Pretraga

Kako izgleda studij kad te faks prati u tvojim akademskim postignućima

A- A+

Biti student donosi brojna očekivanja i obaveze. Učenje, uspješno rješavanje ispita, pisanje seminara, planiranje i pripremanje za budućnost, a tu je i prvo pravo suočavanje s birokracijom. Ponekad se nakupi toliko stvari da student ne može izaći na kraj sa svime što ga je snašlo. U takvim situacijama studentima je potrebna podrška institucije kakvu primjerice pruža RIT Croatia. Na ovom jedinom američkom koledžu u Hrvatskoj studenti imaju sveobuhvatni sustav podrške tijekom studija koji, između ostalog, uključuje urede karijernog i akademskog savjetovanja.

RIT Croatia

Na RIT Croatia, jedinom američkom koledžu u Hrvatskoj, studenti imaju sveobuhvatni sustav podrške tijekom studija koji, između ostalog, uključuje urede karijernog i akademskog savjetovanja. | foto: RIT Croatia

Na RIT Croatia je poprilično drugačija atmosfera nego na ostalim učilištima u Hrvatskoj. Obzirom da je riječ o međunarodnom kampusu američkog sveučilišta RIT, studenti RIT Croatia istovremeno su studenti američkog sveučilišta te po uspješnom završetku studija uz hrvatsku, stječu i američku diplomu.

Američki sustav obrazovanja

Nastava se odvija u međunarodnom okruženju na službenom engleskom jeziku. Nastava je podijeljena na dva semestra, a predavanja počinju već početkom rujna. Osim što su studentima nastavnici uvijek na raspolaganju, tu je i studentski pravobranitelj, studentsko vijeće, razvijen sustav studentske podrške i mentoriranja (tzv. peer mentoring) te uredi akademskog i karijernog savjetovanja. Razgovarali smo s akademskom savjetnicom Majom Obadić, karijernom savjetnicom Petrom Vodopija Borković te studentima Leonom Bastalićem i Klarom Zeba o podršci koju studentima pruža RIT Croatia.

– Uloga akademskog savjetnika je da studente usmjerava tijekom njihova studija kako bi uspješno i na vrijeme stekli sve uvjete za diplomu. Za svakog studenta odmah na početku prve godine studiranja izradimo individualni akademski plan koji ažuriramo svakog semestra te na taj način pratimo izvršava li student svoje studentske obveze na vrijeme te hoće li na vrijeme završiti studij. Uvijek smo na raspolaganju ako je studentima potrebna pomoć vezana uz nastavu, rekla je u razgovoru za srednja.hr Maja Obadić, akademska savjetnica na RIT Croatia.

Najčešće im se studenti obraćaju za savjete o poboljšanju prosjeka, slaganju rasporeda i odabira predmeta za semestar te rasporeda ispita, ali i oko mogućnosti sudjelovanja u studentskim razmjenama.

Kako se upisati na RIT Croatia?
Prijave za upis na RIT Croatia traju cijelu godinu, no oni koji se prijave ranije dobivaju prednost prilikom razmatranja za financijsku potporu. Naime, RIT Croatia svojim studentima, i onima koji to žele postati, omogućava sufinanciranje dijela školarine. Oni koji se prijave do 15. veljače imaju veće šanse dobiti stipendiju ili financijsku potporu. Više o upisima nalazi se na ovoj poveznici.

Osjećaj sigurnosti

Studenti su nam potvrdili kako se na RIT Croatia osjećaju prilično sigurno zbog jakog sustava podrške kojeg im ovo visoko učilište pruža. Naš sugovornik Leon Bastalić, inače student studija Međunarodno poslovanje, nam govori kako mu je Ured akademskog savjetovanja uštedio vrijeme i živce kad se prebacio s drugog faksa.

– Akademski savjetnici mogu pristupiti svim našim podacima i mogu ponuditi idealno rješenje za neki naš problem. Kao student koji se na RIT Croatia prebacio s drugog fakulteta, osobito sam trebao njihovu pomoć oko priznavanja predmeta i drugih stvari. Otkada pohađam RIT Croatia, više se ne osjećam kao broj na papiru jer znam da u svakoj prilici imam ljude s kojima mogu pričati i koji mi mogu pomoći riješiti neke moje probleme. Studiranje mi je sada znatno manje stresno i napokon se mogu posvetiti isključivo studentskim obavezama, a ne birokraciji, rekao nam je Leon.

RIT Croatia

Studenti su nam potvrdili kako se na RIT Croatia osjećaju prilično sigurno zbog jakog sustava podrške kojeg im ovo visoko učilište pruža. | foto: RIT Croatia

Uloga akademskog savjetnika jest pružanje individualizirane podrške. Sa svakim studentom grade poseban odnos i prate ga od brucoških dana do primanja diplome.

Ulazak u poslovni svijet za vrijeme studiranja

Studiranje na RIT Croatia uključuje velik broj sati obvezne stručne prakse tijekom studija. Tako studenti studija Međunarodno poslovanje, Informacijske tehnologije te Menadžment u turizmu, hotelijerstvu i uslužnim djelatnostima moraju odraditi stručnu praksu od minimalno 800 radnih sati. U pronalasku stručne prakse im pomaže i samo visoko učilište, i to kroz Ured za karijere.

Kako to izgleda? Na početku studija svi studenti odlaze na individualno savjetovanje na kojem se procjenjuju njihovi karijerni interesi, rade se testovi osobnosti i SWOT analize, a sve kako bi se studente pripremilo za selekcijske aktivnosti i procese u proljetnom semestru. Ured za karijere redovito provodi Career Advising program u sklopu kojeg izvode radionice pisanja životopisa, simulacije intervjua, elevator pitch natjecanja i slično.

– Uz našu pomoć studenti mogu doći do korisnih informacija i prilika vezanih uz stručne prakse. Organiziramo događaje poput Dana karijera te posjete raznim kompanijama. Također, vodimo evidenciju i ocjenjujemo stručnu praksu, tako da svi studenti dobivaju i povratnu informaciju o svojem radu. U suradnji s korporativnim partnerima radimo na tome da studente upoznamo s trendovima i principima prakse, a sve kako bismo ih što bolje pripremili za tržište rada, rekla nam je Petra Vodopija Borković, karijerna savjetnica na RIT Croatia.

Cilj Ureda za karijere je, kako nam kaže, pomoći studentima da donose promišljene odluke koje vode do uspješnog profesionalnog razvoja i željene karijere. Zato ističu važnost otkrivanja sposobnosti i ambicija pojedinih studenata već od početka studija, jer jedino tako je moguće usmjeravati ih i povezivati s industrijom u kojoj žele razvijati karijeru.  Cilj je studente naučiti upravljati vlastitom karijerom kako bi bili spremni na sve izazove koji ih čekaju kasnije u životu.

RIT Croatia

Ured za karijere redovito organizira Dane karijera gdje studenti mogu saznati više o poslovnim mogućnostima. | foto: RIT Croatia

Stručna praksa u SAD-u? Moguće je!

Kako je riječ o američkom koledžu, RIT Croatia surađuje i s kompanijama iz SAD-u gdje studenti mogu obavljati stručnu praksu. Karijerni savjetnici vode studente kroz sve korake prijave, a onima koji prođu selekcijski proces, pomažu u komunikaciji i pripremi dokumentacije za vizu i slično. O svojem iskustvu prakse u SAD-u više nam je rekla studentica Klara Zeba sa studija Menadžment u turizmu, hotelijerstvu i uslužnim djelatnostima.

– Na drugoj godini studija sam odlučila otići u SAD na stručnu praksu. U tom razdoblju mi je savjetnica Petra bila od neizmjerne pomoći, od odabira hotela za stručnu praksu gdje sam provela 12 mjeseci do pisanja životopisa, priprema za intervju i cijelog proces prijave, ispričala nam je Klara.

Kaže nam kako joj puno znači imati osobu od povjerenja na faksu kojoj se može javiti i s najmanjim nejasnoćama. Da to nije neuobičajeno, potvrđuje i karijerna savjetnica Petra.

– Često nekoliko godina nakon diplomiranja naši studenti dolaze i govore kako su im prilike koje smo im tijekom studija otvorili puno značile. Tako na primjer, u više od 20 godina postojanja RIT Croatia, dosta je pozitivnih primjera gdje je stručna praksa ili sudjelovanje na nekim aktivnostima bila odskočna daska za daljnji uspjeh u karijeri i životu. Najbolji primjer su uspješne karijere naših diplomanata kojih danas imamo više od 2.500, za kraj je rekla karijerna savjetnica Petra.

RIT Croatia

Uz podršku koju im pruža RIT Croatia studenti se mogu u potpunosti posvetiti nastavi. | foto: RIT Croatia

Raspisan je natječaj za stipendije na RIT Croatia!

Svake godine RIT Croatia izdvaja preko 2,6 milijuna kuna za stipendije i financijsku podršku studentima, a trenutno su u tijeku prijave za sljedeću akademsku godinu. Oni koji se prijave do 15. veljače imaju prednost pri razmatranju zahtjeva. Također, odlikašima, odnosno onim učenicima koji su sve razrede srednje škole završili s odličnim, RIT Croatia automatski dodjeljuje stipendiju u iznosu od 4.000 eura. Preko 70% prijavljenih svake godine uspije ostvariti pravo na stipendiju ili financijsku potporu, stoga su šanse za dobivanje prilično velike! Više o tome nalazi se na ovoj poveznici.


Tekst je nastao u native studiju portala srednja.hr u suradnji s RIT Croatia.