Pretraga

Redoviti studenti i učenici više ne moraju donositi potvrde o statusu za zdravstveno osiguranje

A- A+

Redoviti studenti i učenici više neće morati svake godine donositi na Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje potvrde s fakulteta ili iz škola o svom statusu. Radi se o sporazumu između eMatice, MZOS-a i HZZO-a slijedom kojega je potonji preuzeo podatke o redovnim učenicima i studentima koji su upisani u akademsku godinu 2014/2015. putem web servis.

Prema priopćenju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, redoviti studenti i učenici više neće morati svake godine donositi potvrde o svom statusu kako bi produžili zdravstveno osiguranje. Zahvaljujući sporazumu s eMaticom i MZOS-om, Zavod je putem web servisa preuzeo podatke o redovnim učenicima i studentima koji su upisani u akademsku godinu 2014/2015. pa potvrde više nisu potrebne.

Izdvojeni članak

Inicijativa ‘Zdravstveno svima’ ne odustaje: Ograničenje od osam godina je neprihvatljivo

Na temelju dostavljenih podataka HZZO će provesti prijavu za sve osobe kod kojih se može utvrditi status u obveznom zdravstvenom osiguranju po osnovi redovnog školovanja i studiranja. Ovakva praksa uvelike će smanjiti gužve na podružnicama Zavoda gdje redovni studenti još uvijek osobno dolaze regulirati svoj status.

Podaci o osobama koje su osigurane po nekim drugim osnovama poslat će se regionalnim uredima i područnim službama HZZO-a koji će potom pozvati osiguranike i obavijestiti ih po kojoj osnovi mogu steći status u obveznom zdravstvenom osiguranju.

Svi koji žele svoj status mogu provjeriti ovdje, ili osobnim dolaskom na neku od lokacija HZZO-a.

U slučaju da redoviti učenici i studenti misle da im status u obveznom zdravstveno osiguranju nije valjano utvrđen, tada mogu s potvrdom o redovnom školovanju ili studiranju i potvrdom o prebivalištu doći na neku od lokacija HZZO-a i regulirati svoj status.