Pretraga

Sindikat o pravnom vakuumu novog faksa: ‘Hrvatski studiji su postali privatna prćija prorektora Čovića’

A- A+

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja održao je press konferenciju povodom osnivanja Fakulteta hrvatskih studija. Upozorili su kako novoosnovani fakultet, iako nije upisan u sudski registar, već djeluje pod novim nazivom. Senat, napominju, nije smio imenovati dekana, a kako zakonski gledano još nije jasno jesu li fakultet, Hrvatski studiji nalaze se u pravom vakuumu. Od Ministarstva će zato tražiti da preispita odluku o osnivanju novog fakulteta.

foto: srednja.hr

– Ministarstvo mora provjeriti je li odluka o osnivanju Fakulteta hrvatskih studija u skladu sa zakonom i propisima te donijeti suglasnost, upozorila je voditeljica pravne službe sindikata Ana Petošić.

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja održao je press konferenciju povodom osnivanja Fakulteta hrvatskih studija, kako bi upozorio na nepravilnosti prilikom tog postupka.

Izdvojeni članak

Hrvatski studiji konačno su postali fakultet: Bivši ministar Barišić obnašat će dužnost dekana

Petošić je na početku istaknula kako zakon određuje da javna ustanova ne može početi s radom prije no što bude upisana u sudski registar.

– U ovom trenutku fakultet se ne nalazi u sudskom registru, a već djeluje pod tim imenom, napomenula je.

Ustvrdila je i kako je istom odlukom ukinut odjel Hrvatskih studija, dok nisu stvorene sve pretpostavke da novoosnovani fakultet počne s radom.

– Hrvatski su studiji sada u pravnom vakuumu, kazala je Petošić.

Hoće li netko ostati bez posla?

Zakon o radu, dodala je, određuje da se i ugovori o radu prenose na novu ustanovu. To znači da se ugovori sklopljeni sa starim poslodavcem prenose na novog s istim pravima i obvezama zaposlenika.

Izdvojeni članak

Ćaća se vraća: Pavo Barišić postaje profesor na Hrvatskim studijima otkud je otjeran u 90-ima

Bez obzira na to, Senat je novog dekana Fakulteta hrvatskih studija ovlastio da sklapa nove ugovore.

– Dali su mu mogućnost da s nekim zaposlenicima ne sklopi ugovor ili da ga sklopi u drugom, za njih nepovoljnijem obliku, kazala je pravnica.

Smatra kako Sindikata kako Senat nije smio imenovati dekana.

– Senat ne može imenovati čak ni vršitelja dužnosti dekana nove ustanove, a Pavo Barišić već je stupio na dužnost dekana. Pravo na izbor dekana trebali bi imati samo zaposlenici, istaknula je Petošić.

Još se sudi je li odjel bio legalan, a sad je postao fakultet

Zaposlenicima je, dodaje, ukinuta ta mogućnost jer je Senat izabrao ljude koji čine Fakultetsko vijeće.

– Nije vođeno računa o tome da je Fakultet pravni sljedbenik odjela. Kako se o osnivanju odjela još vodi sudski postupak, ono bi na sudu moglo biti proglašeno nezakonitim. Pitanje je što bi to značilo za današnji status Studija, istaknula je Petošić.

‘Nasilje nad zaposlenicima’

Predsjednica sindikalnog Regionalnog vijeća Sveučilišta u Zagrebu Vesnica Garašić kaže da su zaposlenici obično sretni kad se osniva novi fakultet, no sada to nije slučaj.

–  Dan osnivanja tog fakulteta trebao bi biti dan žalosti. Do osnivanja Fakulteta hrvatskih studija došlo je nasiljem Sveučilišta u Zagrebu nad zaposlenicima Hrvatskih studija, smatra Garašić.

Izdvojeni članak

Da nije tragično, bilo bi smiješno: Osim od FPZG-a, Hrvatski studiji plagirali i s portala katoličkih teologa

Privremena tijela, istaknula je Garašić, nisu napravila što su trebala. Podsjetila je i kako su i dokumente prepisivali s drugih fakulteta, pa čak i s portala ‘Vjera i djela’.

– Studiji su 2014. godine bili najbolje ocijenjeno visoko učilište te su trebali samo malo prilagoditi programe i pravi status. No u međuvremenu je prorektor Čović postao čovjek zadužen za kadriranje. Zaposleno je pedesetak ljudi, a prorektor nikada Senatu nije objasnio na koji su način oni zaposleni, rekla je Garašić.

‘Čović je studije pretvorio u svoju privatnu prćiju’

Kao problem vidi i činjenicu da je na Studijima zaposlen veliki broj umirovljenika koji ne zaslužuju raditi nakon 65 godine jer nisu izvrsni znanstvenici.

– Akademska zajednica nije u stanju podlegnuti privatnim interesima, kaže sindikalistica.

Glavni tajnik Sindikata Vilim Ribić istaknuo je kako umjesto rektora, Studijima upravlja njegov prorektor Ante Čović, koji se s tom ustanovom odnosi kao da je njegova.

Izdvojeni članak
Ante Čović

Ministarstvo: Prorektor Čović je zakonski u mirovini, Sveučilište to mora priznati!

– Ne razumijem zašto se rektor srdi. On bi trebao upravljati ustanovom, a ne prorektor Čović, koji pretvara Studije u svoju privatnu prćiju. Oko Hrvatskih studija se uvijek vrti ista klapa, isto društvo, kaže Ribić.

Podsjetio je kako se prorektor Čović nije smio zaposliti nakon 70. godine jer, kako je rekao, ne samo u znanosti, već ni u čemu nije izvrstan.

– Radi se o osobnim klanovskim interesima. Kroz Ustavni sud izopačeno je pozivanje na autonomiju sveučilišta. Morali bismo preispitivati neke slobode. Autonomija ne štiti profesore kao što bi trebala, već služi kliki za zgrtanje novaca, zaključio je Ribić s jasnom porukom.

Sindikat će od ministarstva tražiti da preispita odluku o osnivanju fakulteta. Zbog usklađenosti Hrvatskih studija sa zakonima i drugim propisima, a posebno zakona od radu zatražit će hitan nadzor, a razmišljaju i o drugim pravnim koracima.

Što kaže na spomenute navode članova Sindikata, pitali smo i prorektora Čovića. Njegove odgovore objavit ćemo čim ih dobijemo.

Cijelu press konferenciju pogledajte u nastavku.