Pretraga

Vlada predstavila mjere: Rastu stipendije studentima, potpora SC-ovima za prehranu, novosti i za škole

A- A+

Na sjednici Vlade održanoj ovog četvrtka predstavljene paket mjera koje bi trebale pomoći građanima i gospodarstvu u jeku krize i poremećaja na globalnom tržištu. Donesene su i mjere koje se odnose na studente – raste broj socio-ekonomskih stipendija, kao i njihov iznos. Također, cijene menija u menzama ostaju iste jer će Vlada povećati subvencije studentskim centrima. Dodatno, škole, fakulteti, instituti i vrtići plaćat će cijenu energije prema ograničenoj cijeni od 62 €/MWh, a obitelji koje primaju dječji doplatak dobivaju jednokratnu novčanu pomoć.

andrej plenković

Foto: Youtube screenshot | srednja.hr

Vlada je upravo predstavila mjere koje bi trebale ublažiti udar rasta cijena energenata na građane i cjelokupno gospodarstvo. Neke od mjera odnose se i na studente, škole te fakultete, kao i roditelje.

Raste broj i visina stipendije, cijene menija u menzama ostaju iste

Kada je riječ o studentima, povećava se iznos i broj socio-ekonomskih stipendija, raste limit zarade do kojega oni koji rade mogu ostati porezna olakšica roditeljima, dok će cijena menija u menzama ostati ista.

– Vodimo računa i o našim studentima, onima koji su budućnost naše zemlje i koji će voditi zemlju u budućnosti. Idemo s potporama i to kroz veće stipendije i kroz potpore studentskim centrima, rekao je Plenković.

Studentima u nepovoljnijem socio-ekonomskom položaju dodijelit će se 12.000 stipendija, umjesto dosadašnjih 10.000. Također, kako smo pisali, iznos te stipendije povećava se na 1.506 kuna, umjesto dosadašnjih 1.200. Vrijednost mjere je 45 milijuna kuna. Podsjetimo, neovisno o ovome, mijenja se i iznos STEM stipendije, pa će tako i ona s 1.200 kuna porasti i na 4.520,70 kuna za STEM nastavničke smjerove, ali je još nepoznanica koliko će se ovih stipendija dodijeliti.

Također, studentski centri dobivaju potporu kako bi cijena menija u menzama ostala 6,50 kuna, unatoč povećanju cijena energenata i namirnica. Vrijednost te mjere je 75 milijuna kuna. Kako je naknadno pojasnio ministar Radovan Fuchs, mijenja se Pravilnik o studentskoj prehrani tako da se povećava onaj dio subvencije koja se plaća iz državnog proračuna, dok bi cijena za studente ostala nepromijenjena.

Izdvojeni članak
erasmus, euri, novac, euro

Povećava se iznos državne stipendije, a značajno se mijenja i sustav bodovanja: Evo detalja

Povećava se limit za poreznu olakšicu

Plenković je podsjetio, o čemu smo već pisali, i da se povećava neoporezivi limit zarade studenata s 15.000 na 24.000 kuna. Dakle, po novome studenti prestaju biti porezna olakšica roditeljima tek kada pređu 24.000 kuna.

– To su oni koji i uče i rade. Dakle, tijekom školovanja onaj tko želi raditi imat će mogućnost primiti 24.000 kuna neoporezivih primitaka, što uključuje i primitke u 2022. godini, rekao je Plenković i dodao kako je vrijednost ove mjere 246 milijuna kuna.

Izdvojeni članak
student servis

Zakon kojim se povećava pravo studenata na zaradu ušao u javnu raspravu: Evo kako sudjelovati

Jednokratna novčana pomoć korisnicima dječjeg doplatka

Radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata, korisnicima doplatka za djecu isplatit će se jednokratna novčana pomoć.

– Budući da je demografija najbitniji i najvažniji strukturni problem hrvatskog društva i naroda, pitanje našeg dugoročnog opstanka, u ovom paketu mjera nismo zaboravili niti naše obitelji, obitelji s djecom. Zato ćemo uz postojeće mjere koje već imamo ići i za isplatom posebnog novčanog primanja po korisniku, rekao je Plenković.

Pravo ostvaruju korisnici koji su zatečeni u isplati doplatka za djecu u rujnu 2022. i oni čiji je postupak ostvarenja prava u tijeku. Te će obitelji s jednim djetetom dobivaju tristo kuna, a one s petero i više 1.100 kuna. Na prikazu ispod možete vidjeti sve iznose po djetetu.

Novčana pomoć korisnicima doplatka za djecu|screenshot: YouTube/vlada RH

Ograničava se cijena struje za škole i fakultete

Uoči početka nove školske godine bilo je puno govora o troškovima za režije u školama i drugim obrazovnim institucijama. One će sada ući u kategoriju kućanstva te se za njih cijena električne energije ograničava na 62 €/MWh.

– Odlučili smo napraviti rekategorizaciju u odnosu na postojeću kategorizaciju kada je riječ o električnoj energiji, a to je da praktički postoje kućanstva i postoji poduzetništvo. Smatramo da u ovakvim okolnostima niz subjekata ne možemo tretirati kao da su gospodarski subjekti. Tu mislim na dječje vrtiće, mislim na škole, na fakultete, institute, knjižnice, muzeje, bolnice, zdravstvene ustanove, domove za starije i nemoćne…, niz aktera koji su navedeni u našim pravnim aktima, koji imaju jednu drugu svrhu, a ne klasičnu gospodarsku svrhu i njima smo osigurali jeftiniju električnu energiju u visini univerzalne usluge za kućanstvo koja je malo veća od cijene prosječne za kućanstvo i iznosi 62 €/MWh i to bez skuplje kategorije, ovisno o potrošnji, rekao je Plenković.

Inače, za kućanstva je cijena električne energije ograničena na 59 €/MWh za polugodišnju potrošnju do 2.500 kWh od 1. listopada do 31. ožujka. Iznad tog iznosa potrošnje za kućanstva cijena iznosi 88 €/MWh

– Smatramo da dječji vrtić, škola, fakultet, bolnica i svi ovi ostali koje sam naveo moraju moći normalno funkcionirati unatoč ovakvim okolnostima po prihvatljivoj cijeni plaćanja električne energije. Vrijednost ove mjere je milijarda kuna za razdoblje od 1. listopada do 31. ožujka 2023.

Kada je riječ o rastu cijene plina, plan je da se one obuzdaju na razini EU, gdje Hrvatska predlaže ograničenje veleprodajnih cijena.

Izdvojeni članak

U nekim školama grijanje će koštati skoro 7 puta više nego prije: ‘Očekujemo intervenciju Ministarstva’

Ograničenje cijene pojedinih namirnica

Ono što je važno za baš sve u Hrvatskoj jest da se limitiraju i cijene pojedinih namirnica. Među ostalim, cijena ulja ograničit će se na 15,99 kuna, dok je sadašnja prosječna cijena 19,99. Mlijeko će s prosječnih 9,99 kuna pasti na 7,39. Šećer će koštati maksimalni 7,99, a primjerice, cijena miješanog mljevenog mesa iznosit će najviše 32,99 dok je sada preko 49 kuna. U tablici ispod možete vidjeti popis namirnica za koje se ograničavaju cijene.

Ograničuju se cijene nekih osnovnih namirnica|screenshot: YouTube/Vlada RH

Snimku sjednice Vlade pogledajte u videu ispod: