Pretraga

SC je bio u sanaciji zbog duga od 150 milijuna: Izabrali su šefa, ne žele poslati njegov program rada

A- A+

Nakon devet godina sanacije zbog mastodontskog duga od preko 150 milijuna kuna, zagrebački Studentski centar dobio je redovnog šefa. Na tu je poziciju zasjeo Mirko Bošnjak, dugogodišnji sanacijski upravitelj SC-a. Ono što iznenađuje u cijeloj priči je što nam rektor Damir Boras, koji sjedi na čelu upravnog vijeća SC-a, ne želi otkriti tko je bio protukandidat, niti poslati Bošnjakov pobjednički program. Program nam ne šalje ni sam Bošnjak, već samo stranicu sa sadržajem pa inzistira da mu postavimo specifična pitanja o planu poslovanja Studentskog centra.

mirko bošnjak upravitelj sczg

Mirko Bošnjak, upravitelj Studentskog centra u Zagrebu
Foto i obrada: srednja.hr

Studentski centar u Zagrebu, krovna organizacija pod čijom su ingerencijom studentski poslovi, menze i domovi, nakon devet godina dobio je redovnog upravitelja. Novog, ali i starog, budući da je na tu poziciju, počevši od 25. studenog, stupio Mirko Bošnjak, koji je većinu proteklog razdoblja sanacije bio sanacijski šef. No, to nije samo usputna vijest budući da rektor zagrebačkog sveučilišta i predsjednik Upravnog vijeća SC-a Damir Boras ne želi reći tko je bio drugi kandidat, kao niti poslati nam Bošnjakov program rada.

Izdvojeni članak
mirko bošnjak

Studentski centar ima novog-starog šefa: Iz rektorata nam ne žele otkriti tko je bio drugi kandidat

Ne žele nam dati program

Konkretno, kako smo već pisali, iz rektorata smo dvaput dobili uputu da se za sve detaljne informacije – uključujući i program rada te podatke o protukandidatu – javimo novom upravitelju Mirku Bošnjaku. Stoga smo prošloga tjedna kontaktirali Bošnjaka te ga upitali tko je bio njegov protukandidat, te ga zamolili da nam pošalje program rada s kojim je pobijedio na javnom natječaju za šefa Studentskog centra. Ni od njega nismo dobili adekvatan odgovor.

Precizno, Bošnjak nam je rekao da nije ovlašten niti bi, citiramo, ‘bilo zakonito (GDPR) komentirati kandidata za ravnatelja SC-a Zagreb’. Usto je dodao kako gospodina ne poznaje te nema informacije o njegovom programu. Na naš zamolbu da nam pošalje svoj program ili nas uputi gdje ga možemo pronaći, Bošnjak nas traži da pošaljemo specifična pitanja na koja će vrlo rado odgovoriti.

– Moj program, koji sam napisao temeljem uvjeta iz javnog natječaja, pod naslovom: PLAN POSLOVANJA I PROGRAM RAZVOJA STUDENTSKOG CENTRA U ZAGREBU OD 2021. DO 2025. GODINE napisan je na 53 stranice., što je i razumljivo ako imamo u vidu da se program odnosi na poslovanje SC-a Zagreb u mandatu od 4 godine. Molim, ako želite, pošaljite mi pitanje; koji segment poslovanja SC-a Zagreb je predmet vašeg interesa, rado ću Vam odgovoriti kako sam taj segment poslovanja u programu obradio, stoji u njegovu odgovoru koji nam je na mail stigao u petak ujutro.

Nedugo nakon Bošnjaka smo mailom obavijestili da nas, kao i u drugim postupcima odabira ravnatelja ustanova u području obrazovanja, zanimaju svi segmenti poslovanja te ga stoga još jednom molimo da nam pošalje cijeli program. Jutros smo dobili odgovor na taj upit. Bošnjak nam nije poslao svoj program rada, već naslovnu stranu i sadržaj. Ako je vjerovati sadržaju, program zaista, kako je i Bošnjak najavio, sadrži 53 stranice, raspisan je za četverogodišnje razdoblje, a dijeli se na ukupno devet poglavlja, uključujući uvod i zaključak.

– Poštovani, u privitku je sadržaj moga programa., koji sam predstavio Upravnom vijeću SC-a Zagreb, kao kandidat za ravnatelja SC-a Zagreb. Program vam mogu predstaviti u živo, po temi iz sadržaja koja Vas interesira, ako želite, stoji u mailu koji nam je Bošnjak jutros poslao.

Studentski centar ima povijest lošeg poslovanja

Studentski centar je, naglasimo, posljednjih devet godina bio u sanaciji zbog dugova nastalih neadekvatnim poslovanjem. Koliko je to poslovanje bilo loše dovoljno svjedoči podatak da je 2013., kada je donesena odluka o sanaciji SC-a, njihov dug iznosio mastodontskih 151.056.365,44 kuna. Period sanacije tog duga traje sve do srpnja ove godine tijekom kojeg vremena, u većem dijelu, sanacijski šef biva upravo Mirko Bošnjak. Pozitivnim poslovanjem i izlaskom iz sanacije, koja je državu koštala 157.900.000 kuna, postaje privremeni obnašatelj dužnosti, a na novom natječaju izabire se za redovnog šefa te ustanove. Istom se odlukom Studentski centar, inače sastavnica zagrebačkog sveučilišta, vratila pod ingerenciju rektorata; za vrijeme sanacije je, podsjetimo, SC bio pod ingerencijom resornog Ministarstva. Rektor Boras zasjeo je na čelo upravnog vijeća, temeljnog upravljačkog tijela SC-a, koje je, među ostalim, organiziralo i natječaj na kojem pobjeđuje Bošnjak.

Izdvojeni članak
studentski centar zagreb

Za otplatu duga SC-u Zagreb dali smo 157.900.000 kuna: Nakon devet godina prestaje sanacija

Drugim riječima, šef upravnog vijeća, koje je zaduženo za Studentski centar, ne želi nam otkriti detalje iz javnog (!) natječaja, identitet protukandidata, kao ni dostaviti program rada odabranog upravitelja Bošnjaka. Ni sam Bošnjak nam ne šalje svoj cijeli program, već samo sadržaj i inzistira da mu šaljemo pojedinačna pitanja na koja će odgovoriti ili uživo predstaviti program. Javnost, dakle, u ovom trenutku nema detaljne informacije o tome što Bošnjak planira narednih godina raditi na čelu Studentskog centra, institucije koja je, uzmimo to u obzir, u dva navrata u prošlosti bila u sanaciji zbog mastodontskih dugova nastalih lošim poslovanjem.

Napomenimo da je novinarsko izvještavanje o programu jednog ravnatelja ustanove koja pripada resoru obrazovanja sasvim regularna pojava. Do sad smo dosta detaljno izvještavali o izborima za dekana više zagrebačkih fakulteta. Pisali smo i upravo pratimo izbore za rektora, kako u Zagrebu, tako i na drugim javnim sveučilištima. U svim smo situacijama lako došli do cijelih programa kandidata, koje smo potom analizirali. Štoviše, ti programi obično budu javno objavljeni na službenim stranicama.

Natječaj trajao samo devet dana

Priča s odabirom novog šefa Studentskog centra ovdje ne staje. Procedura je, osim u ovom dijelu informacija koje nam očito nisu dostupne, bila dosta zanimljiva i pri samome početku. Kada je raspisan natječaj odmah smo uočili da je dosta čudno što se raspisuje od 25. listopada do 2. studenog; konkretno, začudilo nas je što je natječaj trajao samo devet dana, od kojih je jedan bio nedjelja, a jedan državni blagdan. Taj rok, valja naglasiti, u skladu je sa zakonskim i statutarnim odredbama, no svejedno je pojava koju nismo viđali tako često.

Izdvojeni članak

SC Zagreb traži novog ravnatelja: Natječaj traje samo devet dana i to s vikendom i blagdanom

Kada je taj rok konačno protekao, odigrala se sama procedura izbora novog upravitelja Studentskog centra. Informacije o tome nisu baš odjeknule u javnosti tako da kad je Bošnjak stupio na dužnost redovnog šefa SC-a to u startu nismo ni znali. Da je izabran smo neslužbeno doznali tek prošlog tjedna, nakon čega smo tražili pa i dobili potvrdu od rektora Borasa.