Pretraga

Šećer na kraju: Boras na glasanje htio staviti dodjelu počasne titule – samom sebi

A- A+

Damir Boras rektor je još svega dva tjedna, a pokušao je, izgleda, u završnici mandata na glasanje staviti dodjelu najveće sveučilišne počasti – titule professor emeritus – samom sebi. Na kraju dana, suradnici su mu sugerirali da to ne učini. Ovo nije prva takva situacija. Zagrebačko je sveučilište, napomenimo, pet puta vlastitom rektoru – dok je bio rektor – dodijelilo novac za znanstveni rad, a jednu od odluka je i sam potpisao.

Damir Boras

Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu
Foto: srednja.hr

Damir Boras, rektor zagrebačkoga je sveučilišta još svega dva tjedna. Početkom nove akademske godine završava njegov drugi i posljednji mandat, a s navršenih 70 godina, čeka ga odlazak u mirovinu. No, da si je rektor na odlasku isplanirao maestralan odlazak, doznaje Telegram, koji piše da si je Boras u samoj završnici mandata htio dodijeliti počasnu titulu – professor emeritus.

Grafički fakultet ga predložio

Konkretno, kako piše taj portal. za to su ga počasno zvanje predložili kolege s Grafičkog fakulteta, na čelu s dekanom Nikolom Mrvcem. No, kako procedura ide, u nekom je trenutku prijedlog za emeritiranje rektora Borasa morao biti stavljen i na dnevni red Senata. Dnevni red Senata, podcrtava Telegram, kreira upravo rektor.

Izdvojeni članak
Damir Boras

Postoje ljudi koji misle da Boras treba dobiti nagradu za životno djelo: Već drugi put ga predlažu

Ta se točka trebala naći na prekjučerašnjoj sjednici Senata, no Borasa su neki suradnici ipak uvjerili da bi bilo problematično da kao rektor stavi na glasanje prijedlog o pokretanju postupka dodjele počasnog zvanja – samom sebi. Nije jasno zašto se taj prijedlog već našao na dnevnom redu, dok je Boras još rektor, budući da je, kako i Telegram podcrtava, već nepisana tradicija da bivši rektori budu emeritirani nakon svog mandata, no ne i tijekom.

Predlagali ga i za nagradu za životno djelo, i to dvaput

Grafički fakultet, kako smo već pisali, ima povijest dosta dobrog slaganja s Damirom Borasom. Prije četiri godine zaposlili su ga na jednoj do svojih katedri, kada je postalo jasno da mu Filozofski fakultet, s kojega je došao, neće produljiti ugovor nakon 65. godine pa, shodno tome, ne bi mogao biti izabran ni za rektora u drugom mandatu. Grafički je tada bio tu za rektora i zaposlio ga u minornom opterećenju nastavnih sati.

Dobri odnosi faksa i rektora tu ne staju. Predlagali su ga tako, kako smo pisali, već dvaput za dobitnika državne nagrade za životno djelo. Prvi put se to dogodilo u prosincu 2020.. Boras tada nije dobio nagradu. Ove su ga godine stoga ponovno prijavili, a hoće li Boras imati sreće drugi put, ostaje za vidjeti do kraja godine, odnosno objave dobitnika državnih nagrada za znanost.

Već je sam sebi pet puta dodjeljivao sveučilišni novac

Zanimljivo je naglasiti, o čemu je srednja.hr u nekoliko navrata već detaljno izvještavala, da je u Borasovom mandatu došlo do svojevrsne inflacije profesora emeritusa. Kako smo pisali koncem svibnja, u Borasovu je mandatu, od rujna 2014. pa do danas, barem 130 profesora i profesorica dobilo počasno zvanje professor emeritus.

Izdvojeni članak
damir boras

Damir Boras bio je rektor punih osam godina: Ovo su sve njegove afere i skandali

Konteksta radi, zagrebačko sveučilište, izuzev pokojnih, kojih je 122, danas broji 247 profesora i profesorica s tim počasnim zvanjem. To znači da je rektor Boras rekorder u broju dodijeljenih emeritura. Ako sve prođe, pisali smo tada, do kraja bi mandata moglo biti emeritirano njih još ukupno 17. Narednih mjeseci, kada Boras više ne bude rektor, a podaci se ažuriraju, provjerit ćemo koliko je ukupno emeritiranih u njegovu rektorskom mandatu.

Napomenimo i za kraj da je Boras za vrijeme svojega rektorovanja sam sebi dodijelio novac i to ne jednom, nego – pet puta. Preciznije, od 2014. do 2018. Sveučilišta u Zagrebu vlastitom je rektoru dodjeljivalo novac za financiranje znanstvenog rada. Prvi mu je puta dodijelilo 60.000 kuna, drugi put 58.460, treći 68.500, četvrti 51.500, a posljednji, peti put Sveučilište je svom rektoru prije četiri godine dodijelilo 66 tisuća kuna, što je u toj kategoriji bio najviši dodijeljeni iznos. Jednu od odluka kojom se Borasu dodjeljuje novac, onu iz 2016., potpisao je on sam pa ga zbog toga prozvali za sukob interesa.