Pretraga

Zbog pritiska javnosti, Vlada donosi novi Pravilnik o porezu za studentsku zaradu

A- A+

Nakon bure u javnosti da će studenti plaćati porez nakon što prijeđu limit od 15 tisuća kuna, Vlada je važeći Pravilnik odlučila izmijeniti. Prema novom kojeg obećavaju donijeti u roku od 90 dana, studentima će se prihodi obračunavati na mjesečnoj, umjesto kako stoji u postojećem, na godišnjoj razini. Rupu u važećem Pravilniku vladajući su nazvali ‘komunikacijskom greškom’.

Screenshot: YouTube; SBTV – BrodPortal

Jučer je u javnosti izazvao buru novi Pravilnik i Zakon o porezu na dohodak. U starom je Zakonu striktno stajalo kako zarada studenta ne smije prelaziti iznos veći od 50 tisuća kuna godišnje, inače plaća porez. Novim Zakonom iznos nije striktno određen te stoji sljedeće:

– Porez na dohodak ne plaća se na: 6. primitke učenika i studenata na redovitom školovanju za rad preko učeničkih i studentskih udruga, po posebnim propisima, a do propisanog iznosa, piše u Zakonu.

Izdvojeni članak

Državni udar na studente: Za zaradu iznad 15 tisuća kuna godišnje, plaćate porez!

Zbog ‘greške u komunikaciji’ radi se novi Pravilnik

Jedini propisani iznos od studentske i učeničke zarade posredstvom servisa zabilježen je u novom Pravilniku i stoji kako je on 15 tisuća kuna godišnje.
Kako su Pravilnici podložni čestim promjenama, nakon burne reakcija studenata i javnosti, Vlada je odlučila promijeniti i ovaj, a iznos će se, tvrde, obračunavati na mjesečnoj razini. Nastalu situaciju proglasili su ‘greškom u komunikaciji’.

– Napominjemo da su objavljenim Pravilnikom o porezu na dohodak (Narodne novine 01/2017) obuhvaćene razrade samo nužnih odredbi Zakona o porezu na dohodak dok će detaljna razrada odredbi navedenog Zakona biti propisana novim Pravilnikom o porezu na dohodak koji je u izradi i bit će donesen u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu Zakona, stoji u priopćenju Vlade.

Predsjednik Vlade, Andrej Plenković, putem službenih je društvenih mreža Vlade poručio kako će se sljedeći tjedan sastati sa studentskim predstavnicima, a sve u svrhu pronalaska povoljnog rješenja za nastali problem.

– Naći ćemo rješenje koje će zadovoljiti studente i spriječiti bilo kakvo pogoršanje njihova položaja. Sjest ćemo s predstavnicima studenata, obećaje Plenković.

Novi obračun na mjesečnoj razini

Važećim Pravilnikom propisan je iznos studentske zarade na godišnjoj razini, ali će se ona po novom obračunavati mjesečno, objašnjava Vlada.

– Ukoliko ukupni godišnji primici učenika i studenata ne prelaze iznos od 60.600,00 kuna sav eventualno plaćeni porez i prirez na dohodak prilikom isplata primitaka iznad 5.050,00 kuna mjesečno bit će im vraćen nakon godišnjeg obračuna, objašnjava Vlada.

Na priloženoj fotografiji možete vidjeti stari Zakon o porezu na dohodak u kojemu jasno piše iznos zarade na godišnjoj razini. Druga fotografija prikazuje novi Zakon i Pravilnik u kojemu je limit za oporezivanje stipendija izražen mjesečno, a studentska zarada godišnje, što bi, prema najnovijem obećanju Vlade sada trebalo biti izmijenjeno.

Usporedba novog i starog Zakona te razlika u trenutnom obračunu stipendija i zarade putem servisa (za uvećanje desni klik->pogledaj sliku)

HDZ u kampanji obećavao da neće biti gubitaka olakšice do 50 tisuća kuna

Novim zakonom studenti prestaju biti porezna olakšica roditeljima nakon godišnje zarade od 15 tisuća kuna, umjesto dosadašnjih 13 tisuća. HDZ je još tijekom kampanje obećavao, ukoliko dođu na vlast, da se nikakve olakšice neće gubiti prije prelaska limita od 50 tisuća kuna.

– Promijenit ćemo porezne granice te ćete moći zaraditi do 50 000 kuna godišnje bez straha od ikakvih dodatnih poreza, tj.gubitka olakšica. A Studentski centri će novac koji zarade morati uložiti u studentski standard, obećavao je HDZ.

Ipak, olakšica će se gubiti prekoračenjem limita od 15 tisuća kuna, a ne 50 tisuća, ali danas se HDZ svog obećanja ne sjeća, već je zadovoljan trenutnim.

– Kao Mladež Hrvatske demokratske zajednice zadovoljni smo trenutnim povećanjem prava studenata te izražavamo podršku svim mjerama koje unaprjeđuju standard mladih. Zajednički cilj svih dionika u društvu mora biti povećanje aktivne participacije mladih na tržištu rada kako bi se zaustavilo iseljavanje, napisao je na Facebooku Josip Bilaver, predsjednik mladeži HDZ-a.