Pretraga

Klub studenata Istre na ulici? ‘Država nas hoće izbaciti iz prostora u kojem smo više od 50 godina’

A- A+

Klub studenata Istre ‘Mate Balota’ već više od 50 godina okuplja istarske studente u Zagrebu na svima dobro poznatoj adresi u Ilici. Klub je do travnja prošle godine imao ugovor o najmu s Gradom Zagrebom koji je bio vlasnik prostora, no tada se ugovor raskida i Republika Hrvatska uknjižuje se kao novi vlasnik prostora. O svemu tome, studenti iz popularnog Istarskog samoinicijativno saznaju tek u prosincu prošle godine, a njihov ostanak u prostorijama u Ilici prilično je neizvjestan.

Klub studenata Istre ‘Mate Balota’ | Foto: Facebook Klub studenata Istre ‘Mate Balota’

Prije tri dana, Klub studenata Istre ‘Mate Balota’ (KSI Mate Balota) uputio je newsletterom svojim članovima poruku o novonastaloj, alarmantnoj situaciji u kojoj su se našli.

– Naš se Klub nalazi u prostorijama kojima je do nedavno upravljao Grad Zagreb. Sada se na prostorije uknjižila Republika Hrvatska, a Ministarstvo državne imovine nam je prije nekoliko dana reklo da se iz prostorija moramo iseliti. Da, dobro ste pročitali – država nas hoće izbaciti iz prostora u kojem smo više od 50 godina. Sada je na nama da pokažemo da nam je Ilica 13 drugi dom i da ju nećemo dati tako lako, stoji, između ostaloga, u poruci koju su uputili svojim članovima u nedjelju navečer.

Nitko ih nije službeno obavijestio o promjeni vlasništva nad prostorom u kojem se nalaze više od 50 godina

Prema informacijama kojima raspolažemo, istarski su studenti za promjenu vlasništva nad prostorijama Kluba saznali samoinicijativno krajem prosinca 2018.

Naime, 30. kolovoza 2018. KSI-ju je upućen dopis iz Ministarstva državne imovine u kojem stoji da je Republika Hrvatska vlasnik prostora u kojem se nalaze više od 50 godina. Iz Ministarstva su ih tada zatražili da dostave dokumentaciju na temelju kojeg pravnog osnova koriste prostor u Ilici 13.

Izdvojeni članak

Kultna studentska mjesta: Istarski je kroz 50 godina rađao prijateljstva, ali i rock mitove

Ovaj dopis iznenadio je studente iz Istarskog s obzirom na to da ih iz Grada Zagreba prethodno ni na koji način nisu obavijestili o promjeni vlasništva nad prostorom čiji su zakupci. Osim toga, Ministarstvo im u istom dopisu piše da su zaprimili pritužbu stanara iz te zgrade da KSI neprimjereno koristi prostor u kojem se nalazi, tj. da glasno puštaju glazbu, galame, da gosti Kluba onečišćuju cijelu zgradu, čime je onemogućen normalan život ostalih stanara zgrade. Pritom ih je Ministarstvo zatražilo i očitovanje na pritužbu stanara te im poručilo da će ih nakon uvida u dokumentaciju obavijestiti o daljnjim postupcima vezano uz korištenje prostora.

Dodajmo na ovome mjesto kako nije posve jasno na koji je točno način Ministarstvo državne imovine zaprimalo pritužbe stanara o neprimjerenom korištenju prostora KSI-ja s obzirom da je uobičajena adresa za takve pritužbe – policija.

KSI je potom posjetio i inspektor Ministarstva državne imovine, nakon čega su iz Istarskog kontaktirali Gradski ured za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada i upitali što se dogodilo s vlasništvom nad prostorom u kojem djeluje KSI. Tek su im 20. prosinca 2018. odgovorili iz Gradskog ureda i u telefonskom razgovoru poručili da više nisu dužni plaćati zakupninu prostora jer Grad Zagreb više nije vlasnik prostora. Iz Gradskog ureda uputili su ih da se obrate Ministarstvu državne imovine za definiranje daljnjih procedura.

Od svibnja 2018. država je vlasnik prostora KSI-ja, tada je po sili zakona raskinut ugovor KSI-ja i Grada: Studenti to nisu znali

S obzirom na to da na cijelu situaciju nisu bili pravodobno niti službeno upozoreni, iz KSI-ja su zatražili službeno očitovanje Gradskog ureda, u sklopu kojeg su zatražili i eventualne promjene statusa Ugovora o korištenju prostora kojeg je KSI potpisao s Gradom Zagrebom. Očitovanje su zatražili i od Ministarstva državne imovine u kojem su izrazili spremnost za nastavkom izvršavanja ugovornih obveza, a pozvali su se i na Zakon o upravljanju državnom imovinom koji predviđa da se nekretninama može raspolagati neposrednom pogodbom uz naknadu ‘ako je riječ o osobi koja se na dan stupanja na snagu Zakona o upravljanju državnom imovinom (op.a. 14.6.2018.) nalazi u neprekinutom mirnom posjedu nekretnine duže od pet godina, uz uvjet da redovito podmiruje dospjele obveze za tu nekretninu‘.

Iz Gradskog ureda početkom siječnja 2019. KSI-ju stiže dopis u kojem im objašnjavaju kako se, sukladno Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, nakon pravomoćnog okončanja postupka u svibnju 2018. Republika Hrvatska upisala kao vlasnik poslovnog prostora u kojem djeluje KSI. U tom je trenutku po sili zakona raskinut Ugovor o korištenju prostora kojeg je KSI imao sklopljenog s Gradom Zagrebom od 3. travnja 2017.

Iz Ministarstva im poručili da se moraju iseliti iz prostorija jer državnim tijelima fali smještaj u centru grada

Kako bi razriješili situaciju, početkom ožujka KSI je inicirao sastanak s Ministarstvom državne imovine. Neslužbeno smo doznali da je sastanku prisustvovalo dvoje predstavnika Ministarstva državne imovine, a studentima iz Istarskog rečeno je kako se moraju iseliti iz prostorija u kojima djeluju. Kao glavni razlog za iseljenje naveden je nedostatak prostora za smještaj državnih tijela u centru grada. Nije im ponuđen zamjenski prostor, no takvu opciju u Istarskom niti ne razmatraju s obzirom na to da se više od pet desetljeća nalaze na istoj adresi, uredno podmiruju sve ugovorne obveze, a uložili su i značajna sredstva u adaptaciju prostora (npr. stropna izolacija).

Izdvojeni članak

Velika fešta stotinjak istarskih studenata na jubilarnoj 20. Istrijadi

I iz Istarskog su zatečeni prijavama stanara Ministarstvu državne imovine s obzirom da su rad KSI-ja maksimalno prilagodili sustanarima iz zgrade, kao i s obzirom na to da su u nekoliko navrata molili stanare da ih obavijeste ako imaju bilo kakvih pritužbi na rad KSI-ja. Studenti iz Istarskog stoga se opravdano pitaju je li odluka o njihovu izbacivanju iz prostora unaprijed donesena, bez mogućnosti da o tome pregovaraju.

Duga i bogata povijest Istarskog: ‘Prvo su tu stariji igrali karte, no kasnije su studenti uzeli glavnu riječ’

Iz KSI-ja su svojim članovima, kojih je otprilike 220, najavili kako će u ovome slučaju tražiti pomoć Istarske županije, a sve kako bi ostali u prostoru u kojem Klub djeluje najmanje od 1966. Naime, Klub je u posjedu ugovora o zakupu iz te godine, no priča o okupljanju Istrijana u Zagrebu seže i dalje u prošlost. Kako nam je 2014. godine rekao tadašnji predsjednik Kluba Marin Onorato, povijest Kluba seže duboko do dvadesetih godina prošlog stoljeća kada su se u glavnom gradu više manje spontano počeli okupljati prvo istarski radnici, a potom i studenti.

– Nakon Drugog svjetskog rata oko 1950., nisam siguran kada točno, krenulo je druženje u ovom prostoru. Prvo su tu stariji igrali karte, no kasnije su studenti uzeli glavnu riječ i intenzivnije se počeli okupljati. Mate Balota, istarski književnik po kojem klub nosi ime, je pomogao da ovo mjesto dođe u ruke ljudi iz Istre, odnosno da ga grad Zagreb ustupi na korištenje. KSI je posljednjih 16 godina u službenom registru udruga, ali je prvi ugovor potpisam davne 1964. godine, ispričao nam je Onorato 2014.

Šajeta o važnosti Mate Balote za KSI

Na aktualnu priču o problemima Istarskog s prostorom, na Twitteru se osvrnuo i popularni istrijanski glazbenik Dražen Turina Šajeta, naglašavajući važnu ulogu Mate Balote za KSI.

Iz Ministarstva državne imovine zasad šute

O cijelom slučaju iz KSI ‘Mate Balota’ u ovom trenutku nisu htjeli ništa komentirati. Upit smo uputili Ministarstvu državne imovine. Zanimalo nas je hoće li Ministarstvo s Klubom sklopiti novi ugovor o korištenju prostora ili će Republika Hrvatska za svoje potrebe preuzeti navedeni prostor u kojem se nalazi udruga. Do zaključenja teksta, odgovor iz Ministarstva nismo dobili, a objavit ćemo ga čim pristigne.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap