Pretraga

Studentica osmislila osmosmjerku o koroni: Možete li je riješiti?

A- A+

Magda Karavanić, studentica povijesti i muzeologije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, u slobodno vrijeme bavi se izradom osmosmjerki. Odlučila se našaliti i s trenutnom situacijom pa je osmislila osmosmjerku o pandemiji koronavirusa.

www.mentalfloss.com

Karantena, stožer, kašalj, test, Kina, virologija… Pojmovi su to koje možemo povezati s aktualnom epidemijom. Čujemo ih svaki dan, a studentica Magda Karavanić, iskoristila ih je i za osmosmjerku.

– Ovu osmosmjerku odlučila sam napraviti kao šaljivu stranu trenutne situacije, a s obzirom na to da nema predavanja na faksu pa imam više vremena, pojašnjava ova studentica povijesti i muzeologije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

Sve je krenulo slučajno

Priča nam kako je te osmosmjerke počela raditi sasvim slučajno.

Izdvojeni članak

[ZADATAK DANA] Za ljubitelje kemije i križaljki: Koji element se krije iza određenog simbola?

– Rješavala sam ih prije u onim enigmatskim časopisima i učinilo mi se da bih i ja mogla napraviti koju. Krenulo je zapravo iz znatiželje. I, nakon prve uspješne koju sam dala ukućanima da rješavaju, shvatila sam da mi ide, prepričava Karavanić.

I tako, kad bi joj palo na pamet i kad bi imala vremena sam napravila neku.

– Ovisno o veličini, za jednu mi otprilike treba između pola sata i sat i pol. Uvijek su tematske jer mi je to više fora, nego da bezveze bacam neke pojmove, kaže.

‘Uvijek se nešto nađe’

Prepričava nam uz smijeh kako je, kad je krenula doping afera s Rusima i kad su im zabranili nastup na zadnjim Olimpijskim igrama, napravila osmosmjerku na temu sporta, čije je konačno rješenje je bio doping.

– Uvijek se nađe nešto. Osmosmjerke radim čisto iz gušta, jer to volim. Rješavaju ih moji ukućani i prijatelji kojima dam i uvijek budu pozitivne reakcije, zaključuje Magda.

Njezinu najnoviju osmosmjerku, u ovo vrijeme kada se preporučuje ostanak kod kuće, možete (pokušati) riješiti i vi.

Ako vam se dokument ne učitava osvježite stranicu.


U našem prvom podcastu ugostili smo profesoricu Natašu Jokić-Begić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Tema je bila psihičko zdravlje u doba korone.

Pojasnila je i zašto je važno da vas roditelji puste spavati:

… kao i zašto je važno održavati rutinu za vrijeme samoizolacije!