Pretraga

Spojile se dvije sastavnice jednog od većih Sveučilišta: ‘Jedinstveni smo ne samo u Hrvatskoj, nego i u regiji’

A- A+

Umjetnička akademija u Osijeku i Odjel za kulturologiju okončali su postupak spajanja u Akademiju za umjetnost i kulturu (AUK) u Osijeku. Tim povodom su predstavili novi zajednički vizualni identitet iza kojeg stoji umjetnica i asistentica Akademije, Kristina Marić. Objasnili su nam pozadinu iza novog loga, a istražili smo i koje sve studijske programe izvode.

akademija umjetnosti i kulture osijek

Akademija umjetnosti i kulture u Osijeku nastala je spajanjem Umjetničke akademije i Odjela za kulturologiju | Foto: AUK

Mladi umjetnici Slavonije i šire regije, kao i oni koji to žele postati, zadnjih se petnaestak godina obrazuju na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Maturanti koje je privlačilo proučavanje kulture, kulturalnog menadžmenta, medijske kulture i knjižničarstva, s druge strane, upisivali su studij Kulturologije. On se izvodio na Odjelu za kulturologiju Sveučilišta u Osijeku. Prije nekoliko godina ove su dvije sastavnice osječkog Sveučilišta odlučile pokrenuti postupak spajanja koji je nedavno okončan – i tako je nastala Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Novonastala Akademija za umjetnost i kulturu (AUK) je umjetnički i kulturni, ali i znanstveni hub koji obrazuje stručnjake iz umjetničkog, društvenog, humanističkog područja te područja znanosti o umjetnosti. To je ono što ih čini jedinstvenima i otvorenima za različite profile studenata, istaknuli su s Akademije. Spajanje ih je potaknulo i na stvaranje novog vizualnog identiteta koji bi odražavao jedinstvenost njihove institucije.

– Novim vizualnim identitetom zaokružujemo postupak nastanka nove institucije te se predstavljamo u novom ruhu kao jedinstvena institucija ne samo u Republici Hrvatskoj nego i u široj regiji, objasnili su s Akademije.

akademija umjetnosti i kulture osijek

Akademija umjetnosti i kulture je predstavila novi vizualni identitet i time zaokružila proces spajanja | Foto: AUK

‘Vizualno rješenje je smjelo, proaktivno, odskače’

Kako bi stvorili novi vizualni identitet, AUK je organizirao natječaj. Najbolje rješenje, po izboru Povjerenstva natječaja, predložila je Kristina Marić, umjetnica i asistentica na Odsjeku za vizualnu i medijsku umjetnost pri AUK-u. Njen je koncept razradio je doc. art. Marin Balaić s Odsjeka za vizualnu i medijsku umjetnost. U obrazloženju svog odabira, Povjerenstvo je istaknulo kako su tražili smjelo i proaktivno rješenje, ono koje će odskakati, a koncept kojeg je predložila Marić zadovoljilo je te kriterije.

– Novi vizualni identitet je upravo ono čemu Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku teži, a to jest različitost shodno tome što obuhvaća šest različitih Odsjeka, svaki je individua za sebe, naglašavajući kreativnost, medijsku raznolikost, znanstveni i umjetnički pristup. Ono što ih veže jest umjetnost, znanost i napredovanje, rekli su.

S Akademije su objasnili i značenje iza novog logotipa. Osnovna boja je crvena, rekli su, jer se ona veže uz AUK od njena osnivanja. U središtu vizualnog identiteta je snop svjetla koji predstavlja uzdizanje kulture, umjetnosti i komunikacije. Osim toga, snop svjetla aludira na slovo A, početno slovo naziva institucije. Trokut je usmjeren prema gore što asocira na rast. Donja stranica trokuta je oštra i simbolizira čvrste temelje na kojima se gradi stupnjevit obrazovni put kakav i nude.

– Naglasak je na fleksibilnosti i otvorenosti te identitetu mjesta, koje njeguje fluidnost ideja i disperziju u najpozitivnijem smislu – raspršenost u kontekstu širenja i rasta, pojasnili su značenje svog novog loga s Akademije.

akademija umjetnosti i kulture osijek

Izgled novog logotipa osječke Akademije umjetnosti i kulture | Foto: AUK

Što možete studirati na AUK-u?

AUK izvodi preddiplomske, diplomske i poslijediplomske umjetničke i znanstvene studije. Jednak naglasak stavljaju na umjetničko stvaralaštvo i znanost, a cilj im je poticati izvrsnost u umjetnosti, znanosti i kulturnoj produkciji.

Na Akademiji djeluje šest odsjeka: Odsjek za glazbenu umjetnost (programi glazbene pedagogije, pjevanja), Odsjek za instrumentalne studije (programi kompozicije i teorije glazbe), Odsjek za kazališnu umjetnost (programi glume i lutkarstva), Odsjek za kreativne tehnologije (programi oblikovanja i tehnologije lutke, kostimografije i scenografije), Odsjek za kulturu, medije i menadžment (znanstveni studiji kulturalnog menadžmenta i medijske kulture) te Odsjek za vizualnu i medijsku umjetnost (programi likovne kulture i vizualnih umjetnosti).

AUK provodi i jedini poslijediplomski specijalistički studij Kreativne terapije u Hrvatskoj. U sklopu njega se izvode poslijediplomski specijalistički studijski program Art (likovne) terapije, Dramaterapije, Muzikoterapije te Terapije pokretom i plesom.

Više o mogućnostima studiranja na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku pročitajte na njihovoj web stranici.

akademija umjetnosti i kulture osijek

Novi vizualni identitet Akademije | Foto: AUK


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Akademije umjetnosti i kulture u Osijeku