Pretraga

Širi se Borasov požar: Barem 11 fakulteta izvan Zagreba krši isti zakon zbog kojeg je raspušten Zbor FFZG-a

A- A+

Studentski zbor Filozofskog fakulteta raspušten je jer nije poštovan Zakon o studentskom zboru što nas je natjeralo da ispitamo poštuju li isti zakon i drugi fakulteti u državi. Već smo objavili kako uz Filozofski, Zakon o studentskom predstavništvu krši još 9 fakulteta. Situacija nije puno bolja ni na drugim Sveučilištima. U Splitu, Osijeku i Rijeci zakon krši barem još 11 fakulteta, u većoj ili manjoj mjeri.

foto:Ivan Božić|srednja.hr

Izdvojeni članak

Domino efekt na Sveučilištu: Osim Filozofskog, još 10 fakulteta krši zakone o studentskom predstavništvu

Nakon što je Studentski zbor Filozofskog fakulteta raspušten jer nije poštivao članak 9. Zakona o studentskom zboru koji kaže ‘Na izborima za studentski zbor bira se najmanje onoliko članova studentskog zbora koliko u senatu sveučilišta, odnosno vijeću visokog učilišta ima studentskih predstavnika’ odlučili smo provjeriti stanje na drugim sveučilištima.

Nakon našeg prvog teksta, ustanovljeno je kako veliki broj fakulteta sa zagrebačkom Sveučilišta krši zakon o Studentskom zboru i znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, a slično stanje smo ustanovili na drugim Sveučilištima. Tako je barem devet fakulteta u manjem prekršaju, a na dva bi Studentski zborovi trebali biti raspušteni. Ministarstvu smo uputili zahtjev za upravnim nadzorom svih visokih učilišta u Hrvatskoj, uz dostavljanje svih podataka do koje smo došli, ali bez odgovora. To ne iznenađuje, s obzirom na to da je jaki argument za raspuštanje Studentskog zbora FFZG-a na Senatu Sveučilišta bio navodni upravni nadzor MZOS-a, koji zapravo nikada nije napravljen. Tako se požar koji je svojom odlukom i podrškom Senata izazvao rektor Damir Boras, u kojem se zakon selektivno provodi na jednom fakultetu, a na drugima zatvara oči, širi i po drugim Sveučilištima diljem zemlje.

Upit u kojem tražimo informacije o broju članova Fakultetskog vijeća, broju članova Studentskog zbora i broju studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću. Zanimalo nas je i imaju li studentski zborovi fakulteta koje smo kontaktirali vlastite statute.

Podsjetimo, prema Zakonu, u Vijeću pojedinog fakulteta mora biti najmanje 15% izabranih studentskih predstavnika, a na izborima za Studentski zbor mora se birati najmanje onoliko studentskih predstavnika da mogu činiti 15% ukupnog broja članova Vijeća. Senat sveučilišta u Zagrebu raspustio je zbor Filozofskog fakulteta jer je na izborima za studentske predstavnike izabrano manje studenata nego što bi bilo 15% ukupnih članova vijeća.

Izdvojeni članak

Šustar se skriva iza priopćenja jer je MZOS zakuhao priču oko Filozofskog

Rezultati studentskog predstavništva su poražavajući

Upit smo poslali ukupno 41 sastavnici Sveučilišta u Splitu, Rijeci i Osijeku. U gotovo mjesec dana i nebrojenih mejlova, poziva i preusmjeravanja, uspjeli smo dobiti potpune odgovore od samo 17 fakulteta i odjela.

Od tih 16 fakulteta, čak 11 na neki način krši zakon o Studentskom zboru. 

Naime, naišli smo na dvije vrste kršenja Zakona. U jednom slučaju, Studentski zbor fakulteta ima dovoljno članova da studentskih predstavnika u Vijeću bude 15%, ali iz nekog razloga studentskih predstavnika u Vijeću ima manje od toga. Na primjer, Studentski zbor ima 30 članova, a samo njih 10 je u Vijeću koje ima ukupno 100 članova. U tom slučaju postoji dovoljno izabranih studentskih predstavnika, i samo ih treba dodati u Vijeće tako da studenata tamo bude ukupno 15%. Međutim, postoji pravna nesigurnost oko svih odluka koje to tijelo donijelo jer nije bilo legalno sastavljeno.

U drugom, težem slučaju, studentskih predstavnika u Vijeću i članova Studentskog zbora ukupno ima manje nego što je potrebno da u Vijeću ima dovoljnih 15% studentskih predstavnika. Takav je slučaj, primjerice s raspuštenim Studentskim zborom Filozofskog fakulteta u Zagrebu. U tom bi se slučaju, kao što vidimo, Studentski zbor mogao raspustiti, a izbori za njega poništiti. To bi dovelo do velike institucionalne krize na tom fakultetu, s obzirom na to da bi se u pitanje može dovesti legalnost svih odluka Fakultetskog vijeća u periodu aktualnog mandata Studentskog zbora.

Izdvojeni članak

Rektor Boras s medijima komunicira putem priopćenja, teška pitanja ga ne zanimaju

Tko i kako krši zakon

Od 17 fakulteta i odjela koji su nam ustupili podatke, čak 9 njih krši zakon na prvi opisani način, odnosno, imaju dovoljno članova Studentskog zbora, ali iz nekog razloga imaju premalo studentskih predstavnika u Vijeću fakulteta.

Split

Na Sveučilištu u Splitu, u tom, blažem prekršaju su Ekonomski fakultet, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije te splitski KBF. 

Ekonomski fakultet u Splitu ima ukupno 62 člana Vijeća, od čega je 9 studentskih predstavnika, što čini 14,5% ukupnog broja članova, iako Studentski zbor fakulteta ima još pet članova koji nisu u Vijeću. 

GRADST iz dovoljno studentskih predstavnika u Vijeću, 9 od 57, ali Studentski zbor tog fakulteta ima samo 8 članova što nije dovoljno da bi se popunio broj potrebnih studentskih predstavnika. 

U Vijeću KBF-a ima 29 ljudi, od čega je samo četvero studenata ili 13,79%, iako Studentski zbor ima dovoljno, 8 članova. 

Rijeka

U Rijeci su u blažem prekršaju Filozofski, Medicinski i Pravni fakulteti. 

Na riječkom Filozofskom izabrano je čak 12 članova Studentskog zbora i njihovih 12 zamjenika, što ukupno čini 24 izabrana studentska predstavnika, no u Vijeću fakulteta od 84 člana sjedi samo 12 studenata. 

Vijeće Medicinskog fakulteta u Rijeci ima 117 članova, od čega 17 studenata, iako je u Zbor izabrano čak 24 studenta. 

Pravni fakultet u Rijeci ima Vijeće od 53 člana, od čega je samo 11,23% studenata, iako u Vijeću sjedi tek 6 od 12 studentskih predstavnika. 

Osijek

Na osječkom Sveučilištu u blažem su prekršaju Ekonomski fakultet te odjeli za fiziku i matematiku.

Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku u Studentskom zboru sjedi 18 studenata, ali ih u Vijeću koje broji 62 člana ima samo 7. 

Na sveučilišnom odjelu za matematiku postoji 7 izabranih studentskih predstavnika, ali ih u Vijeću koje ima 30 članova sjedi samo četvero. 

Na Odjelu za fiziku u Vijeću je 17 članova od čega je dvoje studenata, iako je izabrano petoro studentskih predstanika. 

Izdvojeni članak

Teške optužbe studenata TTF-a, dekanica ih odbacuje i najavljuje da neće dati ostavku

Ozbiljni prekršaji

Prema podacima koje smo dobili, na sveučilištima u Splitu, Osijeku i Rijeci dva fakulteta su u ozbiljnijem prekršaju, u kojem je izabrano premalo studentskih predstavnika da bi ih u Vijeću moglo biti 15%, kako je propisano zakonom. 

Kako nam je rečeno, Studentski zbor Umjetničke akademije u Splitu broji 8 članova, a svi oni sjede u Fakultetskom vijeću koje broji ukupno 72 člana. Izabranih studentskih predstavnika tako je samo 11,11% ukupnog broja članova Vijeća, što je manje od zakonom propisanog omjera od 15%.

Drugi takav slučaj je na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku. Tamo je izabrano 9 članova Studentskog zbora, od kojih 7 sjedi u Vijeću. Fakultetsko vijeće u ovom trenutku broji 63 člana, tako da je omjer izabranih studentskih predstavnika i članova Vijeća premalih 14,28%. 

Fakultet smo pitali i koliko je članova Vijeća bilo u trenutku izbora za Studentski zbor. Da je kojim slučajem tada bilo manje članova Vijeća, 9 izabranih studentskih predstavnika mogli bi činiti 15%. 

Odgovorili su kako je u trenutku izbora bilo 61 članova Vijeća, tako da je i u trenutku izbora Studentskih predstavnika bilo manje od 15%, točnije, bilo ih je 14,74%.

Točan pregled stanja možete pogledati u tablici na ovom linku.