Pretraga

Što nastavnici misle o svojim genZ studentima? ‘Nekad se čini da imaju manje strpljenja, ali…’

A- A+

Svaka generacija je imala svoje okolnosti i događaje koji su ih oblikovali. Na boomere je, primjerice, utjecalo odrastanje u vrijeme Hladnog rata dok je milenijalce oblikovalo rođenje Interneta. Kako se okolnosti u kojima su odrastali pripadnici generacije Z odrazile na njih? Na to je pitanje nešto teže odgovoriti, jer genZ-jevci zapravo tek odrastaju. Zato smo se obratili nastavnicima koji iz prve ruke svjedoče smjeni generacija i doznali što misle o zoomerima kao studentima.

genZ

Jesmo li zaista ovisnici o tehnologiji s rasponom pažnje u trajanju prosječnog TikTok videa? Pitali smo nastavnike za mišljenje | Foto: Pexels; cottonbro

Generacija Z, od milja zoomeri, su rođeni između 1997. i 2012. godine, a trenutno su na velikom razmeđu – neki od njih su još u školi, drugi studiraju i uživaju u prvim okusima samostalnosti, a treći već neko vrijeme rade na svojoj karijeri. Iako su njihove trenutne životne okolnosti poprilično različite, jedno je sigurno – zoomeri su prva generacija koja je odrastala uz pametne telefone, društvene mreže i ostale digitalne alate.

Na pitanje kako se na njih to odrazilo je nešto teže odgovoriti. Zbog toga smo se obratili nastavnicima, stručnjacima koji su posebno kvalificirani odgovoriti na to pitanje. Razgovarali smo s mr. sc. Branimirom Blajićem, dr. sc. Dejanom Gluvačevićem te dr. sc. Krešimirom Dabom, nastavnicima Edward Bernays University College-a na kojem se izvode studiji Komunikacija i Turizma. Oni su kroz svoju karijeru svjedočili smjeni generacija i iz prve ruke vidjeli kako se napredak tehnologije na svaku od njih odrazio.

‘Pažljivi, oprezniji i odgovorniji nego generacije prije’

Teško je generalizirati, ali zoomeri se ipak razlikuju po jednoj važnoj karakteristici, objasnio nam je nastavnik Blajić, konzultant i predavač na Odjelu za turizam te Odjelu za komunikacije. On je primijetio da zoomeri imaju dobro razvijenu sposobnost kritičkog razmišljanja i društvene promjene doživljavaju sveobuhvatnije nego prethodne generacije.

– Ta generacija posebno cijeni vrline kao što su jednakost, uključivost i poštivanje razlika. To je zato što ih, u prvom redu, obrazovanje potiče da njeguju otvorenost i fleksibilnost, rekao je nastavnik Blajić.

blajić bernays

Mr. sc. Branimir Blajić, konzultant i predavač na Odjelu za turizam te Odjelu za komunikacije | Foto: Bernays

Generacija Z jedna je od proaktivnijih, složio se nastavnik Dabo koji je i psihoterapeut te voditelj Savjetovališta za studente na Bernaysu. Puni su ideja i inovativnih zamisli koje žele pretvoriti u stvarnost, a objasnio nam je i zašto je to tako. Zoomeri su, naime, umreženi više nego generacije prije njih. Zbog toga svjedoče društvenim problemima koje prethodne generacije možda nisu niti bile svjesne. Umjesto da pasivno čekaju da ih netko drugi riješi, zoomeri se društveno i politički aktiviraju. Ekološki su osviješteni te brinu o zaštiti okoliša i bore se protiv klimatskih promjena, objasnio nam je Dabo.

– Moji su studenti pažljivi, društveno i ekonomski realističniji, oprezniji i odgovorniji u odnosu na generacije prije njih, a ono čemu teže je promjena svijeta i društva nabolje. Znaju da zahvaljujući napretku tehnologije imaju priliku da se njihov glas itekako čuje, a to iskorištavaju za širenje ravnopravnosti, tolerancije i uvažavanja, naglasio je nastavnik Dabo.

Odlično baratamo tehnologijom, ali…

Već smo se dotaknuli ključnog faktora koji zoomere čini zoomerima, ali njegov se utjecaj ne može podcijeniti – riječ je o tehnologiji. Nastavnik Gluvačević, pročelnik Odjela za komunikacije i komunikacijski stručnjak, zoomere je nazvao digitalnim urođenicima. Budući da su rođeni i odrasli s tehnologijom, ona je njihovo prirodno ‘stanište’, rekao nam je. Lako prate inovacije i trendove u svijetu te su naviknuti na to da sve informacije mogu lako pronaći u nekoliko klikova. Upravo zbog toga, nastavnik Gluvačević za njih ima i upozorenje.

– Njihova konstantna prisutnost na društvenim mrežama osigurala im je jedan drugačiji pogled na svijet s kojim se nose na inovativan i jedinstven način. Svaku informaciju koja im zatreba mogu jednostavno i brzo pronaći u bespućima online svijeta. Upravo iz toga razloga pripadnici generacije Z trebaju biti oprezniji i pažljiviji u prihvaćanju takvih informacija jer je opasnost od lažnih vijesti u digitaliziranom društvu veća nego ikada prije, istaknuo je Gluvačević.

bernays

Dr. sc. Dejan Gluvačević, pročelnik Odjela za komunikacije i komunikacijski stručnjak | Foto: Bernays

Jedna od čestih tvrdnji koje možemo čuti kada se spominju zoomeri i tehnologija jest ona o sve kraćim rasponima pažnje. Ako je vjerovati onim pesimističnijim pripadnicima starijih generacija, današnji klinci su ovisnici o mobitelima, TikTok im uništava sposobnost koncentracije, a u stanju su gejmati cijelu noć dok ih nenapisana zadaća čeka na stolu. Kako nam je Dabo objasnio, situacija je ipak nešto složenija.

Zbog TikTok-a ne možemo pratiti nastavu?

Zoomeri su naviknuti na brzu izmjenu informacija, tvrdi Dabo, i normalno im je da sve mogu naučiti putem Interneta u nekoliko klikova. S jedne strane, to znači da ponekad, naizgled, imaju manje strpljenja za procese koji traju duže i koji su vremenski zahtjevniji, kao što je, primjerice, učenje. No Dabo je istaknuo i drugu stranu te priče. Platforme koje nas naizgled samo zabavljaju zapravo nam i šire horizonte. Odlučimo li to iskoristiti u svoju korist, možemo postati bolji učenici i studenti.

– Platforme poput TikToka mladima ove generacije služe ne samo za razonodu, već i za učvršćivanje međuljudskih veza, povezivanje s istomišljenicima i upoznavanje svijeta. Zbog te urođene otvorenosti i spremnosti na upoznavanje drugih i različitih kultura, genZ-jevci su prirodno znatiželjni, a to im je odlična podloga za usvajanje novog gradiva i svih studentskih izazova, pojasnio je Dabo.

Okej, ljubav između zoomera i tehnologije je velika. Mnogi nastavnici, baš kao i naši sugovornici, to već itekako koriste kako bi se bolje povezali sa svojim studentima. Zoomeri su zahtjevni učenici, rekao nam je Dabo, uvijek žele znati više i cijene kreativno koncipirana predavanja više nego ona staromodna kojima nedostaje interakcije. Poučavanje generacije Z je uvijek osvježenje, ali i izazov, istaknuo je.

bernays

Dr. sc. Krešimir Dabo, psihoterapeut, predavač te voditelj Savjetovališta za studente na Bernaysu | Foto: Bernays

Nastavnik Gluvačević se nadovezao i objasnio kako su zbog toga na Bernaysu značajno osnažili prisutnost kolegija vezanih uz online svijet, digitalnu komunikaciju i društvene mreže. Studiji koji osluškuju želje i potrebe svojih studenata, poput Bernaysa, znaju kako njihovi studijski programi moraju biti u skladu s najnovijim tehnološkim dosezima i spoznajama iz prakse. Zoomere naprosto ne zanima zastarjela teorija kojoj ne vide svrhu.

Želimo da nam faks pomogne lansirati karijeru

GenZ-jevci su inovativni i sposobni mladi ljudi koji žele da fakultet na kojem studiraju razvija njihov poduzetnički duh, istaknuo je Blajić, dodavši kako na Bernaysu posebno njeguju upravo te njihove osobine.

– Pružamo im brojne prilike za studentske stručne prakse zahvaljujući kojima stječu konkretnu prednost na tržištu rada. Surađujemo s oko 130 tvrtki i kroz svojevrstan hub talenata i budućih stručnjaka, studente povezujemo s poslodavcima kako bi već za vrijeme studiranja dobili priliku za usvajanje praktičnih vještina i znanja, objasnio je Blajić koji nastoji, zajedno sa svojim kolegama, svojim studentima uvijek biti podrška u svladavanju izazova.

Izdvojeni članak

Kako bi izgledalo studiranje da zoomeri odlučuju o tome? Uveli bi ovih pet promjena

Na Bernaysu se izvode studiji Komunikacija i Turizma, a njihov pristup obrazovanju pokazao se kao najbolji način za svladavanje akademskih i poslovnih izazova koji stoje pred studentima. Faks po ‘guštu’ zoomera takav i mora biti, jer oni na faks gledaju kao na odskočnu dasku za daljnje profesionalno usavršavanje, objasnio je Gluvačević.

– Generacija Z prirodno cijeni samostalnost u radu, inovativnosti, briljantne ideje i poduzetan duh, stoga će od visokoobrazovnih institucija očekivati potporu u razvoju vještina koje ove karakteristike usmjeravaju prema uspješnom pronalaženju zaposlenja koje u potpunosti odgovara njihovim potrebama, rekao je.

Tražite li studij koji će slušati vaše potrebe i interese te ih uvažiti, proučite web stranicu Edward Bernays University College-a, kao i njihovih studijskih programa: studija Komunikacija i studija Turizma.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Edward Bernays University College-a