Pretraga

Na ZVU-u studente podučava ‘Božjim’ načelima: ‘Komunizam, feminizam i genderizam uništili brak i obitelj’

A- A+

Marija Brdarević studentima na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu predaje na kolegiju Filozofija i etika u sestrinstvu. Kao materijal za učenje studentima je poslala prezentaciju naziva Problem postmoderne civilizacije – propadanje braka i obitelji. Prezentacija je sporna jer sadrži kontroverzne stavove. Uprava veleučilišta ogradila se od stavova iznesenih u prezentaciji i obavijestila nas da će s profesoricom biti obavljen razgovor, a Brdarević nam je rekla da ne smatra da su stavovi u prezentaciji seksistički ili homofobni.

Zdravstveno veleučilište Zagreb|Foto: službena Facebook stranica ZVU-a

Filozofija i etika u sestrinstvu kolegij je koji Marija Brdarević predaje studentima prve godine sestrinstva. Prezentacija naziva Problem postmoderne civilizacije – propadanje braka i obitelji  koju je Brdarević poslala studentima kao materijal za učenje podudara se sa sažetkom predavanja koje je s Ivnom Kocijan održala na 17. Lošinjskim danima bioetike.
Kako nam je pojasnila sama Brdarević, prezentacija je izrađena prema radu Ivana Kopreka iz 2015. godine, Razarajući čimbenici braka i obitelji. Inače, Koprek je trenutni dekan Fakulteta filozofije i religijskih znanosti.

Obitelj kao “prva stanica društva koja je nastala u Božjem planu”

Tako studenti Zdravstvenog veleučilišta moraju učiti o propadanju tradicionalnog braka i obitelji zbog “kobne pogreške miješanja države od 1968. nadalje u intimu obitelji i braka pravnim regulativama”. O tome da je “danas lakše zatražiti rastavu nego otkazati mobilnog operatera” i feminizmu, komunizmi i genderizmu kao vodećim ideologijama koje su vanjski čimbenici za uništavanje braka i obitelji. Isto tako, studenti uče da “društvo koje ne cijeni brak i obitelj nema budućnost” te da je obitelj prva stanica društva koja je nastala u Božjem planu.

U zaključku prezentacije stoji i da “akteri razaranja braka uz medije lijepim i zavodljivim govorom (tolerancija, prava djeteta i ljudska prava) nameću prava koja i djeci i roditeljima nanose štetu, siju zlo, zbrku i kaos”.

U svojoj prezentaciji Brdarević se poziva na papu Franju i pojam “ideološka kolonizacija” pomoću kojeg objašnjava da se klasična obitelj raspada u destruktivnom ideološkom koloniziranju. Između ostalog u tom dijelu navodi Deklaraciju o pravima žena, Zakon o sporazumnoj rastavi braka, odvajanje Crkve od države te kao “zadnji udarac” navodi 1968. kada se država pravnim regulativama počela miješati u intimu obitelji i braka. To je, stoji u prezentaciji, dovelo do drastičnog ubrzanja razgradnje građanskih obiteljskih odnosa “pod izlikom poštivanja individualnih sloboda i napuštanje autoriteta božanskog prava (vjernost, heteroseksualnost, monogamija)”.

Cijelu prezentaciju možete pronaći na dnu ovog teksta.

Inače, Marija Brdarević doktorirala je 2018. na Hrvatskim studijima na temu”Stavovi medicinskih sestara o dobrovoljnoj eutanaziji u odnosu na filozofiju Petera Singera”.

Uprava Zdravstvenog veleučilišta ogradila se od ovih stavova, s profesoricom će obaviti žurni razgovor

Poslali smo upit profesorici Brdarević da bismo dobili njezin komentar.

– Studenti uglavnom biraju sami svoje teme, ali postoji i ponuđeni izbor tema (uglavnom jesu li sve biomedicinske i biotehnološke intervencije na ljudima i moralno opravdane) za usmeni i pismeni zadatak studentima, koje se obrađuju u sklopu seminarske nastave iz raznih bioetičkih kolegija na studijima ZVU-a. U takvoj ponudi nalazi se još raznih tema i tekstova, raznih autora. Činjenice koje ste izvukli iz prezentacije nikako ne smatram onakvima kako ste ih Vi nazvali (op. a seksističke i homofobne), odgovorila je ona.

S druge strane, dekan  Zdravstvenog veleučilišta, Krešimira Rotim, ogradio se od ove prezentacije.
– Ovim putem Vas obavještavamo da stavovi koji su izneseni u prezentaciji nisu službeni stavovi Zdravstvenog veleučilišta te da se od istih ograđujemo kao i da će Uprava obaviti žurni razgovor s prof. Brdarević o predmetnoj prezentaciji, napisao je dekan Rotim.

Mogli bismo izdvojiti gotovo svaku rečenicu iz prezentacije kako bismo dodatno pokazali o čemu se radi, no umjesto toga u nastavku izdvajamo sažetak s CROSBI-a u kojem je opisano spomenuto predavanje Problem postmoderne civilizacije – propadanje braka i obitelji:

Obitelj i brak postali su danas skoro pa neželjena i nemoguća misija. Kulturni i društveni razvoj ubrzano udaljava ljude jedne od drugih. Sve se čini u društvu da se sam pojam obitelji raspe i razvodni. Unutarnji čimbenici su: sebičnost, loša komunikacija, bračna nevjera, nasilje i ovisnosti. Kobna pogreška bila je miješanje države od 1968. nadalje u intimu obitelji i braka pravnim regulativama, gdje je drastično ubrzana razgradnja građanskih obiteljskih odnosa pod izlikom poštivanja individualnih sloboda. Danas je lakše zatražiti rastavu nego otkazati mobilnog operatera. Vanjski čimbenici za uništavanje braka i obitelji vodeće su tri ideologije: feminizam, komunizam i dženderizam. Autorice promišljaju o posljedicama nestanka klasične obitelji i aktualnim spolno-rodnim raspravama. Društvo koje ne cijeni brak i obitelj nema budućnosti. Čovjek ne može razoriti obitelji kao prvu stanicu društva koje je nastalo u Božjem planu, ali može uzrokovati patnju najranjivijim skupinama.
Prezentaciju možete vidjeti u nastavku, a u slučaju da se ne prikazuje ispravno, osvježite stranicu:
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [228.14 KB]

Copy link
Powered by Social Snap