Pretraga

Sindikat: ‘Fakultet hrvatskih studija djeluje nelegalno, to ni nije fakultet’

A- A+

Sumnjamo da se nova uprava Hrvatskih studija želi riješiti dijela nepodobnih zaposlenika na eklatantno nezakonit način, napominju iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Iako već djeluje kao takav, Fakultet hrvatskih studija nije upisan u Sudski registar pa iz Sindikata ističu da se ne može služiti tim nazivom.

foto: srednja.hr

Nedavno, na božićnom domjenku Hrvatskih studija, podružnica Sveučilišta u Zagrebu, ‘dekan’ nezakonito proglašenog ‘Fakulteta’ hrvatskih studija profesor Pavo Barišić, imenovan od strane rektora Sveučilišta u Zagrebu, konstatirao je ‘da je osnivanje Fakulteta hrvatskih studija provedeno pravno besprijekorno i prema najvišim standardima sveučilišne autonomije, a da o nezakonitosti govore upravo oni koji su osuđeni zbog nezakonita djelovanja’, pri čemu apostrofira Sindikat znanosti.

Izdvojeni članak

Hrvatski studiji konačno su postali fakultet: Bivši ministar Barišić obnašat će dužnost dekana

Tim su riječima upravo iz tog sindikata reagirali na govor Pave Barišića, kojeg Sveučilište u Zagrebu smatra dekanom novoosnovanog Fakulteta hrvatskih studija, dok Sindikat osoporava ne samo način osnivanja, već i samu činjenicu da je taj fakultet osnovan.

Ističu kako je Fakultet hrvatskih studija osnovan nelegalno te da isto tako nelegalno i djeluje.

– Da se radi o nezakonitom početku rada fakulteta vidljivo je već iz činjenice da je člankom 51. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju određeno da visoko učilište može započeti obavljanje djelatnosti i izvođenje određenih studija tek nakon upisa u Upisnik visokih učilišta i registar ustanova pri trgovačkom sudu, kažu u priopćenju.

Fakultet djeluje, a nije upisan u Registar

Pretragom Sudskog registra, kažu, vidljivo je da u istom ne postoji ustanova pod nazivom Fakultet hrvatskih studija, u što smo se i sami uvjerili.

screenshot: Sudski registar (29. prosinca 2019.)

Hrvatski studiji u registru su dalje navedeni kao podružnica Sveučilišta u Zagrebu, na čijem je čelu i dalje Mario Grčević kao pročelnik.

Iz Sindikata kažu kako imaju izravan interes u ovom pitanju jer se Odlukom o osnivanju Fakulteta predviđa sklapanje novih ugovora o radu s dosadašnjim zaposlenicima Hrvatskih studija, iako Zakon o radu izričito kaže da pri statusnim promjenama ustanova dolazi do prijenosa ugovora o radu u neizmijenjenom obliku.

– Sumnjamo da je to način na koji se nova uprava želi riješiti dijela nepodobnih zaposlenika na eklatantno nezakonit način, ističu.

‘Zakonitost može preispitivati bilo tko’

Izdvojeni članak
hrvatski studiji

Sindikat o pravnom vakuumu novog faksa: ‘Hrvatski studiji su postali privatna prćija prorektora Čovića’

Dodaju kako je tvrditi da su sudovi ti koji presuđuju je li nešto zakonito ili nije i da nitko drugi nema u društvu pravo ukazivati na nezakonitosti, ‘ne samo ispod akademske razine, nego je prije svega obrana nezakonitosti same, pogotovo u okolnostima odgođene pravde u kojima djeluje naše pravosuđe’.

– Sudovi su zadnji koji donose ocjene o nezakonitosti. Prije njih djeluje cijeli niz institucija izvršne i zakonodavne vlasti koje se službeno mogu očitovati je li nešto zakonito ili nije (npr. ovdje je to Ministarstvo znanosti). U suprotnom niti javnost ne bi imala pravo na ocjene o nezakonitosti, a ona to radi svakodnevno, stoji u priopćenju kojeg potpisuju glavni tajnik Vilim Ribić te predsjednik Velikog vijeća Igor Radeka.

Dotakli su se i prorektora Ante Čovića.

Gospodin Čović, koji je nezakonito ostao i nakon 70. godine u radnom odnosu, kao stvarni demijurg većine postupaka oko Hrvatskih studija, i Pavo Barišić trebaju prestati dovoditi u zabludu zaposlenike i studente hrvatskih studija govoreći da je osnivanje njihovog fakulteta pravno besprijekorno, a djelovanje Sindikata usmjereno protiv Hrvatskih studija, autonomije pravosuđa, slobode medija, sveučilišta i drugih društvenih vrijednosti. Djelovanje Sindikata usmjereno je protiv nakaradnog shvaćanja tih vrijednosti i njihovog
iskorištavanja u svrhu osiguravanja partikularnih i osobnih interesa, a eklatantan primjer toga je nezakonito osnivanje tzv. Fakulteta hrvatskih studija. Gospoda istinu znaju predobro, ali izvrću, piše u priopćenju.

‘Sindikat nikada nije osuđen ni za što’

Istaknuli su i kako Sindikat nikada ni za što nije osuđen, već je samo štrajk na Hrvatskim studijima proglašen nezakonitim.

Izdvojeni članak

Pravomoćna presuda Vrhovnog suda: Štrajk na Hrvatskim studijima bio je nezakonit

– Pitanje štrajka radi zaštite akademskih prava nastavnika i znanstvenika koji je prije nekoliko godina od strane sudstva oglašen nezakonitim složeno je pravno pitanje i pred našim je Sindikatom ogroman zadatak osiguravanja svih pretpostavki da u buduće prava nastavnika na štrajk po navedenoj osnovi, ne budu dovođena u pitanje od nekompetentnog sudstva, podložnog
utjecaju politike i tzv. uglednih građana. Samo takvo sudstvo moglo je zabraniti štrajk za akademska prava i slobode, i samo je takvo sudstvo moglo poistovjetiti sveučilište s korporacijom, zaključuju Radeka i Ribić.

Ministarstvu su poslali dopis u kojem objašnjavaju zašto je odluka o osnivanju Fakulteta hrvatskih studija nelegalna te zašto ta institucija ne bi trebala biti upisana u Registar visokih učilišta.

Ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

MZO: Još je u tijeku i upravni nadzor

Iz Ministarstva su nam prije desetak dana rekli kako im Senat Sveučilišta do tada nije poslao Odluku o osnivanju Fakulteta hrvatskih studija. Također, napomenuli su i da je na Hrvatskim studijima pokrenut upravni nadzor u vezi s raspisivanjem i provođenjem natječaja za zapošljavanje.

– Sveučilište, unatoč višestrukim požurnicama Ministarstva, nije dostavilo potrebnu dokumentaciju za provedbu nazora već je s tim u vezi podnijelo zahtjev za ocjenu ustavnosti i zakonitosti, podsjetili su iz MZO-a.