Pretraga

Studenti zdravstvenih fakulteta masovno će napuštati državu zbog stažiranja

A- A+

Pripravnički staž još uvijek je bolna točka o kojoj studenti završnih godina zdravstvenih fakulteta danonoćno razmišljaju. Naime, radi se o generaciji koja će uskoro diplomirati, ali već unaprijed znaju da neće dobiti mjesto stažista, samim tim ni položiti stručni ispit te se zaposliti, pa im je jedina šansa napustiti Hrvatsku. Profesori na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu upozoravaju kako će stažiranje upravo biti glavni razlog zbog kojega će narednih godina žaliti za ovogodišnjim diplomantima koji će masovno napuštati zemlju.

Screenshot YouTube

Ovogodišnja generacija diplomanata na zdravstvenim fakultetima nalazi se u problemima zbog pripravničkog staža. Za sada u Hrvatskoj vrijedi Pravilnik o pripravničkom stažu zdravstvenih radnika prema kojemu medicinske sestre, terapeuti, laboranti ili radiolozi za 1 400 kuna godinu dana rade puno radno vrijeme nakon čega polažu struči ispit i tek onda mogu tražiti stalan posao. Međutim, natječaja za stažiranje je sve manje, zbog čega studenti završnih godina navedenih smjerova već unaprijed znaju kako nemaju priliku za odrađivanje pripravničkog ili polaganje stručnog ispita.

Izdvojeni članak

Država studente zdravstvenih fakulteta ‘osudila’ na višegodišnju nezaposlenost

Profesori upozoravaju na potencijalni gubitak zdravstvenog kadra

Zanimanje primjerice medicinske sestre je među traženijim, no država nema novca financirati njihov staž. Budući da su laboranti ili medicinske setre traženi i u zemljama članicama EU gdje im se nude bolji uvijeti, većina ih razmišlja o napuštanju Hrvatske.

Zoran Živković je profesor transfuzijske medicine na ZVU, ali i voditelj odjela na KB Dubrava te je svojim studentima izrazio zabrinutost zbog trenutnog stanja u zdravstvu.

– Žalosno je da većina mladih odlazi iz Hrvatske, a njihov broj će se naglo povećati nakon ulaska u EU. Inženjera laboratorijske dijagnostike fali svugdje pa tako i u KB Dubravi, no kod nas već godinama nije bilo niti jednog stažista. U članicama EU bolnice će vas primiti kao pripravnike za 75 posto od ukupne plaće, a nakon godinu dana vas zadržati po punoj plaći, a i njima fali tog kadra, riječi su koje je Živković uputio svojim studentima koji će ove akademske godine diplomirati.

Izdvojeni članak

Garancija za mlade: Mrsić obećava poslove u roku od pola godine, mladi mu ne vjeruju

Novim natječajima priliku dobivaju prethodne generacije

Ako se natječaji za stažiranje raspišu, prednost imaju prethodne generacije koje još nisu uspjele odraditi pripravnički, zbog čega je ovogodišnja generacija unaprijed osuđena na nezaposlenost bar u sljedećih godinu dana.

– Naravno da planiram ići vani jer što bi tu u Hrvatskoj radila za minimum minumuma, dok bi u nekoj europskoj zemlji imala mogućnost i puno bolju poziciju, koja je  također i cijenjenija te puno više plaćena, istaknula je studentica treće godine laboratorijske dijagnostike na ZVU Andrea Arežina. Dodala je kako je mala šansa da joj se pruž prilika i za tih 1 400 kuna te kako o odlasku razmišlja veliki broj njenih kolega koji također ove akademske godine trebaju studij privesti kraju.

Profesor transfuzijske medicine, osim što je upoznao studente s mogućnostima u inozemstvu, istaknuo je na svojim praktikantima kako će u skoroj budućnosti hrvatske bolnice žaliti za izgubljenim mladim ljudima o kojima trenutno ne vode brigu i puštaju ih da napuštaju državu.