Pretraga

Što je sa seksualnim predatorima na fakultetima? Nemamo pojma, institucije nam ne govore ništa

A- A+

Nekolicina suspendiranih, jedan otkaz i svega par prekinutih suradnji. To je sve što znamo o posljedicama prošlogodišnjeg vala svjedočanstava o seksualnom uznemiravanju koje su studentice doživjele na fakultetima, uglavnom od strane njihovih profesora. Pitali smo MUP i Državno odvjetništvo što je s istragom i optužnicama, a zauzvrat nismo dobili gotovo pa ništa. Za pretpostaviti je, s iznimnom sigurnošću, da deseci djelatnika prijavljenih za seksualno nasilje sada slobodno šeću hodnicima fakulteta i dolaze u kontakt sa svojim žrtvama.

meetoo pokret transparent

Ilustracija: Unsplash; Mihai Surdu

Proteklu je godinu na fakultetima diljem države obilježio val svjedočanstava – sadašnjih i bivših – studentica o seksualnom uznemiravanju koje su doživjele u akademskom okruženju. Saznali smo tako i daje rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras, predložio i počasnom titulom nagradio jednog prijavljenog profesora, iako je znao za prijavu. Doznalo se i da su neki profesori čak 13 godina nakon prijave za uznemiravanje i dalje čvrsto ustoličeni na svojim pozicijama. Neki su suspendirani, jedan je, koliko znamo, dobio otkaz, s nekoliko je prekinuta suradnja. No, logično se pitanje, sad kad smo ušli u novu godinu, postavlja – što je s ostalima? Nemamo pojma.

Nemaju novije informacije

Ako se pitate kako to mislimo, mislimo doslovno. Ministarstvo unutarnjih poslova još je u kolovozu prošle godine na upit portala srednja.hr izvijestilo o ukupno 44 djelatnika visokoškolskih ustanova u Hrvatskoj protiv kojih postoje, kako su rekli, uglavnom anonimne prijave za seksualno uznemiravanje ili diskriminaciju. Dakle, od 44 djelatnika, koliko znamo, svega je nekoliko suspendirano, jedan je dobio otkaz, a drugi se, po svemu sudeći, još uvijek šeću hodnicima fakulteta i dolaze u doticaj sa studenticama i studentima; možda čak i onima koji su ih prijavili.

Već smo izvijestili o tom bizarnom fenomenu, no koncem godine, još smo jednom poslali upit MUP-u da provjerimo u kojem su stadiju istrage protiv navedenih djelatnika fakulteta i ima li nekih novih prijava. Dobili smo isti odgovor. Konkretno, rekli su nam da nemaju nekih novih informacija, a da se za sva pitanja oko toga je li i kada će biti podignute optužnice protiv (nekih od) prijavljenih djelatnika, kontaktiramo Državno odvjetništvo (DORH).

Izdvojeni članak
policija automobil kombi

Pitali smo MUP što je s profesorima na faksu koje su studentice prijavile za seksualno uznemiravanje

Ne odgovaraju na upit

DORH-u smo upit poslali još 21. prosinca, a tražili smo da nam odgovore na nekoliko pitanja. U prvom redu, jesu li već podignuli optužnice protiv nekog ili svih navedenih 44-ero djelatnika fakulteta koji su prijavljeni za seksualno uznemiravanje i, ako to još nisu učinili, kada se mogu očekivati prve optužnice. Zanimalo nas je i koliko inače traje proces do podizanja optužnice u takvim i sličnim slučajevima, kao i postoje li trenutno neke prepreke zbog kojih se u spomenutim slučajevima uznemiravanja na faksu optužnice eventualno ne mogu podići.

Taj smo upit poslali na mail adresu pisarnice, posvuda na stranicama DORH-a navedene za kontakt, ali i Martini Mihordin, koja stoji kao službena glasnogovornica Državnog odvjetništva. Odgovor na naš upit koji smo poslali prije, dakle, više od dva tjedna, još uvijek nismo dobili. Kad i ako ga dobijemo objavit ćemo ga na portalu, u cijelosti.


101 PRIJAVA U POLA GODINE

Valja naglasiti da prijave poznate fakultetskim tijelima, očito, u manjem broju slučajeva završavaju i na policiji. Neke budu skroz anonimne, neke povjerenstva na faksevima odbace pa ni ne dođu do pravobraniteljice, policije i DORH-a. Najbolje u prilog toj činjenici govori da, kako otkriva Telegram, na zagrebačkom sveučilištu je u prvih šest mjeseci protekle godine došla 101 prijava protiv ukupno 73 osobe.


 

Što je sa seksualnim predatorima na fakultetima? Nemamo pojma, institucije nam ne govore ništa
Share via
Copy link
Powered by Social Snap