Na skandaloznu prezentaciju o ‘Božjim načelima’ sa ZVU-a odlučilo reagirati i Ministarstvo

Prošlog tjedna pisali smo o spornoj prezentaciji koju je na Zdravstvenom veleučilištu studentima sestrinstva poslala Marija Brdarević kao materijal za učenje. Brdarević je nositeljica kolegija Filozofija i etika u sestrinstvu, a prezentacija naziva Problem postmoderne civilizacije – propadanje braka i obitelji je sporna jer sadrži kontroverzne stavove te je bazirana na radu dekana Fakulteta filozofije i religijskih znanosti. Uprava ZVU-a se ogradila od stavova iz prezentacije koju studenti moraju naučiti, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja reklo nam je da će od veleučilišta tražiti očitovanje i provjeriti radi li se o narušenom internom sustavu osiguravanja kvalitete.

Zdravstveno veleučilište Zagreb|Foto: službena Facebook stranica ZVU-a

Ministarstvo znanosti i obrazovanja provjerit će je li na Zdravstvenom veleučilištu narušen interni sustav osiguravanja kvalitete, odgovorili su nam nastavno na slučaj o kojem smo pisali vezano za prezentaciju Marije Brdarević na studiju sestrinstva na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu.

Na ZVU-u studente podučava 'Božjim' načelima: 'Komunizam, feminizam i genderizam uništili brak i obitelj'

Na kolegiju Filozofija i etika u sestrinstvu studenti moraju učiti o Božjim načelima, propadanju tradicionalnog braka i obitelji, o tome da je “danas lakše zatražiti rastavu nego otkazati mobilnog operatera” i feminizmu, komunizmi i genderizmu kao vodećim ideologijama koje su vanjski čimbenici za uništavanje braka i obitelji. Isto tako, studenti uče da “društvo koje ne cijeni brak i obitelj nema budućnost” te da je obitelj prva stanica društva koja je nastala u Božjem planu.

Dekan Zdravstvenog veleučilišta rekao je da će s nastavnicom Brdarević obaviti razgovor te da se Uprava ograđuje od stavova, a sama Brdarević odgovorila nam je da ne vidi seksističke ni homofobne stavove u prezentaciji.

Iz Ministarstva su nam sada poručili da će od ZVU-a tražiti očitovanje, te su rekli da u slučaju kada je nedvojbeno narušen interni sustav osiguravanja kvalitete na visokim učilištima, Ministarstvo i Agencija imaju dužnost pokrenuti postupak izvanredne reakreditacije.

 – Temeljnim odredbama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju propisana je autonomija sveučilišta i akademska samouprava. Visoka su učilišta prvenstveno sama odgovorna brinuti o vlastitoj kvaliteti i promptno reagirati ukoliko se radi o ugroženoj kvaliteti ili nepravilnostima druge naravi, posebno po prigovoru vlastitih studenata. Ukoliko je nedvojbeno narušen interni sustav osiguravanja kvalitete, Ministarstvo i Agencija dužni su pokrenuti postupak izvanredne reakreditacije. Stoga će Ministarstvo znanost i obrazovanja tražiti očitovanje visokog učilišta kako bi utvrdilo radi li se o istom, odnosno o nepravilnostima ili ugroženom internom osiguravanju kvalitete nastavnih sadržaja, metoda i kompetencija nastavnika, stoji u odgovoru Ministarstva.

2 komentara

  1. Molim autora teksta: “Na ZVU-u studente podučavaju “Božjim” načelima: Konzumerizam, feminizam i genderizam uništili brak i obitelj”.

    Što u toj rečenici nije točno?
    Ne ulazeći u novokomponirane “liberalne” (protuprirodne) težnje nazovi-elita, da utječe na natalitet i poglede mladih generacija.

    Ideja je stvoriti anacionalno atomizirano društvo, u kojem će svi biti razvlašteni i ostati sluge “elitama”, koje će ih iskoristiti, a kada postanu bezkorisni odbaciti bez ikakve obveze.

    Atomizirano društvo, a već danas je vidljiv egoizam i egocentrizam, mladih ne će biti u mogućnosti suprotstaviti se “elitama” ma kakve zakone donijeli.

Odgovori