Pretraga

Od studentice Tese možemo puno naučiti: Ima točno zacrtan cilj i razrađen plan za svoju karijeru

A- A+

U Hrvatskoj trenutno postoji preko 150.000 studenata, na brojnim studijima i područjima. Ima ih različitih, obzirom na stručna područja u kojima se obrazuju, ali i s više ili manje jasnim planom razvoja karijere nakon studija. Tesa je studentica studija Međunarodno poslovanje na RIT Croatia, trenutno zaposlena i s jasnim planom za budućnost – želi nastaviti obiteljski biznis i podići ga na višu razinu. Kako bi to ostvarila, shvatila je da joj je potreban širok spektar vještina te kako na tome treba ustrajno raditi. Nakon četiri godine studija matematike odlučila je promijeniti faks i krenuti u nekom potpuno drugom smjeru. Ovo je njezina priča.

tesa rit croatia

Tesa je studentica koja zna što želi i kako će to postići. | foto: privatna arhiva

U studentskom svijetu nije česta pojava da netko ima jasno iskristaliziranu sliku sebe nakon studija. Zato nam je Tesa i zapela za oko, kao studentica koja jasno zna što želi i koja je bila spremna napraviti jači zaokret u svom razvoju kako bi stigla tamo gdje je naumila.

– Već dugi niz godina tijekom ljeta radim u obiteljskoj firmi koja se bavi vodenim sportovima te sam oduvijek željela nastaviti taj posao jer je to ono što volim, što potiče moju kreativnost i sportski duh. Kako bih mogla biti ‘sam svoj šef’ potrebno mi je upravo znanje International Businessa za realizaciju mojih poslovnih planova i ideja, uvela nas je u priču o svom životnom putu Tesa Hundić, studentica studija Međunarodno poslovanje na RIT Croatia u Zagrebu.

Obrazovni zaokret

No, Tesina studentska priča nije započela tu gdje je sada. Nakon gimnazije u Zagrebu odlučila je upisati studij matematike jer ju je to zanimalo. Na ovom studiju se zadržala četiri godine, a onda je shvatila da joj treba promjena jer od studija nije dobivala ono što je željela.

– Iako sam stekla veliko znanje u matematici, osjećala sam potrebu za praktičnom primjernom znanja, stjecanjem radnog iskustva, razvojem komunikacijskih vještina, networkingom, upoznavanjem ljudi iz različitih dijelova svijeta koji dijele slične interese sa mnom. Upravo takva prilika pružila mi se na RIT Croatia, otkrila nam je Tesa razloge svojeg obrazovnog zaokreta.

Studiji na RIT Croatia

RIT Croatia dio je američkog sveučilišta RIT, s kampusima u Dubrovniku i Zagrebu. Od programa na preddiplomskoj razini moguće je upisati Menadžment u turizmu, hotelijerstvu i uslužnim djelatnostimaMeđunarodno poslovanje te Informacijske tehnologije. Svi studijski programi usklađeni su s onima u SAD-u, a po završetku studenti dobivaju hrvatsku i američku diplomu. Upisi su u tijeku, a prijaviti se možete putem obrasca

Studenti RIT Croatia imaju jedinstvenu priliku za proširiti vidike i izvan područja struke za koju su upisali studij. Odnosno, to što je netko upisao Međunarodno poslovanje na RIT Croatia, ne sprječava ga da usavrši i vještine programiranja. Točno to je slučaj s Tesom.

Širenje vidika

Premda je studentica studija Međunarodno poslovanje, sluša i nekoliko kolegija iz područja Informacijskih tehnologija.

– Uz sve što International Business smjer nudi, IT je nešto sto je u današnje vrijeme vrlo cijenjeno i potrebno u gotovo svakom uspješnom businessu. Već nakon prvog semestra slušanja IT kolegija, naučila sam se koristiti HTML-om, jezikom potrebnim za izradu web stranice i Javom koja je u današnje vrijeme jedan od najvažnijih programskih jezika. U svom dosadašnjem studiju na RIT Croatia mogu reći da sam napredovala na mnogim područjima i istražila brojne interese koje ne bih imala prilike produbiti na nekom drugom fakultetu, rekla nam je Tesa.

Tesa uz studij Međunarodnog poslovanja na RIT Croatia sluša i kolegije iz područja informacijskih tehnologija. | foto: privatna arhiva

Mogućnost slušanja kolegija koji inicijalno ne pripadaju studiju koji su upisali imaju svi studenti RIT Croatia. Uz kolegije općeg obrazovanja koji su obvezni, studenti se mogu dodatno obrazovati iz područja poput psihologije, antropologije, sociologije, te web developmenta, ovisno o tome što studiraju.

Poznavati druga područja izvan svoje struke danas je tražena osobina pojedinca. Takva osoba posjeduje više različitih vještina i zbog toga će lakše riješiti problem na koji nailazi. Upravo je to razlog i zašto poslodavci traže takve ljude – zbog šarolikosti svojih vještina razumjet će što i kako rade druge kolege te će se lakše povezati s njima. To će onda dovesti i do boljih rezultata.

Recept za uspjeh

RIT Croatia, dakle, svoje studente priprema za poslovni svijet kvalitetnim pristupom nastavi i s ciljem da sa studija izađu sa što više izbrušenih vještina. Recept za navedeno je – predavači stručnjaci, suvremeno gradivo, stručna praksa. Plus, ne smijemo zaboraviti ni razvoj vještina poput kritičkog razmišljanja te aktivnog učenja odnosno uključivanje studenata u gradivo kroz rasprave, rješavanje problema, case studies i slično – što World Economic Forum u najnovijem izvještaju The Future of Jobs Report 2020 svrstava među najtraženije vještine za poslove sadašnjosti i budućnosti.

– Ono po čemu se RIT Croatia ističe od ostalih edukativnih ustanova je kontinuirani rad s nastavnicima i predavačima koji su ujedno i uspješni poslovni ljudi, željni svakodnevnog prenošenja svog znanja i dugogodišnjeg poslovnog iskustva na mlađe generacije koje su neizmjerno korisne u svijetu businessa. Također, uz obaveznu praksu na kraju 2. i 3. akademske godine imam priliku primijeniti znanje i dobiti radno iskustvo prije završetka samog studija što pruža veliku prednost prilikom zapošljavanja po završetku studija.  Zahvaljujući stalnoj podršci, motivaciji i ukazanom razumijevanju nastavnika, bez straha od neuspjeha uspješno svladavam sve studentske obaveze i postajem samostalnija, objasnila je Tesa.

Uz studij, Tesa ima i posao na kojem, kako nam kaže, brusi vještine koje je dobila na studiju. Radi u tehnološkoj tvrtki Photomath, koja je razvila najuspješniju hrvatsku aplikaciju i postala najboljom aplikacijom za učenje u svijetu. Tesa radi u timu Math Experta gdje rješava i pregledava zadatke koji onda postaju dostupni korisnicima diljem svijeta.

– Timski rad, komunikacija, prezentacija vlastitih ideja i samopouzdanje kvalitete su koje sam stekla školovanjem na RIT Croatia, a koje su se pokazale kao vrlo korisne u svakodnevnom radu u Photomathu. Budući da je Photomath uglavnom orijentiran na američko tržište te je dio našeg tima lociran u uredu u SAD-u, napredno korištenje engleskog jezika koji svakodnevno koristim na RIT Crotia uvelike su pridonijeli mom snalaženju u ovom internacionalnom okruženju, za kraj je rekla Tesa.

Trenutno traju rani upisi na RIT Croatia. I ove godine, svi zainteresirani imaju priliku dobiti stipendiju iz fonda većeg od 2,6 milijuna kuna. Oni koji se prijave do 15. veljače imaju prednost pred svim ostalim prijavljenima prilikom raspodjele financijskih sredstava i stipendija za studij. Prijaviti se možete ovdje.


Tekst je nastao u suradnji native studija portala srednja.hr i RIT Croatia.