Pretraga

Studenti nisu zaboravili na problem zdravstvenog osiguranja: Žele besplatno liječenje svima s redovitim statusom

A- A+

Prošlo je više od godinu dana otkakao je na snazi odluka kojom redoviti studenti nakon osam godina studiranja gube pravo na besplatno zdravstveno osiguranje preko fakulteta. Iako to nije po volji većine, do promjene nije došlo. Upitali smo predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Matu Damića do kud su došli u komunikaciji s MZOS-om i Ministarstvom zdravlja kao i jesu li se pomaknuli s mrtve točke pri rješavanju problema definiranja spornih osam godina studija koliko vrijedi besplatno zdravstveno osiguranje.

Foto: Srednja.hr

Prije nešto više od godinu dana studentska populacija je javno iskazala negodovanje zbog promjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju prema kojoj su redoviti studenti stariji od 26 godina trebali ostati bez prava na besplatno liječenje. Nakon uloženog truda studentskih predstavnika na sveučilišnoj i državnoj razini, umjesto navedene dobne granice, Ministarstvo zdravlja donijelo je odluku da preko fakulteta mogu biti osigurani svi redoviti studenti u razdoblju od osam godina otkako su upisali studij. Međutim, studenti nisu bili zadovoljni ni tom mjerom jer je definicija osam godina ostala visiti u zraku.

Prošlo je preko godinu dana. Promijenili su se ministri obrazovanja i zdravlja, a studentski predstavnici još uvijek nisu istjerali mak na konac, odnosno dobili odgovor na svoj zahtjev da se studentima omogući besplatno liječenje sve dok imaju redoviti status na fakultetima.

Izdvojeni članak

Inicijativa ‘Zdravstveno svima’ ne odustaje: Ograničenje od osam godina je neprihvatljivo

‘Službeni odgovor nismo dobili, ali ne odustajemo’

– Iz Ministarstva još nismo dobili službeni odgovor po pitanju roka do kad redoviti studenti imaju pravo na besplatno zdravstveno osiguranje, no nismo odustali. Do izmjene problema i burne reakcije studenata je došlo zbog toga što po novom Zakonu proizlazi da redoviti status studenata proizlazi iz toga koliko dugo imaju pravo na zdravstveno osiguranje što je apsurdno. Mjera kojom su ministri pokušali riješiti problem jest tih osam godina, no s tim nismo bili zadovoljni, rekao nam je Mate Damić, predsjednik Hrvatskog studentskog zbora te Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Nastavio je kako od Ministarstva zdravlja traže da pravo na besplatno liječenje imaju svi studenti dok imaju redoviti status kao i da na tome Zbor još uvijek radi.

Izdvojeni članak

Redoviti studenti i učenici više ne moraju donositi potvrde o statusu za zdravstveno osiguranje

Treba nove ministre upoznati s problemom

Damić je istaknuo i da je problem u tome što nisu na svim fakultetima sređeni registri pa još uvijek postoji zbrka nastala zbog prelaska na Bolonjski proces. Kako kaže, ni do danas se na nekim sastavnicama hrvatskih sveučilišta ne zna tko su redoviti studenti, tko je studirao po starom programu pa prešao na Bolonju i slično.

Do sastanka studenata s tadašnjim ministrom zdravlja na kojemu bi raspravljali oko kriterija za pravo na ostvarivanje besplatnog zdravstvenog osiguranja kojeg su zatražili još u listopadu 2013. nikada nije došlo. – Zbog problema u komunikaciji MZOS-a i Ministarstva zdravlja nismo se uspjeli sastati s tadašnjim ministrom Rajkom Ostojićem. No u posljednjih godinu dana došlo je do smjene oba ministra tako da se sad trebaju upoznati s tim problemom novi ljudi što nije kratkotrajan proces, otkrio nam je Mate Damić.

Hoće li novi ministar obrazovanja Vedran Mornar i ministar zdravlja Siniša Varga bolje komunicirati te pokazati više razumijevanja za studente oko zdravstvenog osiguranja doznat ćemo u nešto više od godinu dana koliko im je ostalo do kraja mandata.