Pretraga

Što je x-ica, kako se učlaniti u student servis i gdje je što u domu? SC izdao vodič za brucoše s odgovorima

A- A+

Studentski život je uzbudljiv, ali za brucoše koji tek kreću u njega i pun pitanja i nedoumica. Na mnoge od njih odgovara Vodič za brucoše koji je sastavio Studentski centar u Rijeci.

Studentsko naselje Trsat| foto: SC Rijeka

Novi studenti stigli su na fakultete i u studentske domove. Izgubljeni brucoši ovih se dana susreću s mnogim novostima. Primjerice – da bi jeli u domovima potrebna im je x-ica, ali sredstva na njoj nisu ograničena. Koje su to razine prava i kako funkcionira subvencionirana prehrana? I život u domu ne funkcionira kao onaj kod roditelja – tko čisti zajedničke prostorije, gdje se pere rublje? Također, studenti poslove obavljaju posredstvom nečega što se naziva student servis, a da bi koristili usluge najprije se u njega moraju učlaniti. Kako to obaviti? Što studenti mogu raditi kada ne uče?

Sve poviše navedeno pitanja su na koja novim riječkim studentima odgovara Vodič za brucoše, kojeg je objavio Studentski centar u Rijeci, a virtualno ga možete prolistati OVDJE.

Inače, u izradi samog priručnika sudjelovali su sami studenti, ali i zaposlenici Studentskog centra, a nastao je u sklopu Službe za organizaciju slobodnog vremena studenata. Prvo su se javljali stariji studenti s porukama podrške brucošima iz domene života u studentskom domu, a u drugoj fazi vodič je poslan brucošima koji su dali svoju povratnu informaciju o napisanom te su predložili nekoliko izmjena. U konačnici većina prijedloga je uvažena te se Vodič nadopunio tim informacijama.