Pretraga

Inicijativa ‘Zdravstveno svima’ ne odustaje: Ograničenje od osam godina je neprihvatljivo

A- A+

Vladina odluka o izmjeni Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, po kojoj bi redovni studenti nakon osam godina studija morali plaćati liječenje, nije zadovoljila sve studente. Iako su se članovi Hrvatskog studentskog zbora i ministar zdravlja Rajko Ostojić vodili mišlju da će tu odluku objeručke prihvatiti cijela studentska populacija, do toga nije došlo. Inicijativa ‘Zdravstveno svima’ smatra da je ograničavanje prava na zdravstveno osiguranje redovnih studenata na bilo koji način apsolutno neprihvatljivo, stoga su danas u 12 sati u Petrovoj bolnici održali akciju dobrovoljnog davanja krvi. Nakon akcije su održali konferenciju za novinare na kojoj su iznijeli svoje zahtjeve među kojima se ističe onaj da svi redovni studenti, bez iznimke, i dalje imaju pravo na javno financirano zdravstveno osiguranje.

Foto: privatna arhiva (Delegati inicijative ‘Zdravstveno svima’)

Studenti nezadovoljni Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju, kao i nedavnom izmjenom istoga po kojoj pravo na besplatno liječenje gube redovni studenti nakon osam godina, okupili su se u inicijativu ‘Zdravstveno svima‘ te su danas u podne u Petrovoj bolnici u Zagrebu proveli prvu akciju darivanja krvi. Na taj su način dali podršku kolegama koji su ostali bez prava na javno financirano obvezno zdravstveno osiguranje, nakon čega su predstavnicima medija iznijeli svoje zahtjeve navedene u otvorenom pismu.

Izdvojeni članak

Studentima iznad 26 dosta diskriminacije: Žele besplatno zdravstveno te da ne budu zadnja rupa na svirali


Sama bolonja onemogućuje 'vječno studiranje'

– Prema aktualnom sustavu studiranja studentska su prava već uvelike ograničena i nemoguće je ‘vječno studirati’, zbog čega se izdvajanje prava na zdravstveno osiguranje iz osnovnih studentskih prava ne može opravdavati pokušajem da se na taj način skrati vrijeme studiranja, argumentirali su u otvorenom pismu.

Redovni studenti su i dalje ugrožena društvena skupina

– Svi studenti stariji od 26 godina prvom su verzijom zakona lišeni besplatnog zdravstvenog osiguranja, što se pokušalo opravdati idejom skraćivanja vremena studiranja. Ova je odluka promijenjena u jednako tako proizvoljnu odredbu da studenti nakon osme godine studiranja gube pravo na zdravstveno osiguranje, obrazložili su na današnjoj konferenciji delegati Inicijative zašto i ustraju na tome da svi redovni studenti i dalje imaju pravo na javno financirano zdravstveno osiguranje.

Prema mišljenju Inicijative, ograničavanje prava na zdravstveno osiguranje redovnih studenata apsolutno je neprihvatljivo. Ističu da je uvođenje proizvoljnih osnova po kojima se ograničavaju prava studenata samo prvi korak k uskraćivanju socijalnih prava različitim društvenim skupinama, kao što je to već slučaj s umirovljenicima koji više ne ostvaruju pravo na besplatno dopunsko osiguranje.

– Redovni studenti pritom čine osobito ugroženu društvenu skupinu jer se zbog svog statusa ne mogu prijaviti na burzu, a gubitkom zdravstvenog osiguranja više ne mogu niti raditi preko Studentskog servisa. Budući da spadaju u društvenu skupinu bez vlastitih stalnih prihoda, izravno ovise o tuđoj pomoći, prije svega o svojim obiteljima već pogođenima općim padom socijalnog standarda, izložili su delegati na današnjoj konferenciji.

S ’26 plus’ loptica prebačena na ograničenje od osam godina

– Na darivanju krvi se okupilo pedesetak studenata od kojih, nažalost, skoro trećina nije mogla dati krv, odgovorili su nam iz Inicijative.

Izdvojeni članak

Studentski zbor o zdravstvenom osiguranju: Osam godina je prihvatljivo, ali će tražiti povrat novca

Tvrde da su u medije tek sada istupili jer smo se oformili u utorak 22. listopada, kao i zbog toga što smatraju da Vlada treba prihvatiti njihove zahtjeve jer je aktualni prijedlog jednako diskriminatoran kao i važeći Zakon o ukidanju javno financranog osnovnog zdravstvenog osiguranja za studente iznad 26 godina starosti.

– Proizvoljni kriteriji prema kojima se diskriminira studente samo su početna točka ograničavanja socijalnih prava na svim razinama društva i u svim društvenim skupinama, zbog čega pozivamo i ostale građane na solidarnost u borbi za osnovna socijalna prava. Zahtijevamo od Vlade Republike Hrvatske da zaštiti i očuva javno zdravstvo i visoko školstvo kao javna dobra, riječi su kojima su zaključili otvoreno pismo upućeno medijima.

Također treba istaknuti da se inicijativa ‘Zdravstveno svima’ sastaje svaka dva dana i budno prati događaje oko novih izmjena i izglasavanja Zakona. Planiraju provesti različite akcije koje će se ticati reakcija na Zakon i informiranje javnosti o ovome problemu.