikakvo službeno očitovanje iz ministarstva.

Klub studenata Istre ‘Mate Balota’ | Foto: Facebook Klub studenata Istre ‘Mate Balota’

Više od pet desetljeća Klub studenata Istre ‘Mate Balota’ djeluje u prostoru od 154 kvadrata u samom centru Zagreba, Ilici 13. Međutim, kako stvari stoje, to bi se nažalost moglo promijeniti.

Stanari su pisali pravobraniteljici

Izdvojeni članak

Klub studenata Istre na ulici? ‘Država nas hoće izbaciti iz prostora u kojem smo više od 50 godina’

Jer, 2018. je došlo do promjene vlasništva nad prostorom. Vlasnik je dotad bio Grad Zagreb, kojem je Klub plaćao najamninu. No 30. kolovoza 2018. KSI-ju je upućen dopis iz Ministarstva državne imovine u kojem stoji da je Republika Hrvatska novi vlasnik prostora. Od Kluba su tada zatražili da dostave dokumentaciju koja pojašnjava na temelju kojeg pravnog osnova koriste prostor u Ilici 13.

Studentima situaciju otežavaju i stanari iz obližnjih zgrada koji su se zbog buke iz Kluba žalili Ministarstvu državne imovine, ali i pučkoj pravobraniteljici.

A upravo su iz njezinog Ureda, za Glas Istre, potvrdili kako podržavaju iseljenje Kluba iz Ilice.

– Informacije koje smo dobili ukazuju da problem buke i onečišćenja zgrade postoji, a kako se radi o prostoru u državnom vlasništvu, predložili smo Ministarstvu državne imovine da se za potrebe Kluba studenata Istre pronađe drugi odgovarajući prostor u centru grada ili da se od sanitarne inspekcije Državnog inspektorata zatraži utvrđivanje mjera zaštite od buke, odgovorili su im iz Ureda pučke pravobraniteljice.

Županija želi kupiti prostor?

U Ministarstvu očito još nisu dobili dopis pravobraniteljice pa se nisu ni oglasili.

Izdvojeni članak

Kraj neizvjesnosti? Istarska županija želi kupiti prostor u kojem je kultni studentski klub

Studentima kao nada ostaje i priča o namjeri Istarske županije da kupi prostor koji koriste njezini studenti. Inicijativu je pokrenuo bivši župan Valter Flego, a da su od Ministarstva zatražili ponudu za prostor, za Glas Istre potvrdio je i njegov nasljednik Fabrizio Radin.

– Mi ćemo kao i dosad učiniti sve što je u našoj moći kako bi Klub studenata Istre ‘Mate Balota’ u Zagrebu nastavio nesmetano djelovati na istoj lokaciji, kaže Radin.

Procjenjuje se da bi taj prostor mogao koštati između 2,8 i 3,4 milijuna kuna.

Što o svemu kažu studenti?

– Nismo u mogućnosti komentari jer još uvijek nismo dobili nikakvo službeno očitovanje iz ministarstva, odgovorili su nam iz Kluba studenata.

POGLEDAJTE VIDEO: