Pretraga

Saznajte koliko košta studiranje u SAD-u za internacionalne studente

A- A+

Cijene studija u Americi u posljednje vrijeme dospijevaju na mnoge naslovnice, zbog visoke cijene upisnine, ali i studentskih kredita koji mlade pretvaraju u ozbiljne dužnike. Prema jednom izvješću, prosječna cijena studiranja na četverogodišnjem privatnom fakultetu košta otprilike 28 tisuća dolara. Ipak, ne treba napustiti sve nade o studiranju na američkom studiju, jer postoje mnogi načini za jeftinije školovanje.

Ne sumnjamo u to da mnogi sanjaju o studiju preko bare, pohađanju poznatih, kvalitetnih sveučilišta, te ostvarivanja snova školovanja u inozemstvu. Studiranje u SAD-u mnogima se čini kao nedostižan san, jer su cijene studija i troškovi studiranja ogromni, toliki da mnogi studenti ulaze u ogromne dugove iz kojih se čupaju godinama poslije. Bez obzira na to, treba znati da postoji način i jeftinije alternative, te da studij u Americi i ne mora biti znanstvena fantastika za sve. Donosimo koliko košta studiranje u SAD-u, za američke građane, ali i internacionalne studente.

Izdvojeni članak

Pogledajte gdje je najskuplje studirati

Cijene se kreću u širokom rasponu

Na prosječnom ‘računu’ za studiranje u SAD-u stoji cifra od otprilike 28,500 dolara godišnje. Naravno, to je tek prosjek, jer se na nekim sveučilištima, poput Cornella, godina plaća čak 41 tisuću dolara. Tu treba dodati 7,800 dolara godišnje za smještaj, pet i pol tisuća dolara za prehranu, te 800 dolara za knjige i ostali pribor, te otprilike 1630 dolara za ostale troškove.

Kad se zbroje svi ti troškovi, za većinu ljudi studirati u Americi jednostavno je nemoguće. Ipak, prije nego napustite svaku nadu, trebate znati da ipak postoji način, i to znatno jeftiniji. Naime, svatko tko je imalo upoznat s američkim fakultetima, zna da iako postoje institucije koje naplaćuju 30 tisuća dolara godinu, postoje i one koje će vam iz novčanika izbiti mnogo manje novca. Vrlo visoke školarine vrijede za privatna sveučilišta, te ‘ivy leauge’ institucije, koje su znatno skuplje od javnih, državnih sveučilišta.

Izdvojeni članak

Paprene cijene: Kolike školarine plaćaju američki studenti

Javni i gradski fakulteti puno jeftinija opcija

Takvi fakulteti, odnosno ‘colleges’ imaju dvije rate: jednu za američke državljane, te jednu za sve ostale. Prema studentskoj ‘support’ organizaciji College Board, prosječna cijena za javno četverogodišnje školovanje na sveučilištu, uključujući dodatak za inozemne studente, je 20 tisuća dolara godišnje. Ipak, većina studenata na preddiplomskim studijima plaća manje od devet tisuća dolara godišnje.

Najjeftinije opcije su dvogodišnji instituti u javnom sektoru, poznatiji kao ‘community colleges’, odnosno tehnički ili gradski fakulteti. Prema College Affordability and Transparency Centru, kojeg vodi vlada, prosječna cijena godine za takav fakultet iznosi dvije i pol tisuće dolara, dok je najniža cijena tek 560 dolara, što se može shvatiti dosta pristupačnim. Budući da na dvogodišnjem fakultetu ne možete dobiti diplomu, ono se ipak računa kao pola bakalaureatske diplome, koja se onda može dopunii prebacivanjem na neko drugo sveučilište na kojem možete završiti ostale dvije ili tri godine.

Izdvojeni članak

Najskuplji gradovi za život

Mogućnost subvencija, stipendija i financijske pomoći

Dakle, vidljivo je da studiranje u Americi može koštati od 560 dolara do 55 tisuće dolara godišnje. Srećom, postoji mogućnost različitih subvencija, stipendija i sličnog, što znači da biste mogli platiti mnogo manje nego što izgleda na početku. Na primjer, na sveučilištu UCLA tvrde kako više od polovice studenata preddiplomskih studija primaju neku vrstu financijske pomoći, koja godišnje iznosi oko 17 tisuća dolara. Sveučilišta sada na svojim web stranicama imaju kalkulatore kojima možete izračunati koliko biste pomoći mogli dobiti, ali i upute o vrstama i mogućnostima studentskih kredita, dugova i budućih plaćanja.

Može se dogoditi i da plaćate manje na prestižnijem studiju, nego na ‘skromnijem’ javnom fakultetu, budući da prvi imaju veći iznos novca osiguran za stipendije, financijske pomoći i slično. Mnoga top sveučilišta nude pomoć internacionalnim studentima, a među njima su Yale, Princeton, Darthmouth College, Amherst College i MIT (Massachusetts Institute of Technology), piše Top Universities.