Pretraga

Strani studenti iz nepoznatog razloga skuplje plaćaju smještaj u Zagrebu

A- A+

Status studenata koji su preko Erasmusa došli pohađati zagrebačke fakultete nije u svakoj točki raznopravan statusu njihovih hrvatskih kolega. Najočitija je razlika u tome što međunarodni studenti ne mogu dobiti smještaj u nekom od domova, ako ih ne subvenconira MZOS ili ako nemaju dozvolu od Sveučilišta u Zagrebu. Ukoliko i dobiju sobu u nekom od domova, cijene se bitno razlikuju od onih za domaće studente. Zašto je to tako, točan odgovor ne znaju ni u Sveučilištu, niti u odjelu Studentskog centra za smještaj.

U posljednjih nekoliko godina broj studenata koji preko Erasmusa dolaze u Zagreb i druge hrvatske gradove naglo je porastao. U razgovoru s nekoliko studenata koji su rodnu Francusku, Španjolsku ili Njemačku zamijenili na jedan ili dva semestra glavnim gradom Hrvatske, doznali smo da većina njih stanuje u privatnom smještaju. Međutim postoji jasan razlog zašto se mnogi odlučuju za udoban iznajmljeni stan, a tek nekolicina za studentske domove.

Izdvojeni članak

Erasmus: Ovo se mijenja kad Hrvatska uđe u Europsku uniju

Ne mogu svi strani studenti dobiti dom

Hrvati koji odu na razmjenu u neki njemački grad preko Erasmusa smještaj u studentskim domovima plaćaju po istoj cijeni kao i Nijemci, Bugari ili neki treći narod. No u Zagrebu nije isti slučaj. Naime, da bi međunarodni student uopće dobio mogućnost boravljenja u SD Stjepana Radića ili Cvjetnom naselju, moraju prethodno potpisati ugovor s MZOS-om ili Sveučilištem u Zagrebu.

– Smještaj u zagrebačkim studentskim domovima mogu dobiti strani studenti koje subvencionira MZOS, ili studenti koji su došli u ovaj grad preko Erasmusa pa su potpisali ugovor sa Sveučilištem. U protivnom oni uopće ne mogu boraviti u domovima, objasnila je iz SC-a pomoćnica ravnatelja za smještaj Ružica Rajšić.

Izdvojeni članak

Zagreb dobio novi studentski dom

Nije bitno otkud odlaze, nego pod čijim su okriljem

Međutim, cijene studentskih soba za strane studente samo u jednom slučaju su jednake navedenima u cjeniku stanovanja u studentskim domovima, koji je objavljen na internetskoj stranici Studentskog centra u Zagrebu. – Samo ako MZOS subvencionira međunarodne studente, isti plaćaju smještaj po cijeni koja je predviđena i za domaće studente, istaknula je pomoćnica ravnatelja za smještaj.

Dodala je da program razmjene Erasmus nadgleda Sveučilište, stoga ono i određuje koji mjesečni iznos treba izdvojiti student koji putem potonjega dođe studirati u Zagreb. Rajšić je tako navela da u tom slučaju strani studenti plaćaju jednokrevetnu sobu na Cvjetnom naselju 1 460 kuna, a dvokrevetnu 730 kuna. No hrvatski studenti, pak, mjesečno za jednokrevetnu sobu izdvajaju 400, a za dvokrevetnu 300 kuna.

Izdvojeni članak

Pismo razočaranog studenta: U domu na Savi netko vrši veliku nuždu u tuš kabinu

SC i Sveučilište neusklađeni

– Određivanje cijene smješta u studentskim domovima za studente u međunarodnoj razmjeni nije u ingerenciji Sveučilišta, nego Studentskog centra, odgovor je koji smo dobili od Sveučilišta čime su pobili riječi pomoćnice ravnatelja za smještaj.

Ružica Rajšić je, pak, istaknula kako se ta odluka donijela prije nekoliko godina sukladno dogovoru SC-a i Sveučilišta, no kako ne zna na čiju inicijativu kao ni točnu godinu u kojoj je odluka donesena. – Sveučilšte sugerira i da tražimo od stranih studenata polog jer se ne čuva inventar i da bi se cijene morale i više povisiti, objasnila je. Također nadodaje kako se stranim studentima nude samo smještaji prve i druge kategorije u domovima na Savi i Cvjetnom naselju.

Cjenik međunarodne razmjene