Pretraga

Studenti najavili prosvjed u jednom našem sveučilišnom gradu jer se ugrožava njihovo pravo na obrazovanje

A- A+

Studenti preddiplomskog studija socijalnog rada s Pravnog fakulteta u Osijeku nezadovoljni su dosadašnjim razvojem tog studija i zabrinuti su za budućnost studenata socijalnog rada u okviru Sveučilišta J.J. Strossmayera Osijek. Od osnutka studija najavljeno je i osnivanje diplomskog studija na kojem bi po završetku preddiplomskog studija studenti mogli nastaviti školovanje, no po tom pitanju ništa se ne događa te od nadležnih ne dobivaju odgovore. Zato su za sutra organizirali mirni prosvjed ispred Rektorata. V.d. dekana rekao nam je da mu je drago da su studenti aktivni te je objasnio u čemu je problem s pokretanjem diplomskog studija.

Foto: www.unios.hr

Studente socijalnog rada u Osijeku brine pitanje otvaranja diplomskog studija socijalnog rada koje je najavljeno još od osnutka studija socijalnog rada. U nadi da će se napokon otvoriti pitanje budućnosti Studija, studenti organiziraju prosvjed studenata Socijalnog rada. Prosvjed će se održati u srijedu, 18. prosinca ispred Rektorata (Trg. sv. Trojstva) u 9:30, kada je najavljena sjednica Senata.

Sljedeće akademske godine morat će napustiti Sveučilište u Osijeku iako je diplomski studij bio obećan

– Bez obzira na obećanja u protekle tri godine, mi se susrećemo sa saznanjem da do osnivanja istoga najvjerojatnije neće doći, a ono što ne želimo prihvatiti su informacije iz kuloara već jasne i konkretne odgovore. Do danas nismo od nikoga dobili konkretne odgovore za budućnost, nego diplomatsko prebacivanje nadležnosti.  Upiti su poslani na nekoliko adresa; rektoratu osječkog sveučilišta, rektoru Sveučilišta, prof. dr. sc. Vladi Gubercu, upravi Pravnog fakulteta u Osijeku, Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Županijskom uredu Osječko-baranjske županije, gradu Osijeku, gradonačelniku grada Osijeka, Ivanu Vrkiću, zamjenici gradonačelnika Žani Gamoš te tadašnjoj dekanici Pravnog fakulteta Osijek, prof. dr. sc. Renati Perić. Umorni od traženja rješenja i nekoga da nam pomogne dobivamo jedino odbijanja i prebacivanja odgovornosti s jednog na drugog. Pokušavajući dobiti ikakav odgovor pa makar i trunku nade, mi samo gubimo vrijeme koje će usporiti razvoj diplomskog studija za koji imamo još mjesec dana, pišu u svojem priopćenju studenti.

Izdvojeni članak
korupcija

Profesori s Prava nepravomoćno osuđeni na zatvor jer su primali mito za puštanje studenata na ispitima

Kako navode, suočeni su s činjenicom da bi studenti koji su trenutno na trećoj godini, sljedeće akademske godine prema svemu sudeći trebali napustiti Sveučilište u Osijeku i uputiti se studirati Socijalni rad u Zagrebu, Orašju ili Sloveniji, a nakon toga i sve sljedeće generacije ukoliko se nešto ne promjeni.

Socijalnih radnika nedostaje, a prvostupnici se ne mogu zaposliti u državnim institucijama

– Socijalnih radnika u Republici Hrvatskoj ima premalo, prema standardima Europske Unije čak 2.000 manje nego što je potrebno. Studij Socijalnog rada je upisan u strategiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera već dvadeset godina. Suočeni smo s brojnim izazovima poput iseljavanja mladih i sve većeg siromaštva, a iako ovo nisu problemi koji su izraženi samo u područjima Slavonije, Baranje i Srijema već gotovo cijele Hrvatske, istraživanja pokazuju kako je nedostatak stručnog kadra na ovom području velik. Upravo to je i jedan od razloga osnivanja studija, navode studenti.

Preddiplomski studij je osnovan 2017./2018. akademske godine, prva generacija prvostupnika/ica socijalnog rada s istog izlazi ove akademske godine. Jedan od velikih problema je činjenica da prvostupnici/ce socijalnog rada ne mogu biti zaposleni u državnim institucijama, već samo u nevladinim organizacijama koje se također suočavaju s različitim financijskim problemima.

– Koristimo svoje demokratsko pravo na javno okupljanje, a sve s ciljem ukazivanja na netransparentnost i nelogičnost pri daljnjem razvoju studija koje itekako ima utjecaj na studente čime se ugrožava naše PRAVO NA OBRAZOVANJE!, zaključuju studenti u priopćenju.

V.d. dekana podupire pokretanje diplomskog studija, ali objašnjava u čemu je problem

Tunjica Petrašević, koji je postao v.d. dekana Pravnog fakulteta Osijek 9. prosinca ove godine, odgovorio je na naša pitanja vezana uz ovaj prosvjed. Rekao je da mu je drago što imaju aktivne studente koji se bore za svoja prava i da na Fakultetu njeguju slobodan duh i izričaj. Objasnio je da su održana dva sastanka na temu pokretanja diplomskog studija i naveo probleme s kojima se susreću.

– Ipak smatram da nema potrebe za ovim prosvjedom jer su jučer i danas održana dva sastanka sa studentima socijalnog rada. Današnjem sastanku je nazočio i rektor Sveučilišta u Osijeku prof.dr.sc. Vlado Guberac. Na sastancima sam iskazao potporu pokretanju diplomskog studija socijalnog rada i obećao poduzeti konkretne korake. Međutim, polazeći od činjenice da su na Pravnom fakultetu Osijek evidentne poteškoće kadrovske prirode vezane uz izvođenje nastave i na preddiplomskom sveučilišnom studiju Socijalnog rada obzirom da nemamo dostatne vlastite kadrove odnosno nastavnike u znanstveno-nastavnom zvanju iz područja socijalnog rada, kao i jednim dijelom iz područja psihologije, sa navedenim problemom se susrećemo i kod pokretanja diplomskog studija Socijalnog rada. Taj problem nastojimo otkloniti, rekao nam je Petrašević.