Pretraga

Studentica za rad na faksu analizirala poznate pjesme, njeno otkriće postalo viralni hit na internetu

A- A+

Studentica na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, Ana Ninković, objavila je na svom YouTube kanalu ispitni rad koji je u svega nekoliko dana dosegao preko 190.000 pogleda i preplavio regionalne medije. Cilj rada, kako kaže ova studentica, bilo je napraviti pregled domaćih pjesama u čijim tekstovima dominiraju motivi muškog nasilja nad ženama.

Screenshot: YouTube

-I kad tvoje greške redom ispravljam, ti si tu da pljuneš mi u lice, da ne valjam. Da me siječeš kao mačem i da ne daš mi da plačem, riječi su pjesme jedne poznate regionalne pjevačice koje, zapravo, romantiziraju i promoviraju muško nasilje nad ženama.

Toga se upravo u svom ispitnom radu dotakla i Ana Ninković, studentica na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, čiji je videozapis proteklih dana preplavio sve regionalne medije i dosegao vrtoglave brojke gledanosti. Cilj rada, istaknula je studentica u opisu videozapisa, bio je napraviti pregled domaćih pjesama u čijim tekstovima dominiraju motivi ženskog poniženja kao ultimativnog dokaza ljubavi prema partneru, odnosno muškog nasilja nad ženama u obiteljsko-partnerskom kontekstu.

 

Nije imala namjeru da video postane viralan

Tema je, naravno, poprilično aktualna, a pjesama u videozapisu ima uistinu na pretek. Izvođača u Aninom ispitnom radu ima zaista mnogo, pa ćemo istaknuti samo neke – Aca Lukas, Saša KovačevićZdravko Čolić, Partibrejkers, Daleka Obala, Đorđe Balašević, Nataša Bekvalac, Svetlana Ceca Ražnatović Katarina Grujić. 

Ana je rekla za N1 da nije imala namjeru da njen rad postane ovako viralan i digne prašinu u medijima, no istaknula je da joj je izrazito drago da se o tome sada govori jer je to, na kraju krajeva, izrazito važna tema.

-Ovo nije bilo ništa osobno, ne mislim da dobar dio izvođača promovira nasilje, niti sam to igdje napisala. Nije mi bila namjera da ih ocrnim, već da se sve prikaže na jednom mjestu, a reakcije i shvaćanja su na onome tko to gleda, navodi studentica.

Izdvojeni članak
Sudionici na skupu HZOŠ

Istraživanje: Preko 80 posto ravnatelja osnovnih škola doživjelo nasilje od kolega, roditelja i učenika

‘Ja ne kažem da su ove pjesme uzrok ili posljedica’

Ana, naime, ne smatra da će netko nakon preslušavanja pojedine pjesme otići i, kako kaže, ubiti ženu, ali svatko tko pogleda taj videozapis, svakako će imati jedinstvenu reakciju, jer jednostavno nije moguće da osoba bude imuna na prikazanu stvarnost.

-Ja ne kažem da su ove pjesme uzrok ili posljedica, ja sam samo priložila svoj rad da se on pogleda, kaže Ana.

Također je dodala da se više raspravljalo oko prvog dijela videozapisa u kojem se prikazuju pjevačice narodne muzika, no neizostavna mogućnost je ta da mnogi nisu ni pogledali rad do kraja.

-Nažalost, mnogi nisu ni stigli do kraja. No, reakcije su bile podijeljene i zato što su neočekivani izvođači, koje ljudi više brane, bili u drugom dijelu, rekla je Ana za N1 ističući da gledatelji kažu da je prvi dio loš jer je riječ o turbofolku, dok za drugi dio kažu da je više satiričan.

Mnogo slučajeva prolazi ‘ispod radara’

U svakom slučaju, studentica je za ovaj rad dobila izvrsnu ocjenu, a usput je podsjetila javnost i na temu koja se često zanemaruje – nasilje nad ženama koje je rasprostranjeno svugdje, pa tako i kod nas.

Prema službenim podacima Ministarstva unutarnjih poslova, u Hrvatskoj je od 2003. godine prijavljeno između 11.500 i 17.500 počinitelja godišnje, no broj žrtava nasilja u stvarnosti je i duplo veći, jer mnogo slučajeva prolazi ‘ispod radara’.

Tako, primjerice, na jedno prijavljeno silovanje dolazi 15 do 20 neprijavljenih slučajeva silovanja, dok kod obiteljskog nasilja na jedan prijavljen slučaj dolazi njih deset neprijavljenih. Počinitelji nasilja, navodi se na stranici sigurnomjesto.hr, uglavnom su bivši ili sadašnji partneri žrtava.