Pretraga

Studentski zbor demantira Mornara koji je rekao da su bili suglasni za povećanje cijena

A- A+

Veliki interes među studentima izazvala je izjava o povećanju cijena studentskih domova bivšeg ministra Verana Mornara na primopredaji dužnosti novom ministru Predragu Šustaru. Primopredaja je bila u utorak kada je Mornar pred novinarima izjavio kako je Zbor bio uključen u pregovore o cijenama, ali da se onda nešto promijenilo. Predsjednik Hrvatskog studentskog zbora Aleksandar Šušnjar demantira ministra Mornara te da u uvjetima kada nisu imali sve podatke, nisu niti mogli davati suglasnost.

foto:srednja.hr

Izdvojeni članak

Novi ministar Predrag Šustar danas s premijerom razgovara o studentskom prosvjedu

– Zbor je bio u pregovorima o cijenama i sa Studentskim zborom smo inicijalno postigli suglasnost za povećanje cijena, onda se odjednom nešto promijenilo. Zašto se to dogodilo, to treba pitati Studentski zbor. Mislim da su cijene smještaja ovakve kakve jesu realne. Mislim da je nakon provedene analize to još oko 30 posto potplaćeno i podcijenjeno. Možda kao rezultat toga bude i povišica cijena studentskih domova, izjavio je sada već bivši ministar Vedran Mornar na primopredaji dužnosti u utorak.

Reakcija Hrvatskog studentskog zbora nije izostala, a njihov odgovor koji potpisuje Aleksandar Šušnjar prenosimo u cijelosti, uz napomenu da ministar nije dao intervju za portal srednja.hr, nego je odgovarao na pitanja pred mnogobrojnim novinarima na primopredaji dužnosti:

Obraćam Vam se povodom navoda bivšeg ministra znanosti, obrazovanja i sporta u intervjuu danom 25. siječnja vezano za cijene studentskih domova u Zagrebu. Profesor Vedran Mornar tako navodi kako je Studentski zbor u početku bio suglasan s povećanjem cijena te kako se, navodno bez obrazloženja, naknadno povukao iz pregovora o cijenama.


Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu međutim niti u jednom trenutku nije bio suglasan s predloženim cijenama, već je samo rečeno (kao što je i općeniti stav studentskih zborova) kako su povećanja cijena dopuštena i opravdana samo ukoliko su nužna zbog objektivnih okolnosti poslovanja Studentskog centra. Istovremeno, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu tražio je i dokaze da se radi upravo o ovakvoj situaciji. S obzirom da ovi dokazi nisu predočeni, nije naravno došlo do nikakve vrste suglasnosti, niti bi i jedno studentsko predstavničko tijelo u ovakvim uvjetima moglo odobravati predloženo povećanje cijena. Dodajem također da je uopće pregovarati vrlo teško kada se nema niti osnovne podatke koji bi pokazivali realno stanje.


Nadalje, s obzirom da su na zajedničkom sastanku predstavnici Studentskog zbora vrlo zorno prikazali tadašnjem ministru i sanacijskom upravitelju svoje bojazni u vezi poskupljenja cijena i predstavili analizu prema kojoj Studentskom centru nije potrebno toliko poskupljenje kako bi učinkovito poslovao, mislim da se sa sigurnošću može reći da se od pregovora i razgovora nije odustalo. Dogodilo se ipak nešto drugo – odluka je naposljetku donesena bez suglasnosti studentskih predstavnika i na štetu studenata. Zbog svega navedenoga, smatram da je jasno da su daljnji postupci Studentskog zbora bili i više nego razumljivi i opravdani u cilju zaštite studenatskog standarda.

Aleksandar Šušnjar, predsjednik Hrvatskog studentskog zbora