Pretraga

Što je sa seksualnim predatorima na fakultetima? Nemamo pojma, institucije nam ne govore ništa

A- A+

Nekolicina suspendiranih, jedan otkaz i svega par prekinutih suradnji. To je sve što znamo o posljedicama prošlogodišnjeg vala svjedočanstava o seksualnom uznemiravanju koje su studentice doživjele na fakultetima, uglavnom od strane njihovih profesora. Pitali smo MUP i Državno odvjetništvo što je s istragom i optužnicama, a zauzvrat nismo dobili gotovo pa ništa. Za pretpostaviti je, s iznimnom sigurnošću, da deseci djelatnika prijavljenih za seksualno nasilje sada slobodno šeću hodnicima fakulteta i dolaze u kontakt sa svojim žrtvama.

meetoo pokret transparent

Ilustracija: Unsplash; Mihai Surdu

Proteklu je godinu na fakultetima diljem države obilježio val svjedočanstava – sadašnjih i bivših – studentica o seksualnom uznemiravanju koje su doživjele u akademskom okruženju. Saznali smo tako i daje rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras, predložio i počasnom titulom nagradio jednog prijavljenog profesora, iako je znao za prijavu. Doznalo se i da su neki profesori čak 13 godina nakon prijave za uznemiravanje i dalje čvrsto ustoličeni na svojim pozicijama. Neki su suspendirani, jedan je, koliko znamo, dobio otkaz, s nekoliko je prekinuta suradnja. No, logično se pitanje, sad kad smo ušli u novu godinu, postavlja – što je s ostalima? Nemamo pojma.

Nemaju novije informacije

Ako se pitate kako to mislimo, mislimo doslovno. Ministarstvo unutarnjih poslova još je u kolovozu prošle godine na upit portala srednja.hr izvijestilo o ukupno 44 djelatnika visokoškolskih ustanova u Hrvatskoj protiv kojih postoje, kako su rekli, uglavnom anonimne prijave za seksualno uznemiravanje ili diskriminaciju. Dakle, od 44 djelatnika, koliko znamo, svega je nekoliko suspendirano, jedan je dobio otkaz, a drugi se, po svemu sudeći, još uvijek šeću hodnicima fakulteta i dolaze u doticaj sa studenticama i studentima; možda čak i onima koji su ih prijavili.

Već smo izvijestili o tom bizarnom fenomenu, no koncem godine, još smo jednom poslali upit MUP-u da provjerimo u kojem su stadiju istrage protiv navedenih djelatnika fakulteta i ima li nekih novih prijava. Dobili smo isti odgovor. Konkretno, rekli su nam da nemaju nekih novih informacija, a da se za sva pitanja oko toga je li i kada će biti podignute optužnice protiv (nekih od) prijavljenih djelatnika, kontaktiramo Državno odvjetništvo (DORH).

Izdvojeni članak
policijski kombi

Pitali smo MUP što je s profesorima na faksu koje su studentice prijavile za seksualno uznemiravanje

Ne odgovaraju na upit

DORH-u smo upit poslali još 21. prosinca, a tražili smo da nam odgovore na nekoliko pitanja. U prvom redu, jesu li već podignuli optužnice protiv nekog ili svih navedenih 44-ero djelatnika fakulteta koji su prijavljeni za seksualno uznemiravanje i, ako to još nisu učinili, kada se mogu očekivati prve optužnice. Zanimalo nas je i koliko inače traje proces do podizanja optužnice u takvim i sličnim slučajevima, kao i postoje li trenutno neke prepreke zbog kojih se u spomenutim slučajevima uznemiravanja na faksu optužnice eventualno ne mogu podići.

Taj smo upit poslali na mail adresu pisarnice, posvuda na stranicama DORH-a navedene za kontakt, ali i Martini Mihordin, koja stoji kao službena glasnogovornica Državnog odvjetništva. Odgovor na naš upit koji smo poslali prije, dakle, više od dva tjedna, još uvijek nismo dobili. Kad i ako ga dobijemo objavit ćemo ga na portalu, u cijelosti.


101 PRIJAVA U POLA GODINE

Valja naglasiti da prijave poznate fakultetskim tijelima, očito, u manjem broju slučajeva završavaju i na policiji. Neke budu skroz anonimne, neke povjerenstva na faksevima odbace pa ni ne dođu do pravobraniteljice, policije i DORH-a. Najbolje u prilog toj činjenici govori da, kako otkriva Telegram, na zagrebačkom sveučilištu je u prvih šest mjeseci protekle godine došla 101 prijava protiv ukupno 73 osobe.